Prejsť na obsah

V pondelok sa začala rekonštrukcia mosta cez Hornád na Hlinkovej ulici 

V pondelok ráno sa na Hlinkovej ulici začala druhá tohtoročná rekonštrukcia mosta. Po blízkom moste cez Mlynský náhon, ktorý sa opravuje od začiatku marca, sa cestujúci v MHD a motoristi musia obrniť trpezlivosťou aj pri aktuálnej rekonštrukcii mosta cez Hornád.

Tú oddnes až do polovice novembra bude podľa zmluvy v štyroch etapách realizovať košická spoločnosť Lptex. Tá vo verejnom obstarávaní uspela spomedzi siedmych uchádzačov. Víťazná cena 693 113 eur je o 37 percent nižšia než bola predpokladaná hodnota zákazky. Stavebné práce budú pozostávať nielen so samotnej rekonštrukcie havarijného stavu mosta, ale aj dočasného ukotvenia trolejového vedenia a preložky verejného osvetlenia. 

Do konca júna bude esíčko

Doprava počas rekonštrukcie bude tak ako doteraz zúžená do jedného jazdného pruhu s jediným rozdielom, že obmedzenia budú asi o 70 metrov dlhšie. Až do konca júna, pokiaľ nebude hotová oprava ľavej časti mosta nad Mlynským náhonom (v smere do centra) a robotníci sa nepresunú na opačnú stranu, budú musieť motoristi jazdiaci smerom do centra prechádzať na križovatku s Vodárenskou a Študentskou ulicou „esíčkom“. Rovnakým spôsobom to bude platiť aj pre vodičov, ktorí pôjdu od križovatky smerom k mostu nad železničnou traťou.

Počas letných prázdnin a časť septembra sa budú opravovať obe pravé časti mostov nad Hornádom a Mlynským náhonom smerom do centra, doprava tak bude vedená po ich ľavej strane. Predbežne sa počíta, že v závere septembra sa dokončí oprava mosta cez Mlynský náhon a zároveň robotníci sa v tom čase presunú na ľavú časť mosta nad Hornádom. Po jeho definitívnom dokončení by dopravné obmedzenia v tejto lokalite mali skončiť v polovici novembra.

Havarijný stav spôsobila zanedbaná údržba a enormné dopravné zaťaženie 

Hlinkovou ulicou v Košiciach prejde každý deň vyše 31 000 osobných a nákladných automobilov vrátane vyše 500 prejazdov autobusov MHD. Enormné zaťaženie na tejto jednej z najvyťaženejších dopravných tepien v Košiciach sa podpísalo aj pod neuspokojivý stav kvarteta štyroch mostov, ktoré sa tam nachádzajú. 

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) je rád, že mesto mohlo v tomto roku začať s opravou oboch mostov na Hlinkovej ulici. Pripomenul, že vďaka transparentným verejným obstarávaniami sa oproti pôvodným predpokladom ušetrilo vyše 460 000 eur.

Primátor očakáva pomoc vlády pri financovaní ďalších investícií do dopravy

Počas nedávneho kontrolného dňa na Hlinkovej ulici pripomenul, že oddelenie dopravy pripravuje verejná súťaž na kompletnú rekonštrukciu ďalšieho mosta ponad železničnú trať. Zároveň počas aktuálnych rekonštrukcií požiadal všetkých učastníkov cestnej premávky, ktorí prechádzajú cez Hlinkovu ulicu, o trpezlivosť. Ako zdôraznil, mosty sú vo veľmi zlom stave a mesto rekonštrukciami len „hasí“ to, čo sa dlhé roky zanedbávalo.  

„Mnohým vodičom sa zdá, že na Hlinkovej je stále nejaké dopravné obmedzenie, ale ide o sústavu štyroch mostov, ktoré dlhodobo nie sú v uspokojivom stave. Aj napriek napätému rozpočtu je našou prioritou dať čo najviac finančných zdrojov opravy mostov a znížiť tak obrovský investičný dlh v dopravnej infraštruktúre v našom meste. V aktuálnom rozpočte sme našli vyše 7,2 milióna eur na rôzne práce týkajúcich sa opráv a údržby dopravnej infraštruktúry, ďalších 5 miliónov eur preinvestujeme ešte tento rok v rámci PPP projektov. Na rekonštrukcie mostov je z rozpočtu vyčlenených 2 milióny eur, čo je viac ako v uplynulom roku. Verím, že vďaka pomoci vlády budeme môcť už v nasledujúcich mesiacoch ešte viac investovať do zlepšenia dopravnej situácie v našom meste,“ uviedol primátor.