Nebezpečná KOMBINÁCIA, ktorá môže vyvolať INFARKT: Dvakrát vyššie RIZIKO u týchto ľudí!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-15 06:00:00

Ľudia, ktorí majú problémy so spánkom, sú vystavení vyššiemu riziku úmrtia ako ľudia, ktorí ich nemajú. Týka sa to hlavne diabetikov! Tí sú podľa najnovšej štúdie vážne ohrození a lekári by sa mali zaoberať nielen ich ochorením, ale aj spánkovými problémami. 

Pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny, napríklad na infarkt či v dôsledku nehody, je u ľudí trpiacich nespavosťou o 10% vyššia ako u tých, ktorí poruchy spánku nemajú. Ako vyplynulo zo štúdie sledujúcej 500 000 ľudí stredného veku vo Veľkej Británii, u pacientov trpiacich diabetom 2. typu je táto pravdepodobnosť vyššia až o neuveriteľných 87%. Okrem toho je u nich aj o 12% vyššia pravdepodobnosť úmrtia počas nasledujúcich 10 rokov oproti tým cukrovkárom, ktorí spánkové problémy nemajú, zhŕňa dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Záškodníci, ktorí ZVYŠUJÚ hladinu cukru v krvi: Tieto druhy OVOCIA sa podieľajú na OCHORENÍ!

Vedci tvrdia, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúma vplyv kombinácie nespavosti a diabetu na riziko úmrtia. K výsledkom štúdie sa dopracovali po deviatich rokoch výskumu.

Nebezpečné sú akékoľvek problémy so spánkom

 „Aj keď sme už vedeli, že medzi zlým spánkom a zlým zdravotným stavom existuje silná súvislosť, tentokrát sa nám to jasne potvrdilo,“ uviedol autor štúdie Malcolm von Schantz, profesor chronobiológie z University of Surrey vo Veľkej Británii.

Ako podotkol, u účastníkov štúdie nerozlišovali striktne medzi nespavosťou a inými poruchami spánku, ako je napríklad spánkové apnoe.

„Z praktického hľadiska to neprekáža. Lekári by mali brať problémy so spánkom rovnako vážne ako iné rizikové faktory a spolupracovať so svojimi pacientami na znižovaní celkového rizika úmrtia,“ dodal odborník. 

Riziková kombinácia cukrovky a nespavosti

Dospelí boli pre potreby štúdie rozdelení do štyroch skupín: ľudia bez cukrovky a nespavosti, ľudia s nespavosťou, ale bez cukrovky, ľudia s cukrovkou bez nespavosti a ľudia trpiaci cukrovkou aj spánkovými problémami. Výsledky ukázali, že nespavosť sama o sebe je rizikovým faktorom pre úmrtie, no diabetes 2. typu ho ešte výrazne zvyšuje.

„Samotná cukrovka bola spojená so 67-percentným zvýšením rizika úmrtia. Avšak úmrtnosť u pacientov s cukrovkou v kombinácii s častými problémami so spánkom sa zvýšila až na 87 percent. A čo viac, u pacientov, ktorí boli diabetici a aj mali problémy so spánkom, bola viac ako dvakrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako u pacientov bez týchto stavov,“ skonštatovala spoluautorka štúdie Kristen Knustonová, docentka neurológie a preventívnej medicíny na Northwestern University v Illinois. Ako zdôraznila, „je obzvlášť dôležité, aby lekári, ktorí liečia ľudí s cukrovkou, vyšetrili aj poruchy spánku a prípadne zvážili vhodnú liečbu.“

Výskum bol obmedzený tým, že neskúmal, či majú účastníci štúdie klinicky diagnostikovanú poruchu spánku alebo len majú problémy so spánkom. Odborníci sú však presvedčení, že lekári by mali brať do úvahy aj tieto stavy a prispieť tak k zmierňovaniu zvýšeného rizika úmrtia.

Štúdia bola uverejnená v Journal of Sleep Research.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie spánok prevencia nespavosť choroby

2021-06-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia