Ministerstvo kultúry v roku 2021 nespustí Program Kultúrne poukazy

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 12:26 • 2 min
Ministerstvo kultúry v roku 2021 nespustí Program Kultúrne poukazy

BRATISLAVA - Rezort kultúry v tomto roku dospel k záveru, že v tomto roku nespustí Program Kultúrne poukazy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo k tomuto kroku pristúpiilo z viacerých dôvodov. Jednou z hlavných príčin je pretrvávajúca pandémia COVID-19, protipandemické opatrenia a dlhodobé obmedzenia hromadných podujatí.

 

img

 

Druhým dôvodom sú aktuálne priority študentov na celý rok podľa ministerstva školstva. Ako upozorňuje práve rezort školstva, študenti sa prioritne majú sústrediť na štúdium a doháňanie zmeškaného učiva v dôsledku pandémie. Hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová.

 

Nedostatky systému
Ako ďalej uviedli, pri vyhodnocovaní Programu Kultúrnych poukazov za rok 2020 odhalili závažné nedostatky systému. Tie od roku 2006 umožňovali potenciálne zneužívanie týchto dotácií a nemuseli tak spĺňať základný cieľ, a to sprostredkovať kultúru a umenie žiakom základných škôl a inšpirovať ich k návštevám inštitúcií aj v budúcnosti.

„Program Kultúrnych poukazov bude budúci kalendárny rok pokračovať vo vylepšenej forme,” vysvetlil štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš. Dodal, že aktuálne na ministerstve pripravujú od základov nové nastavenie systému dotácií formou Kultúrnych poukazov. „Nový systém bude určite transparentnejší a najmä nastavený na dosiahnutie cieľov, aby najväčší úžitok z neho mali žiaci, čo sa doteraz nie vždy darilo naplniť. Zároveň bude aj posilnená kontrola realizácie,“ povedal Kutaš.

 

Prečítajte si: Kultúrny sektor nesúhlasí s absenciou kultúry v pláne obnovy

 

Dotačná výzva
Pre mnohé neziskové kultúrne organizácie tvorili kultúrne poukazy významnú zložku ich príjmov. Ministerstvo si to uvedomuje a práve preto spustilo dotačnú výzvu pre neziskové organizácie v kultúre a kultúrno-kreatívnom priemysle, v rámci ktorej sa prerozdelilo medzi 345 subjektov viac ako 5,7 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona