Mrazivé ticho v kine pokračuje

Nevie sa, odkiaľ prišli, ale ničia všetko živé. Votrelci majú extrémne dobre vyvinutý sluch a prežije len ten, kto dokáže fungovať potichu a neupúta pozornosť. Abbottovci prežili aj vďaka tomu, že kvôli najstaršej dcére ovládali posunkovú reč.

12.06.2021 14:00
tiché miesto Foto:
Emily Bluntová ako matka Evelyn, ktorá s tromi deťmi musí v maximálnej tichosti nájsť úkryt pre svoju rodinu.
debata

Triler Tiché miesto z roku 2018 o súdržnej rodine bojujúcej o život v neštandardnej situácii bol celosvetovým trhákom. Aj napriek tomu, že sci-fi nie je pre každého a za filmom nestál žiaden Ridley Scott či jemu podobný žánrový majster.

Režisérom bol John Krasinski, ktorý je v našich končinách známy predovšetkým ako herec, napríklad z deviatich sérií americkej verzie kultového seriálu The Office. Silný ohlas verejnosti spôsobil, že hororový triler sa dočkal pokračovania. Do novootvorených slovenských kín vstúpil vo štvrtok film Tiché miesto: Časť 2, ktorý pokračuje v téme filmovej „jednotky“. Rodina Abbotovcov opúšťa farmu, ktorá po vpáde votrelcov prestala byť bezpečná. Stret s nimi neprežil otec (stvárnil ho režisér John Krasinski) a matka Evelyn (Emily Bluntová) sa s tromi deťmi vydáva na náročnú cestu nájsť pomoc a nový úkryt. Tak sa skončila prvá časť a tu sa začína dej pokračovania.

Počas putovania čelí štvorica nebezpečenstvu nielen zo strany potvor z inej planéty, ale aj od preživších ľudí. V spoločnosti, ktorá potichu, ale úporne bojuje o život, prestávajú platiť zákony a spoločenské normy. Matka s tromi deťmi, z ktorých jedno je ešte bábätko, musí túto cestu do neznáma podstúpiť a nájsť pre svoju rodinu nové bezpečné miesto.

„Pôvodne som vôbec nezamýšľal urobiť pokračovanie filmu. Príbeh nebol navrhnutý tak, aby sa z neho stalo pokračovania. Ale sila sveta, ktorý sme vytvorili, sa stala lákadlom, aby sme sa doň pustili hlbšie a zistili, kam zavedie Abbotovcov ako rodinu,“ povedal režisér John Krasinski, ktorý je aj autorom scenára a v prvej časti si zahral otca rodiny so svojou skutočnou životnou partnerkou Emily Bluntovou. "Nápad pokračovania bol o rozšírení metafory rodičovstva, kam až sa s tým dá zájsť, o objavovaní prirodzenej evolúcie, ktorá nastáva, keď vaše deti opustia bezpečie domova a vyrazia do sveta,” uviedol Krasinski.

Prvý film Tiché miesto bol vrelo prijatý nielen verejnosťou, ale aj kritikmi. Viacerými cenami ohodnotili film ako taký, pôvodný scenár, ale aj výkon herečky Emily Bluntovej. Snímka o tichu bola nominovaná aj na Oscara, práve za spracovanie zvukovej zložky. V prvom filme videli diváci rodinu Abbottovcov po bližšie nešpecifikovanej mimozemskej invázii, na ich farme a v jej bezprostrednej blízkosti. Pokračovanie sľubuje odpovede na otázky, ako k invázii došlo a tiež, čo sa deje v okolitom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tiché miesto