Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Krv nie je voda. Darovali ste už?

Tamara Leontievová

Sedia v kresle, popíjajú sladký „drink“ a zachraňujú popritom životy. Darcovia a darkyne krvi. 

Červené krvinky v tepne. Zdroj: iStockphoto.com

Červené krvinky v tepne. Zdroj: iStockphoto.com

Daruj krv a udržuj tep sveta. Tak znie tohtoročný slogan Svetového dňa darcov krvi, ktorý si svet každoročne pripomína 14. júna z iniciatívy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá na svojej stránke pri príležitosti tohto dňa uvádza zaujímavé fakty:

  • 40 percent z celkového počtu darovaní krvi na celom svete, ktorých je 118,5 milióna, pochádza z krajín s vysokými príjmami;
  • viac ako polovica (54 percent) krvných transfúzií v krajinách s nízkym príjmom pomáha deťom do 5 rokov;
  • 75 percent krvných transfúzií sa v krajinách s vysokým príjmom podáva ľuďom nad 60 rokov;
  • medzi rokmi 2013 až 2018 stúpol počet darovaní krvi od dobrovoľníkov o 7,8 milióna.

Slováci nie sú na krv skúpi

A aký je ročný objem krvi, ktorú darujú darcovia na Slovensku? Národná transfúzna služba SR (NTS SR) na svojej stránke uvádza, že je to 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Čo to znamená v praxi, pre Vedu na dosah vysvetľuje Martina Frigová, projektová manažérka NTS SR: „Ročne vykonáme približne 160-tisíc odberov. Okrem NTS SR však vykonávajú odbery krvi aj hematologicko-transfúzne zariadenia niektorých nemocníc, no tieto nespadajú pod pôsobnosť NTS SR. Pri jednom darovaní krvi sa darcovi odoberie cca 450 ml krvi.“

Znamená to, že len prostredníctvom NTS SR Slováci ročne „pustia žilou“ približne 720-tisíc litrov krvi. Ak chcete k týmto krásnym číslam prispieť aj svojou kvapkou, neváhajte. Vzhľadom na zlepšenú epidemickú situáciu Národná transfúzna služba SR (NTS SR) začiatkom júna opäť spustila mobilné odbery.

Červené krvinky zhlukujúce sa v tepne. Zdroj: iStockphoto.com

Červené krvinky zhlukujúce sa v tepne. Zdroj: iStockphoto.com

Ako funguje krvné zásobovanie?

Ak pochybujete, či ste vhodným darcom, obráťte sa na svojho praktického lekára, poprípade kontaktujte NTS SR. Ako sa vaša krv použije? „Pred darovaním krvi vypisuje darca krvi dotazník, ktorý kontroluje lekár spolu s vyšetreným základným krvným obrazom,“ vysvetľuje Martina Frigová.

„Ak lekár zistí na základe dotazníka alebo výsledkov krvného obrazu také skutočnosti, ktoré neumožňujú darcovi, aby bol k darovaniu pripustený, je takýto darca vylúčený,“ vysvetľuje.

To však nie je všetko, je to len prvé sito. Ak sa ukáže, že krvný obraz je v poriadku, po darovaní prichádza na rad vyšetrenie virologických markerov, ako HIV, syfilis, žltačka typu B a C a vyšetrí sa krvná skupina s Rh faktorom.

„Následne sa darovaná krv spracuje na červené krvinky, krvné doštičky a plazmu. Pacientovi v nemocničnom zariadení je podaný transfúzny prípravok podľa indikácie lekára. Platí však, že pacient nikdy nedostane celú odobratú krv,“ hovorí Martina Frigová.

Ako na to?

Stačí len prísť. Deň predtým vypite veľa tekutín, nepite a nefajčite, vyhýbajte sa ťažkým jedlám a oddychujte. To je všetko. Potom už len príďte, usaďte sa v pohodlnom kresle a pustite sa do záchrany životov.

Zdroj: TS WHO

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky