Sony predstavilo nové bezdrôtové slúchadlá WF-1000XM4. Zlepšili sa vo všetkých smeroch

Po dvoch rokoch Sony predstavilo nástupcu druhej generácie bezdrôtových slúchadiel WF-1000XM3. Ponúka lepšiu výdrž aj účinnejšie potlačenie okolitého hluku.

13.06.2021 14:00
Sony WF-1000XM4, bezdrôtové slúchadlá, Sony Foto:
Bezdrôtové slúchadlá Sony WF-1000XM4.
debata

Sony v týchto dňoch predstavilo novú generáciu slúchadiel, o ktorých hovorí, že sú skutočne bezdrôtové. Ak má firma na mysli odstránenie prepájacieho káblika medzi dvoma mušľami či “kôstkami”, potom sú slúchadlá naozaj bezdrôtové. Faktom však je, že sú skôr nástupcom druhej generácie slúchadiel z roku 2017, ktoré ponúkajú vylepšený dizajn, precíznejšie potlačenie okolitého hluku a vyššiu výdrž na batériu. Nový model WF-1000XM4 je alternatívou k veľkým mušľovým slúchadlám WH-1000XM4, ktoré v súčasnosti ponúkajú jedno z najpokročilejších potlačení okolitého hluku. WF-1000XM4 kráčajú v ich šľapajach a zdá sa, že sa Sony poučilo z drobných nedostatkov, ktoré spotrebitelia vyčítali ich predchodcom.

S účinnejším potlačením okolitého hluku

Tohtoročný model je výrazne menší, čo ale nemá žiaden vplyv na výdrž na batériu. Tú sa dokonca podarilo výrobcovi navýšiť až na 8 hodín s aktivovaným systémom potlačenia okolitého hluku (skr. ANC). Vďaka nabíjaciemu puzdru je možné slúchadlá nabiť dvakrát, takže celková výdrž sa vyšplhá až na 24 hodín. Bez funkcie ANC možno počítať až s 36 hodinovou výdržou. Funkcia ANC má byť účinnejšia pri filtrovaní širšieho spektra rušivých zvukov v okolí aj vďaka integrovanému procesoru V1 a technológii System on Chip, ktorá spotrebováva menej energie.

Na každom slúchadle sa nachádza dvojica mikrofónov – jeden smeruje dopredu, druhý dozadu. Tento dizajn má napomáhať zachytávaniu rušivých elementov v popredí aj v pozadí. V každom slúchadle sa nachádza 6 milimetrová membrána s o 20 percent väčším magnetom, čo má vylepšiť interpretáciu basovej zložky. Zvuk dokážu prehrávať s frekvenčným rozsahom 20 Hz až 20 kHz, respektíve s rozšírením až na 40 kHz. Slúchadlá na kódovanie využívajú technológiu LDAC, ktorá dokáže preniesť až trikrát viac dát ako Bluetooth.

Automaticky prerušia prehrávanie pri rozprávaní

Novinkou je aj funkcia Speak-to-Chat, ktorá je prítomná aj v náhlavnej súprave WH-1000XM4. Jej úlohou je prerušiť prehrávanie hudby a aktivovať mikrofóny v momente, keď užívateľ začne rozprávať. Priložením prstu na ľavé slúchadlo je možné “transparentný” režim takisto aktivovať a na krátko prerušiť prehrávanie hudby. Funkcia Adaptive Sound Control zas na základe okolia prispôsobí nastavenia ekvalizéru.

Slúchadlá je možné nabíjať aj bezdrôtovo na nabíjačke s podporou štandardu Qi. Sú takisto vodeodolné, avšak nie vodotesné. Podporujú hlasové asistentky Google či Alexa s možnosťou aktivácie hlasom. Dostupné sú v čiernom a krémovo-striebornom prevedení s cenou 280 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #bezdrôtové slúchadlá #WF-1000XM4