Rast  inflácie v Spojených štátoch sa nezastavil ani v máji. Inflácia stúpla medziročne o päť percent, čo je najviac od augusta 2008, teda len mesiac pred pádom Lehman Brothers. Inflácia ďalej akceleruje, keďže v apríli vyskočila nad štyri percenta.

Zdá sa, že trhy rýchlejší rast cien až tak nevzrušuje a uverili ubezpečeniam ekonómov aj americkej centrálnej banky Fed, že rýchlejšia inflácia bude len dočasná. Vychádzajú z predpokladu, že ceny vyskočili tak vysoko najmä preto, že sa po pandémii otvára ekonomika.

WA 46 New York - Burzový maklér obchoduje na newyorskej burze cenných papierov v stredu 3. marca 2021. Wall Street sa vo štvrtok podvečer pohybovala hlboko negatívnom pásme. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average sa o 20.07 h SEČ nachádzal so stratou 617,99 bodu alebo 1,98 % na 30.652,10 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 2,17 % na 3736,81 bodu a technologický Nasdaq Composite o 2,94 % na 12.615,09 bodu. FOTO TASR/AP  

In this photo provided by the New York Stock Exchange, a trader
Neprehliadnite

Top udalosti vo financiách: Inflácia v USA sa zrýchľuje. Odhalila nedostatky digitálneho zlata

Vzrástli napríklad ceny letov, nábytku či áut. Na medziročnom porovnaní sa berú do úvahy mesiace z minulej jari, keď bola inflácia utlmená rozbiehajúcou sa koronakrízou.

Napriek tomu, viacerí analytici budú pozorne sledovať zasadanie Fedu počas tohto týždňa a čakať, či nenaznačí uťahovanie uvoľnenej menovej politiky. To, že diskusia aspoň o čiastočnom sťahovaní lacných peňazí z obehu sa medzi centrálnymi bankármi začne, je viac-menej isté.

Larry Summers, bývalý minister financií USA varuje, že ak by došlo k zvýšeniu úrokov, bolo by to rizikové pre krehkú ekonomiku, ktorej rast je postavený aj na lacných dlhoch.

Zaujímavá bola reakcia amerických dlhopisov na vyššiu infláciu. Bežne by mali výnosy z nich rásť, keďže investori požadujú vyšší výnos pri vyšších cenách, ale výnosy dlhopisov mierne klesali. Naopak ich ceny rástli. Financial Times pripomína, že investori do štátnych dlhov zrejme veria Fedu, že inflácia bude naozaj len prechodný jav a nepýtajú si na dlhopisoch rizikovú prirážku.


source: tradingeconomics.com

Ako spoznať ďalšie meme akcie? 

Kto už nestihol špekulatívne investovať do meme akcií firiem ako AMC Entertaiment či GameStop, môže to skúsiť s ďalšími firmami, ktoré ich v obrovských nárastoch hodnoty dobiehajú.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa