Vres obyčajný

Pestovanie vresu krok po kroku! Zakládame vresovisko…

Redakcia - 13. júna 2021 - 9393. zobrazení

Blížiaci sa koniec jesene znamená pre záhradkárov menej aktivity, čo však neplatí pre tých, ktorým učarovala krása vresov. Ich pestovanie sa stalo novým trendom, ktorý milovníkom rastlín ponúka príležitosť užiť si dostatok zábavy aj počas chladnejších jesenných dní.

Vres obyčajný patrí k najkrajším a najtrvácnejším rastlinám. Pri správnej starostlivosti prežije až 15 rokov. Nakoľko pochádza zo severnej Európy, kde sa prispôsobil náročnejším podmienkam a naučil sa prezimovať pod ihličím alebo pod tenkou plachtou, bez problémov môže byť celý rok vonku na záhrade. Práve v exteriéri ukáže spojenie trvácnosti a elegancie, ktoré robí z vresu obyčajného výnimočný okrasný prvok.

Pestovanie vresu

Pozor na rozdiel medzi vresom a vresovcom

Napriek mnohým charakteristickým znakom si môžeme vres obyčajný pomýliť s vresovcom. Tieto rastliny si nie sú podobné iba názvom, ale aj vzhľadom, čo bolo dôvodom ich zaradenia do rovnakej čeľade vresovcovité. Vresovec, latinsky označovaný ako Erica, však zahŕňa iný rod, do ktorého patria rastliny s výškou 30 až 50 cm. Kvety majú podobné sfarbenie, no kvitnú už na jar, pričom k rozkvetu potrebujú na rozdiel od vresu tienisté miesto. Iné sú aj nároky na pôdu, čo je ďalší dôvod, prečo mu pri pestovaní v jednom vresovisku s vresom dopriať viac pozornosti.

Kde všade sa dá vypestovať vres obyčajný?

  • V menších dekoratívnych skalkách.
  • Na vyvýšených záhradných múroch.
  • Ako miniatúrny kríčkovitý živý plot.
  • V kvetináči na balkóne alebo na terase.
  • V špeciálne prispôsobenom vresovisku.
Vres obyčajný

Ako si založiť vresovisko rovno na záhrade?

Práve vresovisko je najlepším miestom na pestovanie tohto obľúbeného kríka. V porovnaní so skalkami alebo kvetináčmi má hneď niekoľko pozitív. Medzi jeho prednosti patrí minimálna starostlivosť o vysadené rastliny a udržiavanie ich zeleného vzhľadu po celý rok. Na to je ale potrebné vytvorenie vhodných podmienok a zvládnutie postupu spojeného so zakladaním vresoviska.

Kde založiť vresovisko?

Pred vysádzaním musíme vybrať správne miesto, aby na ňom vres rástol dlhodobo. Rastlina je známa tým, že neznáša presádzanie, ktorému zabránime vznikom vresoviska na slnečnom a dostatočne prevzdušnenom mieste. Pre pestrejší vizuálny dojem sa odporúča zakladať vresovisko v blízkosti ihličnanov, brečtanu alebo azaliek.

Aký druh pôdy použiť?

Vres a vresovec ako hlavné druhy pestované vo vresovisku patria medzi rastliny vysádzané do kyslejšej pôdy. Jej pH by sa malo pohybovať na úrovni od 5 do 5,5. Pri výbere vhodnej zeminy uprednostnime pôdu s vyšším obsahom humusu. Aby vresom a vresovcom poskytla čo najlepšie zázemie, nasypeme ju do hlboko vykopanej jamy.

Kedy zakladať vresovisko?

Pre správne založenie vresoviska je potrebné dodržať vhodný termín na túto prácu. Vzhľadom na vyššie množstvo vlahy v pôde je ním jeseň. Toto obdobie sa odporúča aj kvôli tomu, že nové rastliny by sa doň mali vysádzať v čase rozkvetu. Práve vres rozkvitá na jeseň.

Založenie vresoviska – 5 užitočných tipov

  • K vresu doplníme do vresoviska sekundárne rastlinné druhy.
  • V menších vresoviskách vysádzame iba vresy s vresovcami.
  • Tvar vresoviska zvolíme nepravidelný s výškovým členením.
  • Rastliny vysadíme s odstupmi minimálne 25 až 50 centimetrov.
  • Hneď po vysadení záhon s vresmi prikryjeme mulčom z kôry.
Pestovanie vresu

Akú starostlivosť vyžaduje vres obyčajný?

Zálievka

Vres je z hľadiska potreby zavlažovania trochu náročnejší. Polieva sa aspoň raz za 2 dni, no vždy v primeraných dávkach, aby sme ho príliš nepremočili, to by poškodilo korene a mohlo viesť k ich hnilobe. Na polievanie je najlepšia odstáta alebo dažďová voda.

Hnojenie

Preháňať to nesmieme ani s hnojivom. Rastliny vo vresovisku sa hnoja iba občas, zvyčajne raz za 2 až 3 mesiace. Pri výbere hnojiva je nutné vyhýbať sa prípravkom s vysokým obsahom vápnika.

Strihanie

Pri správnej starostlivosti bude vres rásť pomerne rýchlo. Aby sa nám vresovisko nepremenilo na bujný porast, rastliny v ňom budeme musieť pravidelne strihať. Samotný vres sa zastriháva vždy na konci jesene po odkvitnutí, kedy je potrebné skrátiť jednotlivé vetvičky. Vďaka jesennému zostrihu nám na budúci rok opäť pekne rozkvitnú.

Kedy strihať oleander a ako ho pestovať?

Viete, kedy strihať oleander? Aké strihy sú pre oleander odporúčanými? Akú starostlivosť oleander vyžaduje? Kedy a ako hnojiť oleander?

Kedy strihať oleander

Celkom ľahká starostlivosť, vynikajúca odolnosť a schopnosť skrášliť každý meter exteriéru. Presne preto je pestovanie vresu obyčajného obľúbené aj v našich končinách. Ako jedna z mála okrasných rastlín žiari v záhrade aj počas jesene a zimy, vďaka čomu nám pohľad na rozkvitnuté sezónne kvety okamžite vylepší jesennú melancholickú náladu. Stačí dodržať osvedčené zásady a niekoľko jednoduchých pravidiel spojených s jeho pestovaním a nechať ho rozkvitnúť v plnej kráse.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články