Svetový deň: Daruj krv, nech bije srdce sveta

Daruj krv, nech bije srdce sveta. Takto by sa dal preložiť anglický slogan tohtoročného Svetového dňa darcov krvi.

14.06.2021 10:00
krv, darovanie krvi, 14. jún Foto:
14. jún je Svetovým dňom darcov krvi.
debata

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2005 vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi. Každoročne ho okrem WHO koordinujú aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia krvi a Medzinárodná spoločnosť pre transfúziu krvi.

Jeho snahou je upriamovať povedomie verejnosti na každodenných hrdinov a tiež na neustálu potrebu pravidelného a bezplatného darcovstva krvi vo svete. Tento rok je hostiteľom celosvetových osláv Svetového dňa darcov krvi Taliansko a hlavný kultúrny program bude prebiehať v Ríme.

Video
Boli sme na odbere krvných doštičiek v Národnom onkologickom ústave. Ako to prebieha?

Tohtoročná kampaň venuje pozornosť najmä úlohe mladých ľudí pri zabezpečovaní sebestačnosti v zásobovaní krvou v rámci jednotlivých krajín. V mnohých z nich práve mladí ľudia organizujú aktivity a iniciatívy s cieľom získavať zo svojich radov nových pravidelných darcov krvi. „Pocit solidarity je veľmi blízky i nám, mladým, v Slovenskom Červenom kríži. Organizujeme mobilné odbery na našich školách, sprevádzame našich kamarátov a súrodencov na ich prvých odberoch krvi a dodávame im tak odvahu robiť dobré skutky," dodáva Matej Gocník z Mládeže SČK.

Vzhľadom na zlepšenú epidemickú situáciu Národná transfúzna služba SR (NTS SR) začiatkom júna opäť spustila mobilné odbery. Kancelária prezidenta SR v spolupráci s NTS SR zorganizovala 11. júna 2021 v Preziden­tskom paláci mobilný odber krvi otvorený aj pre verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo #darovanie krvi #darcovia