Pandémia koronavírusu výrazne obmedzila v roku 2020 cestovanie Slovákov do obľúbených dovolenkových destinácií, medzi ktoré patrí aj Španielsko. Jej dôsledky pocítil tamojší vyspelý turistický priemysel i predaj nehnuteľností. Po uvoľnení opatrení je možné cestovať do vnútrozemia aj na ostrovy, ale určite je lepšie si vopred prečítať konzulárne informácie na stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí. O aktuálnej situácii na španielskom realitnom trhu sa TREND rozprával s riaditeľkou realitnej spoločnosti Spainlife and Houses Slovenkou Evou Rohrman Madovou, ktorá podniká v Španielsku v Costa Blanca a v kooperácii na Costa Del Sol.

Eva Mária Rohrman Madová
Zdroj: E.M.R.
Eva Mária Rohrman Madová

Ako ovplyvnila koronakríza ceny nehnuteľností v Španielsku, osobitne rekreačných?

Koronakríza ovplyvnila realitný trh neočakávane pozitívne. Aktuálne zaznamenávame na pobreží oveľa väčší dopyt zo strany kupujúcich ako pred pandémiou. Je možné potvrdiť, že v niektorých oblastiach dopyt prevyšuje ponuku. Je to zjavné v segmente novostavieb, najmä v blízkosti mora. Ceny starších nehnuteľností na rekreáciu je možné dohodnúť smerom nadol od štyroch a niekde až ku desiatim percentám. V tomto kríza trochu pomohla, je možné sa dostať k lacnejšej nehnuteľnosti. Podotýkam, že iba v prípade, ak ju majiteľ potrebuje rýchlo predať. Ceny novostavieb sa nehýbu a záujem o ne je najväčší.

V rámci celej Európskej únie takmer 70 percent Španielov žije v bytoch, vlastní ich a zároveň v nájme žije najmenej Španielov. Táto vlastnosť – vlastniť nehnuteľnosť – je dosť blízka a historicky podmienená aj Slovákom či Čechom. Vlastniť byt, ak jeho majiteľ nechce žiť v krajine permanentne, je jednoduchšie. Prináša to viac pohodlia a menej nákladov. Celkovo náklady na prevádzku bytu sú tu oveľa nižšie v porovnaní so slovenskými. Napríklad 3-izbový starší byt má mesačné náklady 20 eur. Novostavba s bazénom, záhradou a často aj s vrátnikom na celý deň vyjde na 100 eur mesačne, energie hradíte samostatne.

Predávali počas koronakrízy cudzinci svoje domy, v ktorých žijú, alebo ich majú na rekreáciu?

Obdobie pandémie v roku 2020 a na začiatku roka 2021 ovplyvnil aj brexit. Španielsko očakávalo veľký úbytok Angličanov, najmä tých, ktorí nie sú rezidenti. Ale vzhľadom na to, že sa vlády v Londýne a Madride dohodli na poskytovaní zdravotníckej starostlivosti Angličanom v Španielsku, tomu tak nie je. Napriek tomu sa podmienky celkovo pre cudzincov sprísnili. Na pobreží si kupuje nehnuteľnosti až 50 percent cudzincov. Najmä počas prvej vlny, od marca do júna 2020 v čase totálneho lockdownu, sa nepredávalo takmer vôbec, pretože ani notári nepracovali.

Po tejto vlne sa vynoril zaujímavý fenomén. Do Španielska docestovalo až o 80 percent menej cudzincov, ale zvýšil sa dopyt po nehnuteľnostiach zo strany Španielov z vnútrozemia, aj cudzincov, ktorí žili na odľahlých miestach. Tí sa začali viac zaujímať o nehnuteľnosti pri mori. Aktuálne je dopyt po nehnuteľnostiach pri mori či zo strany Španielov ako aj rôznych národností vyšší ako pred pandémiou.

Aké sú aktuálne ceny bytov a domov pri mori vo vašom regióne?

Starší a menší apartmán pri mori v relatívne dobrom stave, že ho netreba prerábať, sa dá zohnať za cenu okolo 100-tisíc eur. Samozrejme, nie v prvej ani druhej línii od mora ale väčšinou v staršej bytovke bez výťahu. Ceny lepšie vybavených apartmánov alebo novostavieb v blízkosti mora a s výhľadom na more sa pohybujú od 170-tisíc eur a viac. Spomínam oblasť v ktorej najviac pôsobím. Starší dom v pešej vzdialenosti k moru sa dá kúpiť od približne 180-tisíc eur. Pre porovnanie, ak je dom v prvej línii, je väčší a má aj súkromný bazén, tak ceny môžu začínať okolo jedného milióna eur.

O aké nehnuteľnosti majú záujem Slováci? Kupujú tento rok viac ako minulý rok?

Najväčší záujem je o apartmány pri mori v uzavretých komplexoch s vybavením, minimálne s bazénom, parkovaním, v prvej či v druhej línii pri mori. Určite kupujú viac ako minulý rok, možno aj viac ako rok predtým a od 1. mája tohto roka je možné voľne cestovať. Na jar cestovali autom a okrem PCR testu bolo potrebné pozvanie. Pandémia koronavírusu akoby naštartovala sen mnohých o nehnuteľnosti pri mori. Možno o nej dlhé roky snívali a povedali si, že teraz alebo nikdy.

Na Slovensku stúpli ceny rekreačných nehnuteľností, je tomu tak aj v Španielsku?

Rekreačné nehnuteľnosti pri mori si držia svoje ceny, najmä novostavby. Pri jednej stavbe, ktorá bude dokončená až o rok, sa developer rozhodol o niečo zvýšiť ceny, pretože väčšinu apartmánov predal v prvej fáze stavby. Určite vzrástol trend kupovať nehnuteľnosti na vidieku, ďalej od mora. Tento záujem zaznamenávame aj zo strany ľudí zo Slovenska. Pre porovnanie 30 kilometrov a viac od mora je možné kúpiť dom často aj s niekoľko hektárovým pozemkom za cenu okolo 100-tisíc eur.

Pri starších nehnuteľnostiach sa dajú ceny takmer vždy zjednať, navýšenie určite nezaznamenávam. Samozrejme, že sú aj majitelia, ktorí si zažiadajú neadekvátnu cenu. Ak predaj nesúri, počkajú si na svojho kupujúceho alebo potom nehnuteľnosť radšej nepredajú. Ale vo väčšine prípadov sa dá na cene dohodnúť.

Na čo si treba dať pozor pri kúpe nehnuteľností ?

Ak ide o staršiu nehnuteľnosť, je potrebné zistiť z registra, či na nej nie sú ťarchy a podobne. Má to podobný postup ako na Slovensku s tým rozdielom, že prepis nehnuteľnosti sa vždy koná u notára. Má aj väčšiu právomoc ako slovenský notár, čím sa eliminuje akékoľvek riziko pri kúpe. Do poslednej minúty pred podpisom kúpno-predajnej zmluvy preveruje stav nehnuteľnosti. Notár vykoná v podstate zmenu zápisu do katastra. Jeho kompetencie by som mohla porovnať k akémusi predkatastrálnemu úradu.

Ako je to s prevodom peňazí?

Aby ste mali istotu, je dobré si zobrať aj právnika, ktorý preverí históriu nehnuteľnosti a pripraví kúpno-predajnú zmluvu. V Španielsku inak stačí zmluva, ktorú vyhotoví notár. Ja som zástancom hesla dvakrát meraj a raz strihaj, pri staršej nehnuteľnosti odporúčam právne služby. Čo sa týka prevodu peňazí, tak úplne najbezpečnejšia forma prevodu je šeková poukážka, ktorú banka vystavuje za poplatok a klient ju prinesie v deň zápisu u notára.

Každý predávajúci musí k termínu u notára previesť prostriedky na kúpu. Má tieto možnosti: na účet u notára (v prípade ak je predávajúci mimo Európskej únie), priamo na účet majiteľa alebo šekom, čo je najbezpečnejšia forma. Pri novostavbách je to jednoduchšie, pretože sa kupuje priamo od developera.