AstraZeneca by mala pri vakcíne uvádzať varovanie pred vzácnou cievnou chorobou

Spoločnosť AstraZeneca by mala k možným vedľajším účinkom svojej vakcíny proti covidu doplniť syndróm deravých kapilár.

11.06.2021 15:50
Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Foto: ,
Prázdne viacdávkové injekčné liekovky, ktoré obsahovali vakcíny proti covidu: zľava AstraZeneca, Moderna, A a B spoločnosti Sputnik V, Sinopharm a Comirnaty od BioNTech.
debata (3)

Vyzval ju k tomu dnes Výbor pre hodnotenie rizík (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA). Únijný liekový regulátor tiež odporučil, aby vakcínu nepoužívali ľudia, ktorí týmto vzácnym cievnym ochorením trpia alebo trpeli.

EMA dnes tiež oznámila, že pokračuje v skúmaní niekoľkých prípadov zápalových ochorení srdca, ktoré sa objavili po vakcinácii prípravkami od rôznych výrobcov.

Pri syndróme deravých kapilár dochádza k úniku krvi do okolitého tkaniva, svalov či telových dutín. Chorobu sprevádzajú opuchy a pokles krvného tlaku.

India / Covid / Koronavírus / Testovanie / Čítajte aj Delta variant covidu je o 60 percent nákazlivejší než britská mutácia. Je odolnejší i voči vakcínam

EMA súvislosť medzi týmto ochorením a vakcináciou študuje od apríla u šiestich pacientov, u ktorých sa syndróm deravých kapilár prejavil po očkovaní. Vakcína od AstraZeneca bola už skôr daná do súvislosti so vzácnym vznikom krvných zrazenín, podľa zdravotníckych úradov však jej prínos prevažuje nad rizikami.

EMA sa tiež zaoberá prípadmi zápalu srdcového svalu (myokarditídy) a zápalu osrdcovníka (perikarditídy), ktoré sa prejavili po očkovaní vakcínou od AstraZeneca aj výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. Medzi príznaky týchto ochorení podľa agentúry AP patria často krátkodobé ťažkosti s dýchaním a bolesti na hrudi.

testovanie Covid-19, Šamorín, antigén, PCR, test Čítajte aj Na Slovensku sa potvrdil kolumbijský typ koronavírusu. Prevláda britský

„Je potreba ďalšieho vyhodnotenia, aby sme určili, či je tu príčinná súvislosť s vakcínami,“ uviedla EMA, podľa ktorej by výsledky mali byť dostupné budúci mesiac.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #nežiaduce účinky #AstraZeneca