GPS lokátor do auta, na motorku, bicykel, pre psa či pre deti – ako si vybrať GPS tracker?

Georgina Babinová Téma
27. októbra 2021 0

Pokiaľ ide o bezpečnosť a ochranu nielen vášho vozidla, ale aj vašich blízkych alebo zamestnancov, je GPS lokátor spoľahlivým spôsobom, ako monitorovať a sledovať ich polohu v ktorúkoľvek sekundu dňa alebo noci. Je to skvelá voľba pre rodiny s mladšími, menej skúsenými vodičmi, kedy chcete mať istotu a vedieť, kde presne sú, kedykoľvek idú autom von. Tieto malé vysielače vám umožnia sledovať polohu osôb alebo vecí, na ktorých vám záleží v reálnom čase – či už sú to vaše deti, starí rodičia, motorky, autá alebo dokonca aj zámorské cargo balíky.

A takisto, ako zodpovedný majiteľ domáceho miláčika, chcete aby bol váš chlpatý priateľ v bezpečí. Avšak, aj keď vykonáte všetky preventívne opatrenia, stále sa stretávame s tým, že sa domáce zvieratá strácajú. Našťastie, GPS lokátor vás bude informovať, kde sa vaši chlpáči pohybujú.

Ak ste z tejto technológie trocha zmätení, prečítajte si nášho kompletného sprievodcu, ktorý vám v krátkosti načrtne nielen možnosti využitia, ale vás aj prevedie výberom vhodného GPS trackera konkrétne pre vás.

💡 Tu je malá ukážka možností, ktoré súčasný trh ponúka:

Helmer LK-511 Helmer LK-511
103,19 €
Tracker TK104 Tracker TK104
99,00 €
Helmer LK 514 Helmer LK 514
97,60 €
Helmer LK-507 Helmer LK-507
78,46 €
LAMAX GPS Locator LAMAX GPS Locator
76,33 €
Tracker 303G Tracker 303G
57,00 €
Bentech GPS lokátor pre psov a ďalšie A600 Bentech GPS lokátor pre psov a ďalšie A600
55,90 €

Pozrieť ďalšie

 

Ale najskôr, čo je to GPS?

Globálny pozičný systém alebo GPS vyvinula vláda USA. Skladá sa z 32 satelitov na obežnej dráhe nad planétou, od ktorých prijíma signály, ktoré využíva na presné určenie a sledovanie polohy zariadenia s presnosťou na niekoľko metrov za optimálnych podmienok. Lokátory využívajú súčasne viac satelitov na zisťovanie polohy pomocou triangulačných vzorov. To znamená, že čím viac satelitov bude zariadenie „vidieť“, tým akurátnejší bude v presnej lokalizácii.

Názorne vám to predvedie krátke video:

Určování polohy v GPS systému

 

Čo dokáže GPS?

Zariadenia GPS sa používajú na okamžité vyhľadanie ľudí, domácich miláčikov alebo vecí – pokiaľ to, ktoré sa pokúšate vyhľadať, má v sebe, alebo na sebe nejaké zariadenie. Môžete sledovať svojich rodinných príslušníkov, cennosti, batožinu alebo svoje auto, či bicykel v priebehu niekoľkých sekúnd, s ďalším očakávaním získania ich polohy GPS v reálnom čase. Potrebné informácie vám môžu byť zaslané prostredníctvom textovej správy alebo e-mailu, alebo prostredníctvom máp v ľubovoľnom počítači alebo smartfóne, ku ktorému máte prístup.

To znamená, že môžete sledovať v reálnom čase, kedy váš malý školák opustí školu a príde domov. Výstrahy funkcie Geofence (virtuálny plot) vás tiež upozornia, keď je lokátor niekde mimo povolenej oblasti, aby ste mohli sledovať, keď váš tínedžer používa vaše auto, alebo ak sa váš starší rodič pohybuje mimo obvyklých trás. Keď je vaše dospievajúce dieťa vonku s priateľmi a ocitlo sa v problémoch, existuje aj tlačidlo SOS, pomocou ktorého môže odoslať automatické upozornenie vám alebo polícii.

Polohy jednotlivých automobilov alebo dokonca celých flotíl možno nájsť aj v priebehu niekoľkých sekúnd, aby ste vedeli, či niekto nie je mimo cesty, nečinný alebo nepoužíva správne váš vozový park.

Týmito trackermi je možné vybaviť aj akýkoľvek predmet, ktorý pre vás má hodnotu, napríklad umelecké diela, šperky alebo dokonca batožinu počas cestovania. Akýkoľvek majetok alebo vec, ktorú potrebujete monitorovať, je možné okamžite vypátrať a vy môžete sledovať jej cestu prostredníctvom monitorovacej platformy GPS. Existujú aj GPS lokátory, ktoré vám dokážu poskytnúť informácie o histórii, aj v reálnom čase, pokiaľ máte prístup na internet.

 

Bežné možnosti použitia GPS lokátora v kocke

  • Sledovanie osôb so zdravotnými problémami (napr. riziko pádu / záchvatov)
  • Sledovanie automobilov alebo celých vozových parkov, bicyklov a motoriek
  • Sledovanie osôb s problémami duševného zdravia alebo zraniteľných osôb
  • Sledovanie vašich domácich miláčikov alebo zvierat
  • Sledovanie osamelých pracovníkov. (Sledujte svojich zamestnancov alebo vybavenie / vozidlá)
  • Sledovanie cenných predmetov (napr. batožiny, golfového vaku, strojov)
  • Sledovanie tínedžerov / malých detí – keďže žijeme vo svete, ktorý sa zdá byť čoraz nebezpečnejším a nepredvídateľnejším, je ešte dôležitejšie udržiavať svojich blízkych v bezpečí. Vďaka nevinnosti a naivite detí je to mimoriadne dôležité, takže sledovanie ich polohy môže byť neoceniteľné, pretože vám ponúka pokoj na duši a udržuje ich v bezpečí. Detský tracker prichádza v mnohých tvaroch a veľkostiach, ale jedným z najobľúbenejších sú detské GPS hodinky. Pre deti je zábava ich nosiť a vyzerať skvele, a vám umožňujú sledovať, volať, alebo byť upozornení, keď vaše dieťa opustí bezpečnú oblasť, ktorú ste nastavili.
  • Sledovanie ľudí s demenciou / Alzheimerovou chorobou – počet ľudí na celom svete, ktorí majú demenciu, rastie čoraz rýchlejšie a je ešte viac poháňaný starnutím populácie. Každé 4 sekundy pribudne na svete 1 prípad demencie. Najčastejšou formou demencie je jednoznačne Alzheimerova choroba. Demenciou trpí každý 20. človek nad 65 rokov. Po 80.roku veku je to každý piaty človek. Pokiaľ v súčasnosti nie sú známe žiadne spôsoby liečby, často je úlohou rodiny a opatrovateľov zabezpečiť najvyššiu kvalitu života a bezpečnosť jednotlivca s demenciou pri zachovaní jeho nezávislosti a duševného pokoja. GPS lokátor vám umožní nebáť sa, že ak sa stratí, nebudete vedieť, kde ho nájdete.

Mesto s vyznačenými polohami

 

Ako funguje GPS lokátor?

GPS lokátory zisťujú polohu pomocou satelitov, potom pomocou mobilných dát odosielajú informácie o polohe, smere a rýchlosti jazdy na sledovacie zariadenie. To znamená, že väčšina GPS trackerov má v sebe SIM kartu (existujú aj modely bez sim karty), rovnako ako mobilný telefón. Je bežnou mylnou predstavou, že lokátory GPS vyžívajú iba satelity, ale nie je to úplne pravda. GPS trackery tiež vyžadujú mobilný signál (rovnako ako mobilný telefón) na prenos polohy k vám.

Takže, veľmi jednoducho, aký je proces sledovania GPS?

  • Váš GPS lokátor odošle požiadavku na svoju polohu satelitom obiehajúcim okolo Zeme.
  • Satelity prenášajú späť informácie o polohe na sledovacie zariadenie GPS.
  • GPS tracker využíva mobilný signál na odoslanie týchto údajov o polohe do sledovacej aplikácie alebo na web.

Majte na pamäti, že ak plánujete niekoho sledovať v odľahlých oblastiach alebo na miestach bez mobilného signálu, budete potrebovať oveľa pokročilejšie zariadenie, ktoré nepotrebuje mobilný signál.

 

Aký presný je GPS lokátor?

Krátka odpoveď: V exteriéri je poloha zvyčajne presná na 3 až 30 metrov. Presnosť sledovača GPS sa môže líšiť v závislosti od rôznych faktorov.  GPS trackery nie vždy používajú GPS na zistenie svojej polohy, často sa používa iná technológia na zvýšenie presnosti alebo keď iné nie sú k dispozícii.

  • GPS (Global Positioning System): Toto je najbežnejší a najpresnejší (zvyčajne 3 – 30 metrov), pre GPS je však potrebný jasný výhľad na oblohu.
    Takže keď je v interiéri alebo bez jasného pohľadu na oblohu, GPS tracker sa často vracajú k …
  • LBS (Local Base Station): Ak nie je možné získať GPS, LBS používa na zistenie polohy blízke mobilné stožiare. To je oveľa menej presné ako GPS (medzi 50 – 1 000 m). Tracky vám tiež zvyčajne povedia, kedy bolo miesto vyhľadané pomocou LBS. Neprepadajte však panike, veľa GPS trackerov pozná inteligentné spôsoby, ako byť presnejší, keď nevidia oblohu.
  • Bluetooth: Ak je lokátor v dosahu bluetooth (približne 10 metrov) od vášho smartfónu alebo domáceho rozbočovača, zvyšuje presnosť, pretože vie, že ste v blízkosti.
  • Wi-Fi: Bez potreby hesiel dokážu GPS trackery pomocou blízkych signálov Wi-Fi určiť presnejšiu polohu v interiéroch.

GPS trackery sú najefektívnejším spôsobom, ako vypátrať niečo alebo niekoho na malom území a zvyčajne to stačí na to, aby ste ho našli a zaistili jeho bezpečnosť.

 

Aké faktory by ste mali brať do úvahy pri výbere GPS lokátora?

Existujú rôzne druhy lokátorov a pri výbere musíte skontrolovať, či robí to, čo potrebujete konkrétne vy.

 

Sledovanie polohy auta satelit+laptop

 

⭐ Účel

Pri výbere GPS lokátora myslite na to, aké aktivity s ním budete robiť. Turistika? Bicyklovanie? Rybárčenie? Služobné cesty autom? Čo očakávate od vášho trackera GPS? Navigovanie v uliciach alebo v divočine, ukladáte obľúbené rybárske miesta alebo hľadáte kešky? Budete svoj GPS tracker používať predovšetkým na cestnú navigáciu? Outdoorový relax? Sledujete iba svoje auto? Alebo celú flotilu pre vaše podnikanie? Sledujete osobu alebo predmet? Keď získate konkrétne odpovede, začnete zisťovať, aké funkcie by mal mať váš GPS lokátor, aby vyhovoval vašim potrebám.

 

💡 TIP na produkt - LAMAX GPS Locator
LAMAX GPS Locator

GPS Locator Lamax je jedným z multifunkčných modelov, vhodných pre akýkoľvek účel, či už je to stráženie domácich zvierat, potomkov, seniorov, alebo hnuteľných vecí.

76,33 €

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

⭐ Cena

Rozpočet, ktorý ste stanovili, zjavne ovplyvní, ktoré modely v konečnom dôsledku zvážite. Keď prídete na to, na čo všetko budete GPS tracker používať a ktoré funkcie skutočne potrebujete, nakoniec vyselektujte najlepšiu ponuku. Náklady na GPS lokalizátor vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s presnosťou. Drahý GPS tracker nemusí byť nevyhnutne výkonnejší ako lacnejší model.

 

⭐ Rozmer

Mini GPS lokátory sú veľmi populárne, pretože sa bez problémov zmestia hoci aj do peňaženky, alebo na kľúče. Sú ľahké, prenosné a nepridávajú vám žiadne dekagramy navyše. Takými sú napríklad lokátory Trackimo, ktoré je možné použiť na rôznych miestach, pretože sú dostatočne kompaktné na to, aby ste ich mohli nosiť prakticky kamkoľvek, napríklad v nosiči batoľaťa, so sebou na túre, na obojku vášho domáceho miláčika, na bicykli, alebo v kabelke vašej „násťročnej“. Na veľkosti GPS lokátorov záleží aj pri niektorých profesiách (napríklad u súkromných vyšetrovateľov), kde musí byť dohľad naozaj diskrétny.

 

⭐ Tiesňové tlačidlo

Tlačidlo SOS je u GPS lokátora veľmi dôležitá funkcia, ktorú pri výbere rozhodne hľadajte, pretože môže zachrániť životy. Používateľ môže v tiesni stlačiť toto tlačidlo, aby informoval orgány alebo vybrané osoby o aktuálnej polohe zariadenia vrátane trasy. Táto konkrétna vlastnosť sa v núdzových situáciách osvedčila ako veľmi užitočná.

 

⭐ Funkcie sledovania v reálnom čase

Sledovanie v reálnom čase je hlavným dôvodom nákupu GPS lokátora. Líši sa však od jedného sledovacieho zariadenia k druhému. Niektoré sledovacie zariadenia neponúkajú funkciu, ktorá umožní kedykoľvek zistiť ich presnú polohu, iné ponúkajú aktualizáciu polohy iba v preddefinovaných intervaloch. Okrem toho existuje niekoľko satelitných sledovacích systémov na obežnej dráhe, ktoré boli spustené rôznymi národmi a ponúkané verejnosti zadarmo, ako napríklad GPS (USA), GLONASS (Rusko), BEIDOU (Čína), Galileo (EÚ).

Všetky tieto pozičné systémy pozostávajú z 20 až 30 satelitov na obežnej dráhe a tracker, ktorý sa pripája k viacerým pozičným systémom, poskytne presnú polohu kdekoľvek na svete. Schopnosť spojiť sa s 90 satelitmi (GNSS) namiesto 30 satelitmi (GPS) vedie k rýchlejšej dobe prvej lokalizácie a lepšej presnosti.

  • intervaly aktualizácie polohy – krátke intervaly aktualizácie vybíjajú batériu rýchlejšie ako dlhé. Krátke aktualizačné intervaly vedú vo výsledku k presnej trase predchádzajúcich ciest, zatiaľ čo dlhšie aktualizačné intervaly sú ideálne na zisťovanie polohy trackera možno raz alebo dvakrát denne.
  • viacero satelitných systémov – tracker, ktorý je schopný pripojiť sa k viacerým satelitným systémom, prinesie vylepšenú presnosť polohy a rýchlu prvú lokalizáciu.
  • medzinárodné použitie – GPS lokátory používajú SIM kartu (mobilné pripojenie) na nahrávanie údajov o polohe na sledovacie platformy. Lokátor s globálnou roamingovou SIM kartou je možné sledovať kdekoľvek na planéte.

 

⭐ Monitorovacie schopnosti

Monitorovanie a GPS sledovanie sa vykonáva buď pomocou PC, tabletu alebo smartfónu. Niektoré GPS lokátory neponúkajú mobilnú aplikáciu, čo je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako vyhľadať tracker, keď nemáte prístup k počítaču. Ideálny GPS tracker by mal byť predkonfigurovaný na nahrávanie svojej polohy na webovú platformu, ku ktorej je možné pristupovať pomocou ľubovoľného zariadenia s pripojením na internet.

  • Web Tracking – lokalizujte tracker pomocou webového portálu ponúkaného výrobcom. Toto je najbežnejšie riešenie pre GPS sledovanie. Ideálny webový portál by mal byť užívateľsky prívetivý, ľahko prístupný a mal by ponúkať užitočné funkcie, ako sú zóny geo-fence, história trás, alarmy a správy o použití.
  • mobilná aplikácia – aplikácie kompatibilné so systémom iOS a Android výrazne uľahčujú sledovanie a lokalizáciu sledovacieho zariadenia. Ak spoločnosť, od ktorej ste si kúpili GPS tracker, nemá samostatnú aplikáciu, prídete o veľa užitočných funkcií. Nemôžete vytvárať ani prezerať virtuálne ploty (geo-fence), nastavenia účtu ani iné dôležité údaje, napríklad životnosť batérie. Upozornenia na príchod / odchod, upozornenia na prekročenie povolenej rýchlosti a virtuálneho plotu sa môžu na smartfóne zobraziť okamžite, ak je nainštalovaná aplikácia. Kvalitné trackery by vám mali umožniť vyššiu mieru kontroly nad prispôsobovaním hlásení o polohe.
  • história trasy – sledovacie platformy zaznamenávajú a ukladajú údaje o polohe, aby sa na mape zobrazili predtým urobené trasy. Údaje o trase by mali byť uložené v sledovacej platforme (cloud) najmenej 1 mesiac.

 

💡 TIP:  Kombo GPS lokátor a autokamera

AutokameraSkvelým doplnkom GPS lokátora v motorovom vozidle môže byť kamera do auta. A zlodeji už nemajú takmer žiadnu šancu. Ktoré autokamery sú v roku 2024 najhľadanejšie?

Test najlepších autokamier vám to prezradí a súčasne ponúkne aj množstvo užitočných informácií, ktoré vám pomôžu pri výbere.

 

⭐ Inteligentné upozornenia

Samozrejme, GPS lokátor sa používa hlavne na sledovanie presnej polohy osoby alebo objektu. Ale keď váš účel sledovania zahŕňa aj bezpečnosť, efektívnosť a správny manažment, čoskoro si uvedomíte, že pri výbere GPS lokátora je rozhodujúce vedieť, či boli alebo neboli prekročené limity. Aby ste zabezpečili, že sledovanie využijete naplno, zaobstarajte si zariadenie, ktoré vydá okamžité výstrahy, ak opustí bezpečnú zónu, prekročí plánovaný čas, zmení polohu alebo poruší rýchlostné limity.

 

⭐ Pokrytie

Pomocou mobilnej technológie sa údaje zhromaždené sledovacím zariadením prenášajú na server, na ktorý majú prístup smartfóny a počítače. Väčšina sledovacích systémov GPS používa na prenos dát mobilné telefóny. Pred výberom GPS lokátora je potrebné najskôr vedieť, akú celulárnu sieť bude kupované zariadenie využívať. Nezabudnite zistiť, či sú problémy s pokrytím v oblastiach, kde príjemca cestuje a či si môžete, alebo nemôžete dovoliť počkať minúty, hodiny alebo niekedy dni, kým zariadenie nahlási polohu. Ak je pre vás táto funkcia dôležitá, uistite sa, že váš poskytovateľ sledovania GPS dokáže poskytnúť nielen viac možností pokrytia, ale aj nástroje na zistenie, či je potrebné jedno alebo druhé pokrytie.

 

⭐ Odolnosť voči vode

Trackery, ktoré sú odolné voči vode, budú schopné odolávať občasnému postriekaniu vodou bez poškodenia vnútorného vedenia alebo čipu. Táto funkcia je dôležitá pri výbere lokátorov, ak ich používate pre domáce zvieratá, deti, drony, autá, nákladné autá, člny a ďalšie. GPS trackery používané na vonkajšie účely musia byť dostatočne odolné.

 

💡 TIP na produkt - Invoxia GPS Pet Tracker GPS lokátor pre psov
Invoxia GPS Pet Tracker GPS lokátor pre psov

V prípade GPS lokátorov pre zvieratá je odolnosť voči vode jednou z najdôležitejších požiadaviek. Invoxia GPS Pet Tracker ponúka certifikovanú vodotesnosť do 1m (krytie IP67).

171,00 €
Invoxia GPS Pet Tracker GPS lokátor pre psov v eshope Heureka.sk

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

⭐ Životnosť batérie

Životnosť batérie ovplyvňuje to, ako lokalizátor oznamuje svoje informácie a preto sa musíte uistiť, že ten váš bude vhodný na použitie v závislosti od životného štýlu vašej rodiny. Existujú prenosné GPS trackery napájané na batériu so zabudovanými senzormi pohybu, takže sa budú používať iba s minimálnou spotrebou, keď nie ste v pohybe. Existujú aj power banky, ktoré vám môžu poskytnúť extra výdrž batérie a nabíjanie. Výdrž batérie sa však zvyčajne líši a je do istej miery nepresnou vedou. Väčšina jednotiek dokáže bez dobitia pracovať minimálne týždeň s priemerným využitím asi 2 hodiny denne.

 

💡 TIP:  Zabudovaný GPS lokátor

Interiér auta - ruky na volanteAk potrebujete monitorovať iba jedno auto, môžete mať GPS lokátor nainštalovaný v aute. Tieto sledovacie zariadenia získavajú energiu z elektrického systému vášho automobilu. To znamená, že keď je batéria takmer vybitá, nemusíte ju nabíjať.

Tieto systémy sa rýchlo a jednoducho inštalujú a sú úplne neviditeľné vo vnútri vášho vozidla, takže ani vodič nebude vedieť, že tam sú, pokiaľ mu to nepoviete. Inštalácia je rýchla a zvyčajne trvá len necelú pol hodinu.

 

Proces nákupu GPS lokátora

  • Určte 3 najdôležitejšie funkcie, ktoré musíte mať. Zvýraznite ich farebne, aby vynikli. Každý dodávateľ, ktorý neposkytuje niektorú z týchto funkcií, je automaticky diskvalifikovaný.
  • Určte top 3 až 5 funkcií, ktoré by ste chceli mať. Tieto zvýraznite inou farbou, aby tiež vynikli. Toto je pridaná hodnota.
  • Porozprávajte sa s predajcami a uistite sa, že používajú rovnakú definíciu kľúčových výrazov ako vy.
  • Zúžte zoznam na najlepších 3 predajcov a otestujte každý výrobok.
  • Vyberte si váš lokátor a implementujte ho.

 

Etický kódex GPS lokátorov

Je dôležité mať na pamäti, že aj keď nájdete ten najlepší GPS lokátor, mali by ste osobe, ktorú sledujete, vysvetliť, prečo to robíte a overiť si či je s tým uzrozumený, najmä ak je starší. Ak hľadáte GPS lokátor pre osobu trpiacu demenciou, prečítajte si niečo o etike, ktorá ich má obklopovať a chrániť ich dôstojnosť.

 

💡 Od drobného, diskrétneho, cez vodotesný až po lokátor s mimoriadne dlhou výdržou batérie, GPS tracker je k dispozícii pre takmer každú eventualitu. Ten váš je možno medzi týmito modelmi:

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (5 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.