Jeden z najbežnejších LIEKOV ako HROZBA pre dieťa? Môže sa dostať do plodu a uvoľniť TOXÍNY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-13 06:00:00

V tehotenstve by sa ženy mali vyhýbať liekom. Najmä voľnopredajným, ktoré sa užívajú bez porady s lekárom. Štúdie varujú, že aj najčastejšie užívaný paracetamol môže mať na dieťa v brušku väčší vplyv, než by sa na prvý pohľad zdalo.

Gynekológ by mal byť informovaný o každom lieku, ktorý žena počas tehotenstva užije. Podľa najnovšej štúdie tímu zo španielskej Barcelony aj na prvý pohľad neškodný paracetamol nesie so sebou riziko. Tehotné ženy, ktoré ho užívajú, majú väčšiu pravdepodobnosť, že privedú na svet dieťa s autizmom alebo ADHD.

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na jún 2021: U týchto ZNAMENÍ môže STRES prerásť do zdravotných ŤAŽKOSTÍ!

Paracetamol iba v nevyhnutných prípadoch

Vedci študovali údaje od 70 000 tehotných žien v šiestich európskych krajinách. Zistili, že deti, ktorých mamy užívali na úľavu od bolesti lieky s obsahom paracetamolu, mali o 19 percent vyššiu pravdepodobnosť autizmu a o 21 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku príznakov ADHD. Autori štúdie upozorňujú, že tehotnej žene sa má liek podať iba v nevyhnutných prípadoch. Ako vyplynulo zo získaných údajov, 56% matiek, ktorých deti majú niektorú z porúch autistického spektra alebo ADHD, užívalo počas tehotenstva práve paracetamol.

Lieky s obsahom paracetamolu patria k najbežnejšie užívaným tehotnými ženami na tlmenie bolesti. Potvrdilo to asi 65 percent z tých, ktorých údaje vedci skúmali. Aktuálna štúdia sa nezameriavala na presnú príčinu vzniku porúch autistického spektra alebo ADHD v súvislosti s paracetamolom, ale predchádzajúce štúdie preukázali, že liek môže vstúpiť do tela dieťaťa a uvoľniť toxíny, ktoré súvisia so zhoršenou kognitívnou výkonnosťou a problémami so správaním.

Spoluautor štúdie, profesor Jordi Sunyer pre MailOnline napriek zisteniam uviedol: „Paracetamol je najbezpečnejším protizápalovým liekom pre prenatálny život, ale aj ten vykazoval vedľajšie účinky. Ak je to však potrebné, zaobstarajte si ho.“

Vedci sú presvedčení, že ak tehotná žena užije liek s obsahom paracetamolu iba vtedy, ak je to naozaj nevyhnutné, zníži sa tým riziko rozvoja spomínaných porúch u detí.

Zostáva v krvnom obehu dieťaťa

Štúdia zahŕňala údaje pochádzajúce z Dánska, Holandska, Talianska, Grécka, Španielska a Spojeného kráľovstva. Potvrdila výsledky predchádzajúcich výskumov, ktoré preukázali, že paracetamol môže prechádzať placentárnou bariérou a zostať v obehu dieťaťa dlho. Ďalšie štúdie odhalili, že zotrvanie v krvnom obehu dieťaťa súvisí s horšou kognitívnou výkonnosťou a problémami so správaním, keď sú staršie. U dospelých s normálnou funkciou pečene sa asi päť percent paracetamolu spracuje na vysoko toxický metabolit, ktorý by v extrémoch mohol spôsobiť poškodenie pečene. Pre obmedzenú schopnosť plodu spracovávať toxín však zostáva tento účinok dlhší čas, čo vedie k zvýšenej expozícii maternice.

Doktorka Sílvia Alemany z Barcelonskej univerzity skonštatovala, že prenatálna expozícia paracetamolom ovplyvňuje rovnako chlapcov aj dievčatá. Rovnako ako kolega Sunyer nevidí dôvod na to, aby bol liek v tehotenstve úplne vysadený, no apeluje na jeho užívanie iba „v prípade potreby.“ Odhady však hovoria, že budúce mamy ho užívajú omnoho častejšie. V určitom okamihu tehotenstva siahne práve po paracetamole ako najbezpečnejšom analgetiku odhadom 46 až 56 percent tehotných žien. Štúdia bola publikovaná v European Journal of Epidemiology.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie lieky tehotenstvo paracetamol

2021-06-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia