Cestovanie

Rekonštrukcia Spišského hradu si vyžiada zhruba 5 miliónov eur

"Rekonštrukčné práce na hrade by sa mali uskutočniť do konca roka 2024, pričom od letnej sezóny 2022 bude hrad pre turistov prístupný len v obmedzenej miere, bez horného nádvoria."

TASR/Webmagazin.sk, 11. júna 2021 10:33
Spišský hrad je najväčším hradným komplexom na Slovensku. Foto: TASR Milan Kapusta
Spišské Podhradie 10. júna (TASR) - Začiatok obnovy Spišského hradu, ktorá sa prioritne sústredí na záchranu Románskeho paláca, oznámili vo štvrtok na hrade ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. Zrekonštruujú sa aj západné paláce a hradná kaplnka sv. Alžbety. Finančné prostriedky vo výške 4.810.000 eur na zabezpečenie spomenutých prác získalo SNM na základe uznesenia vlády zo štátneho rozpočtu.

"Kultúrne dedičstvo, naše pamiatky, všetko to, čo nám tu naši predkovia zanechali, považujem za veľké bohatstvo, o ktoré nebolo roky postarané tak, ako by malo byť. Preto som veľmi rada, že aj tu na Spišskom hrade budeme prispievať k tomu, aby naše kultúrne dedičstvo konečne bolo zaopatrované tak, ako sa na vyspelý európsky štát patrí," uviedla Milanová s tým, že počas ôsmich mesiacov, keď je hrad pre verejnosť otvorený, ho ročne navštívi približne 220.000 návštevníkov z celého sveta. Aj počas pandémie to bolo okolo 120.000 ľudí.

Havarijný stav Románskeho paláca je výsledkom predovšetkým oslabenej statiky murív a silnej deštrukcie korún muriva.

Na snímke Románsky palác na Spišskom hrade 10. júna 2021 v Spišskom Podhradí. Foto: TASR - Maroš Černý


"Zima nebola veľmi tuhá, aj keď som sa pred dvoma týždňami tu na Spišskom hrade na krízovom štábe dozvedel, že práve pre takúto pamiatku treba, aby zima bola veľmi tuhá. Našťastie nedošlo k vážnejšiemu poškodeniu, zrúteniu Románskeho paláca. Verím tomu, že dnes, keď si firma preberie stavbu, tak čaká nás zaujímavých 40 mesiacov a nič nás neprekvapí," povedal Panis.

Návrh rekonštrukcie Románskeho paláca preferuje podľa riaditeľky SNM – Spišského múzea v Levoči Márie Novotnej kombináciu reštaurátorského prístupu a stavebných prác.



"Bude staticky zaistený, vrátane sanácie brala, na ktorom stojí. Samotná architektúra paláca bude reštaurovaná a vo finálnej etape bude prestrešený formou takzvanej opačnej, dovnútra otočenej strechy, ktorá neprečnieva cez siluetu múrov,“ vysvetlila Novotná a doplnila, že ide o výnimočnú stavbu, ktorá bola postavená ešte pred tatárskym vpádom.

"Je to jediná profánna architektúra tohto typu a takého veľkého rozsahu zachovaná dodnes, aj široko-ďaleko,“ skonštatovala Novotná.
Na snímke zľava ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis a riaditeľka SNM – Spišského múzea v Levoči Mária Novotná pred Románskym palácom v priestoroch Spišského hradu 10. júna 2021 v Spišskom Podhradí. Foto: TASR - Maroš Černý


Rekonštrukčné práce na hrade by sa mali uskutočniť do konca roka 2024, pričom od letnej sezóny 2022 bude pre ich náročnosť hrad pre turistov prístupný len v obmedzenej miere, bez horného nádvoria. Na strednom a dolnom hrade však múzeum ponúkne návštevníkom zaujímavý program.

Počas súčasnej rekonštrukcie Spišského hradu plánuje SNM pripraviť projektovú dokumentáciu na ďalšie časti, a to východné paláce a múry, sanáciu hradného brala a celé horné nádvorie, v ktorých vzniknú nové výstavné priestory. Predpokladané náklady na novú projektovú dokumentáciu sa odhadujú na 150.000 eur a náklady na samotnú obnovu okolo 5 miliónov eur.


Komentáre