Ktoré najväčšie zmeny v legislatíve pre podnikateľov za posledné obdobie oceňujete a čo vám, naopak, prekáža najviac? Aké úpravy by ste v tejto oblasti privítali na zlepšenie biznisu? Pre TREND v ankete odpovedali zástupcovia podnikateľských zväzov a združení i ďalší odborníci.

Ako vnímate zmeny pre biznis z pohľadu legislatívy?

Rastislav Machunka
viceprezident, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR

Ako najprínosnejšie oceňujeme najmä spracovanie legislatívnych opatrení, takzvané podnikateľské kilečko, ktorého cieľom je znížiť byrokraciu. V oblasti úpravy Zákonníka práce sa s obavami pozeráme najmä na oblasť stravovania. Problém vidíme vo voľbe zamestnanca medzi stravnými lístkami  a finančným príspevkom, firmám to spôsobilo zvýšenie administratívy. My sme navrhovali ponechať toto rozhodnutie na zamestnávateľovi.

To platí aj pre určenie sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2021. Opakovane sme poukazovali na to, že v čase pandémie treba k jej určeniu pristupovať veľmi zodpovedne, aby nedošlo k ešte väčšiemu negatívnemu vplyvu na hospodárstvo a zamestnanosť. S finálne prijatou dohodou nie sme úplne stotožnení, nakoniec sme však tento kompromis akceptovali.

Čo sa týka prijatia rozpočtu, ten prvýkrát rokovaním tripartity neprešiel. Rozpočty na ďalšie roky musia byť veľmi reštriktívne. Štát bude musieť hľadieť na každý jeden výdavok, na tom bude záležať, ako ďalej. Prijatá úprava obchodných spoločností pomenúva problémy, ktoré sú dlhodobo známe, a to hlavne zjednodušenie a zefektívnenie ich fungovania.

V súčasnosti negatívne vnímame návrh ministra financií na zvýšenie DPH, čo považujeme v čase ekonomickej krízy  za absolútne neprijateľné. Všetky okolité štáty dane, naopak, znížili, aby reštartovali ekonomiku a pomohli podnikateľom a občanom, ktorých sa kríza najviac dotkla.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa