Najnovším cieľom prísneho bezpečnostného zákona v Hongkongu, ktorý vlani Čína zaviedla na tomto svojom poloautonómnom území, sa stanú filmy. Ako uviedla v piatkovom vyhlásení hongkonská vláda, cenzori dostanú v súvislosti s možným narušením národnej bezpečnosti za úlohu kontrolovať všetky filmové snímky. Píše o tom agentúra AFP.

Vedenie Hongkongu rozšírilo cenzúrne nariadenia, ktoré majú po novom sledovať, či nedošlo k ,,akémukoľvek skutku alebo činnosti, ktoré by sa mohli rovnať trestnému činu ohrozujúcemu národnú bezpečnosť".

Protištátna činnosť

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Čína v meste zaviedla v júni, kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Obvineným hrozia tresty do výšky doživotia.

WA 35 Záhreb - Ampulka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ktorou sa nechali zaočkovať chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a predseda chorvátskeho parlamentu Gordan Jandrokovič v Záhrebe v stredu 24. marca 2021. FOTO TASR/AP 


A vial of the AstraZeneca COVID-19 vaccination on a table prior to Croatia's Parliament Speaker Gordan Jandrokovic and Prime Minister Andrej Plenkovic being vaccinated,  in Zagreb, Croatia, Wednesday, March 24, 2021. (Admir Buljubasic/Pool via AP)
Neprehliadnite

Hongkong pozastavil objednané dodávky vakcíny od AstraZenecy

,,Pri posudzovaní filmu ako celku a jeho účinku na divákov by mal cenzor brať ohľad na to, že jeho povinnosťou je predchádzať a zabraňovať skutkom alebo činnostiam ohrozujúcim národnú bezpečnosť. Musí si byť vedomý aj toho, že obyvatelia Hongkongu majú spoločnú zodpovednosť, čo sa týka zaistenia suverenity, jednoty a územnej celistvosti Čínskej ľudovej republiky," uvádza sa v zverejnených nariadeniach, ktoré nadobúdajú účinnosť s okamžitou platnosťou.

Hongkong sa najmä v minulosti mohol pochváliť nesmierne živou filmovou scénou a svetovými filmami. V súčasnosti prevládajú na regionálnej filmovej scéne však skôr čínske a juhokórejské veľkofilmy.

Kontrola kutúry a umeleckej sféry

AFP približuje, že hoci filmy na území pevninskej Číny prechádzajú prísnou cenzúrou a do kín sa tam každoročne dostane len veľmi málo západných snímok, Hongkong dosiaľ uplatňoval omnoho miernejší prístup. Aktuálne však narastajú obavy, že tamojší predstavitelia chcú v omnoho vyššej miere kontrolovať kultúrnu a umeleckú sféru.

V marci napríklad cenzori po kritike zo strany propekinských novín len niekoľko hodín pred prvým komerčným premietaním stiahli oceňovaný dokument o hongkonských prodemokratických protestoch.

Dôvodom boli práve obvinenia z porušenia zákona o národnej bezpečnosti. Tento rok miestna univerzita pre bezpečnostné obavy zrušila prestížnu fotografickú výstavu, ktorej témou témou boli masové protesty z roku 2019.