Dobré noviny
Vďaka vlastnej zábudlivosti vymysleli spôsob, ako urobiť slovenským deťom radosť kdekoľvek na svete
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Vďaka vlastnej zábudlivosti vymysleli spôsob, ako urobiť slovenským deťom radosť kdekoľvek na svete

Je len na nás, aby sme deti naučili využívať technológie zmysluplne, hovoria Baginovci.
Je len na nás, aby sme deti naučili využívať technológie zmysluplne, hovoria Baginovci. — Foto: Archív: Baginovci

Manželia vytvorili aplikáciu, v ktorej sa nachádza už viac ako 700 obľúbených detských kníh.

BRATISLAVA 12. júna – Najlepšie nápady sa rodia vo chvíli, keď ich čakáte najmenej. A špeciálne vtedy, keď niečo nefunguje, alebo niečo zabudnete. Svoje by o tom vedeli povedať manželia Ondrej a Janka Baginovci, ktorí práve vďaka vlastnej zábudlivosti dnes robia radosť deťom, nech sa nachádzajú kdekoľvek. Baginovci sú vášniví čitatelia a knihy ich sprevádzajú aj na cestách. Synovia boli rovnako ochotní obetovať čokoľvek z už zabalených vecí, len aby sa im zmestili aj ich obľúbené knihy. „Raz večer v Taliansku, keď už chlapci pekne ležali uložení na spanie, zistili sme, že knihy ostali doma a my nemáme čo čítať,“ spomína Ondrej Bagin na kľúčový moment. Večer zachránili tým, že objavili aplikáciu v angličtine, ktorá bola plná rozprávkových kníh. Večery strávili príbehmi o deťoch, ktoré robia rôzne vedecké experimenty. Predstavili si, aké by to bolo skvelé, ak by existovala podobná aplikácia v slovenčine. Deti by tak svoje obľúbené knihy mohli mať stále pri sebe, nech sa práve nachádzajú kdekoľvek na svete.

Cesty bez kníh si rodina nedokáže predstaviť. Dnes ich majú so sebou nepretržite.
Cesty bez kníh si rodina nedokáže predstaviť. Dnes ich majú so sebou nepretržite. Foto: Archív: Ondrej Bagin

Nápad im už nedal spávať a zvyšné chvíle na dovolenke strávili plánovaním aplikácie. „Po príchode domov sme si pripravili plán kníh, ktoré by rodičia ocenili najviac, keby sme v Kubovi mali. Rodičia možno radi čítajú z overených klasík, deti zas túžia po nových knižkách s modernými kresbami a príbehmi,“ hovorí Ondrej Bagin. Cesta k spusteniu aplikácie trvala rok. KUBO je už na svete a v jeho digitálnej knižnici má už viac ako 700 obrázkových kníh. Rozprávkové knižky majú v porovnaní s klasickými e-bookmi svoje špecifikum – obrázky sú rovnako podstatné ako samotný text. Každý mesiac deti vďaka tejto platforme prečítajú 10-tisíc kníh a rodičia môžu deťom ukázať, že moderné technológie neslúžia len na hry, ale aj ony dokážu tráviť čas na mobile či tablete zmysluplne.

V aplikácii nechýbajú všetky overené klasiky. Foto: KUBO

„Rodiny sa často presúvajú, cestujú do školy a zo školy hodiny v zápche, a tak vznikol nie príliš správny zvyk, vopchať deťom do ruky mobil. Predstavte si, keby všetok ten čas strávili čítaním. Nie je to totiž otázkou či, ale ako budú deti moderné technológie využívať. Mali by sme ich to učiť už od malička,“ myslí si. KUBO obsahuje knihy domácich aj svetových autorov, všetky overené klasiky a každý mesiac pribúdajú ďalšie. Okrem toho v nej deti nájdu aj medzi deťmi obľúbené picture booky. „S mladším synom sme si ich obľúbili vďaka digitálnej knižnici. Obrázky sú v nich rovnako dôležité, ako text a budujú tak vzťah k čítaniu už od najútlejšieho veku,“ ozrejmuje Ondrej.

Moderné technológie sú súčasťou života dnešných detí. Je na nás, ako sa ich naučia používať. Foto: KUBO

Kubo má aj svoju vlastnú Kubopédiu – krátke obrázkové encyklopédie na všetky témy, ktoré deti zaujímajú. Autori majú s Kubom už ďalšie plány, ako naplniť jeho ešte väčšie poslanie a rozvíjať u detí čitateľskú gramotnosť. Aplikácia by teda mohla preraziť aj do škôl. „Nezdá sa to, ale my, dospelí, čítame oveľa viac ako kedysi, hlavne vďaka ľahko dostupným online magazínom, ale aj projektom, ako je wikipédia. Úlohou našej generácie je to isté umožniť aj našim deťom, aby z nich vyrástli ľudia, ktorí využijú technologický pokrok ešte lepšie ako my,“ hovorí Ondrej Bagin. Preto momentálne pracujú na verzii KUBO EDU, cez ktorú by učiteľ vedel zadávať čítanie domov na základe záujmov a schopností žiaka. Deti by tak čítanie malo baviť ešte viac. Digitálna knižnica KUBO je po registrácii dostupná prvý mesiac na skúšku bezplatne a potom za mesačný poplatok. 70% zo sumy putuje autorom kníh. Práve z tejto aplikácie čítajú každú nedeľu vo vysielaní Dobrých novín obľúbené detské rozprávky aj Miška a Martin Kaprálikovci.

Už ste čítali?