Paprika - ako pestovať papriku

Pestovanie papriky na záhrade alebo na balkóne

Redakcia - 14. júna 2021 - 6179. zobrazení

Záhradu bez papriky si vie predstaviť len máloktorý záhradkár. Tešiť sa zo zdravej a chutnej úrody však môžeme aj bez záhrady alebo iného pozemku určeného na pestovanie zeleniny. S trochou šikovnosti si vybrané paprikové odrody dokážeme vypestovať priamo na balkóne.

Pestovanie papriky má u nás dlhoročnú tradíciu. Tá siaha až do obdobia konca stredoveku, kedy sa obľúbený zeleninový druh rozšíril z juhu Európy aj do našich končín. Juhoeurópske krajiny, kde bola paprika privezená zo strednej Ameriky, patria aj dodnes medzi najväčších pestovateľov a exportérov tejto vitamínovej bomby. Pomerne rozšírená je takisto v strednej Európe, kde sa s príchodom nových odrôd začala vo veľkom pestovať aj na balkónoch.

Paprika

Zužitkovanie papriky v minulosti a dnes

Dôvody, pre ktoré je táto lahodná zelenina pestovaná, sa od jej objavenia a následnej expanzie do celého sveta vôbec nezmenili. Už starí stredoamerickí Indiáni ju konzumovali vo viacerých formách, ktoré poznáme aj dnes. Kým niektoré kmene uprednostňovali čerstvé plody slúžiace ako osviežujúca príloha k jedlám, iné ju mleli za účelom výroby jemného korenia. Neskôr sa našli efektívne spôsoby, ako papriku uskladniť na dlhšiu dobu, napríklad zaváraním, čo viedlo k ďalšej expanzii jej pestovania v domácich podmienkach.

Prečo sa oplatí pestovať papriku doma?

  • Domáca paprika neobsahuje pesticídy ani iné chemické látky.
  • Počas celej doby pestovania môžeme dohliadnuť na jej stav.
  • Pri správnom pestovaní si zabezpečíme hojnú a zdravú úrodu.
  • Pestovať ju môžeme aj v prípade, že nemáme vlastnú záhradu.
  • Na výber je množstvo druhov a nových vyšľachtených odrôd.
  • Pestované odrody si môžeme vybrať presne podľa svojej chuti.

Najviac pestované druhy a ich odrody

Kapie

Desiatky odrôd v niekoľkých farbách, ktoré sú typické podlhovastým tvarom. Nielen takto poznáme kapiu, ktorá patrí medzi najviac pestované druhy papriky. Obľúbená je hlavne kvôli sladkej chuti a širokým možnostiam spracovania v čerstvom alebo v tepelne upravenom stave. K najobľúbenejším odrodám patrí bielo-zelená Amy, tmavočervená Lungy vhodná na zaváranie a Amyka, ktorá sa využíva najmä na prípravu plnenej papriky.

Kvadratické papriky

Aj pod tento druh spadajú desiatky žltých, zelených alebo červených odrôd. V porovnaní s kapiami sú pomerne ťažšie a mäsitejšie, čo vyplýva z ich kvadratického tvaru. Napriek tomu sa medzi nimi nájde viacero odrôd, ktoré nie sú vhodné len na okamžitú konzumáciu, ale takisto sa dajú sterilizovať. Príkladom je oranžovo-červená odroda Oreny či Saskia, ktorá je však dosť teplomilná, takže sa pestuje skôr na juhu krajiny.

Papriky s netypickým tvarom

Niektoré odrody sú obľúbené kvôli netypickému tvaru. Ten ich umožňuje pestovať aj na miestach, kde by pre klasické podlhovasté druhy nebolo dostatok priestoru. Príkladom sú malé „paradajkové“ alebo „jabĺčkové“ papriky, ktoré sú známe hlavne hojnou úrodou a vysokým obsahom vitamínov. K takýmto sortám patrí Almapaprika, ktorá sa k nám dostala zo susedného Maďarska, kde je jednou z najobľúbenejších odrôd.

Pálivé papriky

Stabilné miesto v záhradách majú aj pikantné druhy. Niektoré štípu menej, takže sa dajú zužitkovať aj na priamu konzumáciu v surovom stave, iné patria medzi ohnivé odrody určené prevažne na sterilizáciu. Medzi takými nechýbajú sorty Ohnivec alebo Pálivec, ktoré sú spomedzi pálivých paprík najobľúbenejšie. Keďže väčšinou sú pestované v menšom množstve, okrem záhonov na záhradách sa objavujú aj v kvetináčoch na balkónoch a terasách.

Pestovanie papriky - čo s čím sadiť v záhrade

Pestovanie papriky na záhrade

Paprika sa pestuje na záhradách pri domoch odjakživa. Priestranný pozemok ponúka ideálne podmienky na jej rýchly a zdravý rast. Pozitívom je najmä viac voľného priestoru a dostatok denného svetla, ktoré táto zelenina vyžaduje. Nakoľko sa jedná o teplomilnú sezónnu zeleninu odkázanú na slnko a vyššie teploty, mínusom je možnosť pestovať papriku vonku na záhrade výhradne len počas leta.

Výsadba začína predpestovaním

Bez ohľadu na výber konkrétnej odrody, paprika sa vonku na záhradu vysádza vždy z vopred pripravených priesad. Pestovať sa dá aj rovno zo semienka, no takýto proces je dosť náročný a vzhľadom na tunajšie klimatické podmienky by skončil skromnejšou a oneskorenou úrodou. Záhradkári tak s pestovaním začínajú v priebehu januára alebo februára, kedy si doma do malých nádob alebo téglikov s pripravenou zeminou vysádzajú semienka. Z tých následne vzídu mladé rastliny, ktoré sa na jar presadia vonku.

Vhodné podmienky na pestovanie papriky

Pôda

Paprika sa rýchlo uchytí vo viacerých druhoch zeminy. K rýchlemu a zdravému rastu však potrebuje dostatočné množstvo humusu, ktorý jej dodá potrebné živiny. Vhodná bude klasická záhradná zemina, prípadne špeciálny substrát na pestovanie zeleniny. Rovnakú pôdu, do ktorej budeme papriku presádzať, by sme mali použiť aj pri príprave sadeníc.

Poloha

Každá odroda papriky preferuje vlhšie a teplejšie prostredie s dostatkom denného svetla. Tomu je nutné prispôsobiť aj výber miesta na záhrade. Mnohí záhradkári využívajú skleníky alebo fóliovníky, kde má táto zelenina najlepšie podmienky. Navyše, pri takomto umiestnení je chránená pred vetrom. Pri správnej starostlivosti však bez problémov vyrastie aj v záhonoch na otvorenom priestranstve.

Čas výsadby

Vopred pripravené priesady sa vonku na záhradu presádzajú, keď sú väčšie a vonkajšie teploty o niečo vyššie, ideálne v priebehu mája. Pri najskorších odrodách, ktoré budeme vysádzať v skleníku, je vhodným obdobím aj druhá polovica apríla. Pred vysádzaním je však dôležité sledovať aktuálne počasie a zvoliť termín, kedy by teploty nemali výraznejšie poklesnúť.

Pestovanie papriky - priesady

Ako sa správne starať o papriku?

Správne pestovanie papriky toho nezahŕňa veľa. Obľúbená zelenina si po presadení vystačí len s pravidelným hnojením a častou zálievkou. Hnojiť sa môže každé 3 až 4 týždne, čím sa rastlinám pravidelne doplní obsah dusíka. Pri polievaní je dôležité dodržiavať pravidelný interval zálievky, najlepšie každý deň, prípadne raz za 2 dni. Polieva sa vždy ku koreňom, aby slnko nespálilo mokré listy a aby sa na nich nevytvárali plesne.

Pestovanie papriky na balkóne

Balkónové pestovanie papriky sa začalo vo veľkom rozširovať len v posledných rokoch. Dôvodom je snaha vypestovať si vlastnú zeleninu aj v bytovke či v dome bez pozemku so záhradou. Tento spôsob pestovania prináša viacero plusov. Okrem toho, že ho sprevádza ľahšia starostlivosť, ktorú zvládneme v pohodlí domova, sadenice sú chránené pred škodcami aj pred krádežami plodov. Nehrozí im ani poškodenie v dôsledku nepriaznivého počasia.

Spôsob sadenia papriky sa nelíši

Postup výsadby papriky na balkóne je takmer identický s pestovaním na záhrade. V priebehu januára alebo februára si doma zo semienok vypestujeme mladé priesady, ktoré necháme rásť pri okne alebo na inom svetlom mieste v interiéri do jari. V závislosti od zvolenej odrody ich v apríli alebo v máji, keď sa výraznejšie oteplí, presadíme do kvetináčov na balkóne.

Nemení sa ani spôsob pestovania

V porovnaní s pestovaním papriky na záhrade sa nemenia ani podmienky súvisiace s voľbou polohy a pôdy obsahujúcej humus, ani frekvencia hnojenia a polievania. Pri výbere miesta je akurát potrebné zohľadniť orientáciu balkóna. Ideálne sú balkóny alebo terasy orientované na juh, ktoré sú najviac presvetlené. V takomto prípade môžeme vsadiť na rovnaké 3 alebo 4-týždňové intervaly hnojenia a pravidelnú každodennú zálievku.

Ako zvládnuť sadenie paradajok?

Viete, ako, kedy a kde sadiť paradajky? Sadenie paradajok začína správnym predpestovaním… Na čo všetko by ste nemali zabudnúť pri sadení?

Sadenie paradajok

Pozor na choroby a škodcov

Či už uprednostníme pestovanie papriky na záhrade alebo na balkóne, škrt cez rozpočet nám môžu spôsobiť rôzne choroby alebo škodcovia. Náchylnejšie na hnilobu alebo pestrolistosť bývajú papriky vysadené na záhrade. Vošky a molice, ktoré táto zelenina priťahuje, si však bez problémov nájdu cestu aj na balkón. Správnou prevenciou sa im však môžeme vyhnúť aj bez investícií do ochranných prípravkov a vynaloženého úsilia na ich aplikáciu.

Paprika - choroby a škodcovia

5 preventívnych tipov na záver

  • Plesniam predídeme správnym polievaním, zemina nesmie byť premočená.
  • Všetky poškodené listy alebo zhnité plody na rastline treba hneď odstrániť.
  • Proti voškám pomôžu prírodné postreky, sú účinné a pre rastlinu neškodné.
  • Okolo papriky môžeme vysadiť „bio“ odpudzovače, napríklad aksamietnice.
  • Plody majú pri dozrievaní viac živín, ak z rastliny hneď odtrhneme prvé kvety.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články