Dobré noviny
Ľuboš a Petra si prerobili osobné auto na van: Tento typ cestovania vám dá jedinečné zážitky a novú slobodu
Júlia Böhmová
Júlia Böhmová

Ľuboš a Petra si prerobili osobné auto na van: Tento typ cestovania vám dá jedinečné zážitky a novú slobodu

Absolútny pocit cestovateľskej slobody. Zastavíte na mieste, ktoré vás očarí. Zostanete tak dlho, ako sa rozhodnete vy. Aj to sú benefity, ak si na cestovanie vyberiete campervan.
Absolútny pocit cestovateľskej slobody. Zastavíte na mieste, ktoré vás očarí. Zostanete tak dlho, ako sa rozhodnete vy. Aj to sú benefity, ak si na cestovanie vyberiete campervan. — Foto: Ľuboš Ďurica

„Cestovanie v campervane má obrovskú výhodu. Nikam sa nemusíte ponáhľať, ani mať za každých okolností jasný cieľ,“ hovorí fotograf Ľuboš, ktorý si spolu s priateľkou Petrou prerobili počas pandémie osobné auto na camper van. 

BRATISLAVA, 13. júna - Fotograf Ľuboš Ďurica si svoj VW Touran kúpil ešte v roku 2011. Hľadal niečo praktické na bežné jazdy po meste. Tiež dostatočne priestranné, s čím by sa vedel presúvať na fotenie po Slovensku a okolitých krajinách. Voľba padla na Touran z dielne Volkswagen. Nikdy mu však nenapadlo, že ho bude využívať aj na iné účely.

V čase prvej vlny covid-19 začal na Instagrame registrovať silnejúci vanlife trend. „Ľudia z celého sveta začali svoje autá transformovať na mobilný domov na kolesách. Najčastejšie si prerábali väčšie dodávky.“ Nebol si istý, koľko toho zmestí do svojho auta, napriek tomu sa rozhodol, že riskne jeho redizajn. „S Petrou sme chceli byť nezávislí a aj v čase pandémie aspoň po Slovensku slobodne cestovať. Nechcel som však kvôli tomu kúpiť nové auto. Napriek prvotnému nadšeniu som si nebol istý, ako veľmi nás tento druh cestovania chytí za srdce.“ Rozhodol sa teda pracovať s tým, čo mal a potenciálne zlepšováky odložiť na neskôr.

Ľuboš Ďurica má ako svadobný fotograf najviac práce počas letnej sezóny. V zimných mesiacoch, keď je svadobných zákazok po menej, cestujú na dlhšie do tepla. V lete si vďaka vanu užívajú kratšie cesty po Slovensku či okolitých krajinách.
Ľuboš Ďurica (vpravo) má ako svadobný fotograf najviac práce počas letnej sezóny. V zimných mesiacoch, keď je svadobných zákazok pomenej, cestujú s priateľkou Petrou (vľavo) na dlhšie do tepla. V lete si vďaka vanu užívajú kratšie cesty po Slovensku a okolitých krajinách. Foto: Ľuboš Ďurica

Dom na štyroch kolesách za štyri hodiny

Pozháňal drevo, dosky a zvyškový materiál, ktorý im zostal po zrušení rodinnej športovej prevádzky. Spolu s otcom sa vrhli do rezania, pílenia, šrobovania, montovania. „Nebola to žiadna veľká príprava. Vyhodili sme zadné sedačky, pripravili „vstavanú skriňu“ a doplnili matrace. Hotovo. Zabralo nám to niekoľko hodín. Výsledkom je prototyp, s ktorým vieme cestovať, v ktorom sa dá bývať, prespávať." Van im zabezpečuje základné pohodlie a ponúka všetko kľúčové. Úložný priestor a miesto na spanie, ktoré je, ku podivu, aj pre 1,87 cm vysokého Ľuboša dostatočne komfortné. „Obával som sa, že budem vstávať celý dokrčený, ale vyspíme sa výborne.“

Prvotná „rekonštrukcia“ obnášala vytvorenie miesta na spanie, kúpu matracu, stoličiek, výbavy na varenie (varič, plynová bomba) a do tarpu, plachty, ktorá chráni pred vetrom a pred dažďom. Všetko spolu vyšlo fotografa zhruba dvesto eur. V budúcnosti by svoj campervan ešte rád zdokonalili. Na cestách už postupne „vychytali všetky muchy“, prišli na to, čo by mohlo inak alebo ešte lepšie fungovať.

Premena VW Touran na obytný campervan vyšla Ľuboša okolo 200 eur a spolu s jeho otcom mu netrvala ani deň.
Premena VW Touran na obytný campervan vyšla Ľuboša okolo 200 eur a spolu s jeho otcom mu netrvala ani deň. Foto: Petra Kozejová

Pandémia odštartovala celosvetový trend

Vanlife nie je žiadna novinka. Kočovný životný štýl v pohodlnom mobilnom domove však získal počas pandémie nový cveng. #Vanlife, ako na Instagrame pomocou hashtagu označujú fotografie z ciest nadšenci života vo vane, sa počas pandémie rozmohol vo veľkom. Ako inak, vrátane USA. Mnohí Američania si svojpomocne vylepšili vlastné autá, alebo predali, čo sa dalo a utŕžené prostriedky investovali do novučičkého mobilného domova. Bez ohľadu na počet luxusných hviezdičiek, trvalú adresu vymenili za lístok do neznáma na štyroch kolesách. Pre ľudí, ktorým stačí na prácu notebook a pripojenie na internet, je to ideálny spôsob, ako zažiť neopakovateľnú atmosféru dobrodružstva, pokoja, slobody, ktorú by si bez pandémie nemohli dovoliť. Navyše, aj sociálna izolácia je vo vane gombička.

Vanlife. Foto: Ľuboš Ďurica

Na nový trend nabehli aj niektoré (nielen) americké centrály automobiliek, napríklad Mercedes, Ram či Ford. Na vlnu rýchlo a flexibilne naskočil práve Mercedes s rôznymi verziami a vylepšeniami svojho Sprintera. Tento model nájdete na Instagrame s hashtagom vanlife ako jedno z najčastejších mobilných domovov. Napriek tomu, že predaj automobilky v Severnej Amerike za uplynulý rok celkovo mierne poklesol, vozidlá typu van zaznamenali viac než 20%-ný nárast v predaji. Ako pre USA Today povedal šéf produktového marketingu Mercedes – Benz USA, Rich Webber, predaj vanov vhodných na „kočovný“ štýl v USA rapídne narastá. Kočovný život v dome na štyroch kolesách nie je však, samozrejme, pre každého. Úprava auta potrebuje finančnú injekciu, ktorá sa v prípade luxusných vychytávok môže vyšplhať nebesky vysoko. V čase epidémie sme však mohli jasnejšie ako doteraz vnímať jeho výhody. Podľa milovníkov #vanlife má práve menší prerobený van oproti krásnemu, novučičkému, naleštenému karavanu viaceré výhody. Je menší a praktický, čo dáva širšie možnosti s ním kdekoľvek parkovať. V prípade potreby poslúži ako bežné auto na prepravu po meste. Presne tak, ako je to u Petry a Ľuboša.

Keď potrebujete v živote spomaliť...

Kočovnícke roadtripy plánuje Ľuboš spolu so svojou partnerkou, Petrou Kozejovou. Sympatická Češka, pochádzajúca z Ústí nad Labem, sa po boku Ľuboša odhodlala pre odvážny životný krok. Dala výpoveď v nadnárodnej korporácii a začala sa naplno venovať svojej najväčšej vášni, joge. Dnes ako inštruktorka jogy učí svojich študentov, prečo je dôležité prestať sa ponáhľať a dokázať v živote spomaliť. „Vždy som bola dynamický človek. Profesionálne som tancovala, aktívne behávala a venovala sa crossfitu. V istom momente však nastal v mojom živote zlom, kedy som cítila, že potrebujem spomaliť." 

Pohodlne sa vyspí nielen Petra, ale aj Ľuboš s výškou 187 cm.
Pohodlne sa vyspí nielen Petra, ale aj Ľuboš s výškou 187 cm. Foto: Ľuboš Ďurica

A tak si šikovný svadobný fotograf,  člen Slovenskej asociácie svadobných fotografov, a inštruktorka jogy, našli svoj spôsob fungovania, v ktorom sa venujú práci, ktorú obaja milujú, no dokážu sa aj odtrhnúť od povinností a aj vďaka campervanu spomaliť. „Cestovanie v campervane vám dáva v porovnaní s klasickým cestovaním obrovskú výhodu. Nemusíte sa nikam ponáhľať, dodržiavať dátumy, ani mať za každých okolností jasný cieľ. Samozrejme, vždy máme vytýčený cieľ. S tým rozdielom, že ak sa nám niekde zapáči, môžeme zostať dlhšie, ako sme plánovali pôvodne,“ hovorí Petra. „Povieme si: ideme smer Taliansko. Keď nás na ceste chytí únava a prechádzame miestom, ktoré sa nám zapáči, zastavíme napríklad pri jazere a prespíme. Necítime tlaky, že ak ostaneme o deň - dva dlhšie, prepadne nám zaplatená rezervácia. Iste, má to aj svoje nevýhody, ale benefity tých pár nedokonalostí cestovania vo vane jednoznačne prevýšia,“ dopĺňa Ľuboš.

Momenty, keď dorazia
Momenty, keď dorazia "domov" z túry, oddychujú, diskutujú o prežitom dni a plánujú zajtrajšok, majú obaja najradšej. Foto: Ľuboš Ďurica

Nie je všetko zlato, čo sa leskne...

Aj pri vanlife je podľa Petry nevyhnutné dodržiavať určité pravidlá. „Napríklad ohľadom toho, kde (ne)parkovať. Rovnako byť ekologický a nenechávať po sebe žiadne odpadky,“ dodáva. Ich eko- cestovateľským mottom je nezanechať po sebe žiadnu stopu. Mrzí ich, keď zazrú odpadky po vanoch, ktoré miestami prechádzali pred nimi. Vtedy pozbierajú odpadky aj po svojich predchodcoch.

Tip: prenosný bezkáblový ventilátor 

Spríjemnite si v horúčavách kemping či roadtripy. Prenosný bezkáblový ventilár Rovus nepotrebuje kábel a na jedno nabitie vydrží až desaťhodinovú prevádzku. Vďaka  teleskopickému dizajnu ho môžete používať ako stolný ventilátor, alebo ho zväčšiť do klasickej, stojacej polohy. Tri čepele vytvárajú silný chladivý efekt s minimálnou hlučnosťou. 

Prenosný bezkáblový ventilátor Rovus
Prenosný bezkáblový ventilátor Rovus Foto: Rovus

Človek sa musí tiež vysporiadať s o niečo menším luxusom pri pravidelnej hygiene. Pokiaľ si prerobíte na van menšie modely, toaleta sa vám už pravdepodobne nevojde. V takom prípade môžete využívať zastávky na pumpách či samotnú prírodu. „Ak ste zvyknutý dopriať si dlhú sprchu dvakrát každý deň, tento komfort obyčajne nemáte. Aj potreba sprchy sa dá však elegantne vyriešiť. Na mnohých európskych benzínkach sa môžete osprchovať za malý poplatok, alebo si prenosnú sprchu budete voziť so sebou,“ pokračuje Ľuboš. On s Petrou si zadovážili výborné a nenákladné riešenie v podobe prenosnej sprchy so štyridsať litrovým čiernym vakom s vodou vyrobeným z odolného PVC. „Slnko sa postará o ohrev, pri sprchovaní ju stačí zavesiť na vyvýšené miesto a v pohode sa osprchovať,“ pokračuje Petra.

Obaja postupne prichádzajú na to, čo sa dá ešte vyšperkovať, vycizelovať, vylepšiť. „Máme rozkladací stolík a dve kempingové stoličky. Pomocou plynového horáku si vieme pripraviť jednoduché teplé raňajky, obed, večeru. Akurát, keď fúka, je problém ho zapáliť.“

Posedenie vonku, voňavá káva, a vďaka minimalistickému vybaveniu "kuchynky" aj jednoduché teplé jedlo. To všetko si môžete užívať na výletov v campervane. Foto: Ľuboš Ďurica

Počas jarných mesiacov riešili aj problém s vlhkosťou. „Ideálne by bolo mať nezávislé kúrenie, to však budeme riešiť až vo väčšom aute. Človek by neveril, koľko vlhkosti sa počas nočného spánku dokáže skoncentrovať na takom malom priestore. Každé ráno otvárame zarosené okná. Keď na jar či na jeseň klesne teplota, zvyknú nám navlhnúť aj periny. Skúšali sme už rôzne odsávače vlhkosti, ten správny však zatiaľ stále hľadáme. V lete tento problém odpadá. Namiesto neho budeme hľadať účinné cesty v boji proti komárom.“

Na kemping aj do záhrady: bezkáblový lapač komárov

Lapač komárov Rovus priláka pomocou UV svetla komára a cyklónovým odsávaním ho následne vsaje dovnútra. Nepoužíva škodlivé spreje, ani kadidlá, vďaka čomu nedráždi ani alergikov či ľudí s citlivou pokožkou. Lapač komárov je ideálny nielen do vnútra, ale aj na záhradu, ale aj na kemping, na cesty či do stanu. Nabíja sa pomocou USB

Bezkáblový lapač komárov Rovus Foto: Rovus

Výhody menšieho osobného auta

Na akých miestach počas road tripov nocujú? „Priaznivci vanlife využívajú šikovnú aplikáciu Park4night, ktorá vám odporučí (nielen) miesta na prenocovanie na celej planéte. Je praktická, žiaľ, aj tu môžete zaparkovať k hlučným či neekologickým susedom. Našťastie, Touran je skôr osobné auto. Okolie ho nevníma ako kempingové vozidlo typu karavan. Kdekoľvek sme doteraz zaparkovali, nestretli sme sa s tým, že by nás niekto vyháňal.“

Práve naopak. Sympatický mladý pár vyvoláva pozitívne reakcie aj u ľudí, ktorí prechádzajú či prefrčia okolo. „Často sa pýtajú, ako to cestujeme, čo si varíme. Keď sme nedávno cestovali z výletu z Banskej Štiavnice, zastavili sme sa pri Sklených Tepliciach. Okoloidúci pán nás pozval, aby sme sa presunuli na záhradu, k nemu do dvora. S väčšou dodávkou by takéto milé pozvania neboli kvôli rozmerom reálne. Špeciálne v Taliansku sú na divoko parkujúcich kemperov veľmi citliví. Našťastie, v našom veľkostnom type auta skôr vyzeráme, že sme sa len po dlhej ceste trochu natiahli,“ vysvetľuje dvojica.  

Luxus v srdci prírody. Pomocou plynového horáku si spravia kávičku, pripravia jednoduché teplé raňajky, obed, večeru.
Luxus v srdci prírody. Pomocou plynového horáku si spravia kávičku, pripravia jednoduché teplé raňajky, obed, večeru. Foto: Ľuboš Ďurica

Na čarovné momenty je podľa Petry vanlife viac než bohatý. „Keď po túre zaparkujeme na prekrásnom mieste, zložíme sa, aby sme si oddýchli. Pozorujeme, ako zapadá slnko pred nami, sumarizujeme, čo sme prežili, plánujeme, čo podnikneme nasledujúci deň. To sú pre  mňa tie kúzelné momenty, ktoré ma vždy zohrejú pri srdci,“ vyratúva Petra.

Milovníci vanlife majú ešte jednu veľkú výhodu. „Keď sa turisti stiahnu do svojich hotelov a na večere, preplnené miesto sa zrazu vyľudní. S blížiacim sa podvečerom sa nám máme nádherné, dovtedy natrieskané, jazero sami pre seba. Zobúdzame sa s východom slnka a tie najkrajšie miesta vidíme úplne inak, ako keď sú plné turistov,“ poukazujú na jednu z veľkých výhod spoločne.  

Letná vychytávka: chladiaci ventilátor, ktorý čistí vzduch od alergénov a vírusov

Moderný a kompaktný dizajn, vynikajúci chladiaci výkon a funkcie, ktoré sa jednoduchým dotykom či diaľkovým ovládaním dajú jednoducho nastaviť. To je bezlopatkový ventilátor Nano Rovus. Vďaka HEPA filtru H13 čistí vzduch s 99,95 % účinnosťou. Priestor zbavuje peľu, dráždivých látok a zápachu. UV-C svetlo zároveň dezinfikuje a zabíja mikróby, ako sú baktérie a vírusy. Ventilátor má 9 rýchlostných nastavení, 1- až 8-hodinový časovač, oscilácia až 80°, sklon dopredu a dozadu až 30° a režim spánku na ochladzovanie vzduchu v noci. 

Tipy na výlety po Slovensku a Čechách

Ak zvažujete, že toto leto podniknete výlety po Slovensku, Petra s Ľubošom majú niekoľko tipov, za ktorými sa oplatí, akokoľvek, cestovať. Obaja nedajú dopustiť na Slovenský raj a Muránsku planinu. „V Slovenskom raji sme parkovali a nocovali pri nádhernej priehrade Palcmanská Maša v obci Dedinky. Máte tu k dispozícii túry každej obtiažnosti, od prijemných prechádzok s deťmi až po náročné ferraty.“

Minulý rok sa vybrali za divokými koňmi na Muránsku planinu. Očaril ich aj Gemer s malebnými kopcami, nádhernými vodopádmi a miernymi túrami. Tiež Pieniny pri poľských hraniciach, kde odporúčajú splaviť rieku Dunajec. Oplatí sa vybrať sa aj do národného parku Poloniny: „Je to najtmavšie miesto na Slovensku s najmenším podielom svetelného smogu. V blízkosti parku sa nenachádza žiadne veľké mesto, ktoré by svietilo. Ak vás fascinuje  pozorovanie nočnej oblohy, toto je ideálne miesto. Príďte však, keď je mesiac ešte malý, aby čo najmenej osvetľoval oblohu,“ radí svadobný fotograf.  

Spomalenie, pohoda... Aj toho si pri cestovaní v campervane môžete vychutnať plnými dúškami.
Spomalenie, pohoda... Aj toho si pri cestovaní v campervane môžete vychutnať plnými dúškami. Foto: Petra Kozejová

Mimo Slovenska má dvojica viaceré srdcovky. „Milujeme hory, odporúčame Alpy v Rakúsku a v Taliansku. Tento rok zvažujeme aj aj letnú dovolenku v Čiernej Hore alebo v Slovinsku.  Aj Chorvátsko je nádherne, užívame si však skôr pobyt v malých dedinkách namiesto veľkých miest. Top miesta, ktoré odporúča Google, zo zásady vypúšťame. Radšej vyhľadávame neobjavené zákutia v každej oblasti.“  Petra odporúča aj čarovné miesta u našich českých susedov. „Ešte na začiatku nášho vzťahu som zobrala Ľuboša na roadtrip, počas ktorého sme navštívili Macochu, Adršpach s prekrásnymi skalami, Hřensko a Broumovské skaly.“

Prerobte si svoje auto na campervan

Stačí zadať na Youtube heslo #vanlife a budete si mať z čoho vyberať. Pri príprave tohto článku sme sa v Dobrých novinách prelúskali množstvom DYI web stránok. Zo všetkých nás najviac zaujali tieto tri. Sú praktické, inšpiratívne a nájdete v nich (takmer) všetko, čo budete potrebovať na vlastnú prerábku.

Far Out Ride je komplexný sprievodca úpravou osobného auta na camervan. Antoine a Isabelle, vám cez praktické blogy ponúknu odpovede takmer na všetky dôležité otázky.

The Vanual je bezplatný DIY web, na ktorom nájdete technicky zrozumiteľné inštruktáže, ako si krok po kroku zmeniť svojho tátoša na camper van.  

Vanlife Sagas tvoria Kanaďania Marie a Dominique. Tvoria inšpiratívne a praktické videá na Youtube, bohaté na rady a kvalitné informácie o každej oblasti zo života vanlife.

Čistý a zvlhčený vzduch bez mikróbov aj v lete

Čističkyzvlhčovače vzduchu do domácnosti značky Rovus pracujú pomocou inteligentných nano technológií. Pomocníci v domácnosti obsahujú UV žiariče a HEPA H13, vďaka čomu každý prístroj tejto nano rady zbavuje vnútorné priestory prachu, alergénov, baktérií a vírusov.

Článok bol pripravený v spolupráci s Rovus.  

Galéria

Galéria

Už ste čítali?