ELA Rôzne

Počasie nás poriadne SCHLADÍ! Pripravte sa na búrky a KRÚPY! Víkendová PREDPOVEĎ nepoteší

Búrky k nám dorazia po relatívne teplom dni, počas ktorého budú teploty na našom území stúpať až k tropickej hranici +30 °C.

Ilustračný obrázok k článku Počasie nás poriadne SCHLADÍ! Pripravte sa na búrky a KRÚPY! Víkendová PREDPOVEĎ nepoteší
Zdroj: TASR/František Iván

Záver pracovného týždňa prinesie na Slovensko búrky, ktoré by mohli byť aj výraznejšieho charakteru. Počasie sa na našom území zhorší v priebehu popoludnia po relatívne teplom dni, informuje portál iMeteo.sk.

Slovensko čaká v priebehu piatka séria výraznejších búrok, ktoré sa budú vyskytovať na viacerých miestach nášho územia a môžu spôsobiť lokálne problémy.

V teplom a vlhkom vzduchu sa v priebehu dňa bude nad našou oblasťou vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa postupne vyformujú aj prehánky, či búrky.

Búrky sa ozvú popoludní

Piatkové dopoludnie bude na našom území ešte prevažne v znamení slnečného a teplého počasia s teplotami, ktoré sa budú šplhať k hranici +30 °C.

„V priebehu popoludnia sa však začne nad našou oblasťou tvoriť kopovitá oblačnosť z ktorej sa postupne vyformujú prehánky, či dokonca búrky. Najvyššia pravdepodobnosť výskytu búrok je v oblasti severozápadného a severného Slovenska a v oblasti Gemera a Spiša,“ dodáva iMeteo.sk.

Hlavným nebezpečným sprievodným javom piatkových búrok bude predovšetkým prívalový dážď, no ojedinele sa v jadrách búrok môže objaviť aj krupobitie. V týchto okresoch sa očakávajú búrky:

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: iMeteo.sk

Predpoveď počasia

V sobotu nám hrozia silné búrky a v nedeľu sa na našom území veľmi výrazne ochladí. V priebehu soboty zavládne spočiatku na našom území ešte relatívne príjemný charakter počasia, ale už krátko popoludní sa na našom území začnú objavovať prvé búrky.

„Pôjde o takzvané predfrontálne búrky, ktoré sa budú vyskytovať predovšetkým v oblasti hôr a na mnohých miestach nášho územia. Výraznejšie búrky nás čakajú v priebehu druhej polovice popoludnia a na večer,“ dodáva iMeteo.sk.

To začne cez naše územie postupovať studený front na ktorom sa začnú vytvárať ďalšie prehánky a búrky, ktoré budú oveľa intenzívnejšie.

Búrky by už mali byť sprevádzané aj silnejším nárazovým vetrom a zrážkami. Búrky postupne prejdú od severozápadu cez Slovensko smerom k juhovýchodu.

Za frontom sa ochladí

Po prechode studeného frontu v sobotu začne v noci na nedeľu do našej oblasti prenikať studený vzduch, ktorý prinesie výrazné ochladenie.

Zatiaľ čo sobotňajšie maximálne teploty sa pred studeným frontom budú šplhať na +24 až +30 °C, tak v priebehu nedele sa maximálne teploty budú pohybovať už len od +15 do +22 °C, čo je ochladenie o zhruba 4 až 10 °C.

Cez víkend nás tak čaká pomerne búrlivé počasie po ktorom sa ochladí. Netreba však zúfať. Už od pondelka sa začne na našom území opäť otepľovať.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM