Dobré noviny
Rýchlosť bola jeho život, no po nehode ostal paralyzovaný. Po 20 rokoch opäť stojí na nohách
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Rýchlosť bola jeho život, no po nehode ostal paralyzovaný. Po 20 rokoch opäť stojí na nohách

— Foto: Arrow Electronics

Sam sa jednoducho pre rýchlosť narodil.

USA 10. júna - Pred viac ako dvadsiatimi rokmi sa Sam zranil pri vážnej autonehode a ostal od ramien po spodok tela ochrnutý. Nádej nikdy nestratil, nečakal však, že sa bude môcť raz znova postaviť na svoje vlastné nohy.

Sam Schmidt bol pretekárom IndyRace v Amerike. „Jazdil som od svojich 5 rokov. Vždy som chcel súperiť na tomto mieste. A to ma udržalo nažive tých ťažkých 21 rokov," hovorí Sam pre portál Today. Celá situácia sa mu skomplikovala po autonehode v roku 2000, po ktorej skončil paralyzovaný.

Opäť za volantom

Už pred pár rokmi vďaka spoločnosti Arrow Electronics mohol znovu viesť motorové vozidlo, ktoré ovládal svojím pohľadom a fúkaním. Ide o veľmi pokročilú technológiu, ktorú pre neho vyvíjali dlhé roky. O pár rokov neskôr sa už mohol previesť po uliciach New Yorku. „Volal si niekto Uber ?“ žartuje.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/arrowfiveyearsout/photos/a.544178905657810/3417064925035846/

Teraz pre neho prišli s úplne novou vymoženosťou, konkrétne s „exoskeletom“, ktorý mu pomáha držať sa na vlastných nohách a chodiť: „Úžasné, mega, neuveriteľné. Po toľkých rokoch som už ani nevedel, aký je to pocit. Nikoho som nemohol objať, teraz som dostal tých objatí hneď niekoľko,“ povedal dojatý Sam.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/arrowfiveyearsout/photos/a.544178905657810/1965055196903500

Tancovať na vlastných nohách

Dojalo to aj jedného člena jeho pretekárskeho tímu, ktorý mu pred rokmi pomáhal dostať sa z havarovaného auta. „Som parazdravotníkom už 38 rokov. Toto jednoducho nevidíme, je to neskutočne inšpiratívne, hovorí Tim Baughman.

Zatiaľ je pri Samovej chôdzi potrebná ešte jedna osoba, ktorá ho drží v správnom balanse. Aj na tomto nedostatku už spoločnosť pracuje a verí, že raz sa bude Sam prechádzať samovoľne a bez pomoci.

Vďaka jeho novému zariadeniu si mohol zatancovať so svojou dcérou na jej svadbe: „Čudujem sa, že mám vôbec ešte nejaké slzy nazvyš. Bol to šialený mesiac.“ Sam má svoj vlastný pretekársky tím a už dlhé roky pomáha ostatným paralyzovaným ľuďom. Sám hovorí, že bojuje za všetkých.

Už ste čítali?