Denník N

Muž, ktorý neexistuje, „kondomi“, „skurvysyn“ na čele Slobolandu. Strhujúca kniha o vojne v Juhoslávii

Počuli ste o týchto výrazoch? Nie? Bývalý reportér britskej stanice Sky News Tim Marshall ich vysvetľuje v knihe Tieňohra, ktorá práve vyšla v slovenskom preklade.

Nie je veľa kníh, ktorých hlavné postavy medzičasom zomreli vo väzení tribunálu pre vojnové zločiny, prípadne tam stvrdnú na doživotie.

Publicista a prekladateľ Samo Marec sa svojho času výstižne vyjadril, že Kosovo zaujíma iba troch ľudí na Slovensku – jeho, autora tejto recenzie a nevedno koho tretieho. Nádej, že krvavé osudy krajiny, ktorá už neexistuje (Juhoslávia), kam významná časť Slovákov aj dnes jazdí na dovolenky k Jadranu, ich zaujmú, umiera posledná. A práve táto kniha na to dáva výbornú príležitosť.

Keď dvaja robia to isté…

Budem na úvod trochu osobný.

Ktovie, možno sme sa koncom vojny na jar 1999 pri Grande v centre vybombardovanej Prištiny s Marshallom stretli, už si nepamätám. Hotel vtedy obsadili poprední svetoví novinári. Obdivoval som ich prenosové vozy s „taniermi“ satelitov. S kolegom sme si najdrahší hotel nemohli dovoliť, bývali sme preto skromne na súkromí.

Ktovie, možno počas tých hektických júnových dní Marshall práve odchádzal v obrovskej kolóne evakuovaných Srbov na plne naložených Yugo Zastavách smerom na Belehrad, kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie