Vyberáme búdu pre psa – Obyčajná či zateplená búda pre psa? Aké rozmery a materiál zvoliť? + video návod na výrobu búdy

Georgina Babinová Téma
26. januára 2023 0

„Domov“ –  pre domáce zvieratá rovnako dôležitý ako pre nás. Ale aj keď sú naši chlpatí kamaráti považovaní za členov rodiny a sú súčasťou nášho každodenného života, bez ohľadu na to, nakoľko sú domestikovaní, potrebujú tiež svoju nezávislosť a súkromie. Najlepší priateľ človeka si zaslúži rovnaký pocit bezpečia a istoty zo svojho domova, aký máte vy zo svojho domu. Ak máte chlpáča, ktorý sa rád hrá a spí na záhrade, búda pre psa je nevyhnutná a bude to jedna z najdôležitejších investícií týkajúca sa vášho psa.

💡 Tipy na búdu pre vášho psa:

 

Výber dokonalej búdy pre vášho psa

Je zrejmé, že neexistuje nič, čo by ste pre svojho psa neurobili, aj keď to niekedy znamená „tvrdé“ veci, ako napríklad postrekovanie záhrady repelentom proti značkovaniu, použitie náhubku, alebo ešte horšie, keď musíte dať svojmu Fidovi preháňadlo. Avšak aj napriek týmto ťažkým chvíľkam vás váš pes miluje. Okrem misiek s jedlom a vodou patríte zaručene tiež k jeho favoritom.

Ku všetkému, čo už pre svojho psa robíte, pridajte teraz do zoznamu aj psiu búdu. Mala by byť umiestnená na pokojnom mieste a pôsobiť pohodlne a útulne. Vložením hračiek, podložiek, vankúšov a dokonca aj kúska vášho oblečenia vytvoríte pre svojho „parťáka“ útulné a bezpečné prostredie, ktoré bude preňho útočiskom v čase, keď nemôže byť s vami.

 

Aká veľkosť je vhodná pre môjho psa?

Pri výbere búdy je priestor jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré je potrebné vziať do úvahy. Väčšina veterinárov, predajcov a odborníkov odporúča, aby bola búda pre psa dostatočne veľká na to, aby sa váš pes mohol postaviť rovno, pohybovať sa, natiahnuť sa a ľahnúť si. Pohoda a komfort sa rovná zabezpečeniu správnej veľkosti búdy pre vášho psa.

V určitom okamihu musíte preložiť zlaté pravidlo, ktoré sme uviedli vyššie, na skutočné čísla, aby ste vedeli kúpiť (alebo postaviť) psiu búdu, ktorá bude vyhovovať vášmu psovi. Prvým krokom je samozrejme zmeranie psa. Musíte poznať jeho dĺžku od špičky nosa po zadok a jeho výšku od labky po rameno. Týmto spôsobom sa viete ubezpečiť, že jeho domov mu dokonale sedí.

Ďalej sa musíte rozhodnúť, akú búdu chcete. Väčšina z nich má šikmé strechy, ktoré umožňujú odtekanie dažďa a poskytujú psovi viac priestoru. To znamená, že budete musieť vedieť, aká vysoká je strecha na dvoch miestach – v najvyššom a najnižšom bode.

 

⭐ Zmerajte dĺžku vášho psa

Váš pes musí mať v búde dostatok priestoru na pohyb. Aby sa tak stalo, musí mať interiér búdy šírku a hĺbku väčšiu ako celková dĺžka vášho psa.

  • Ak chcete zmerať celkovú dĺžku vášho psa, vezmite meraciu pásku a odmerajte od konca nosa psa až po základňu chvosta. Nezahŕňajte samotný chvost.

 

⭐ Zmerajte výšku vášho psa

Ak ste niekedy sedeli v príliš malom kompaktnom aute, kde sa vaša hlava dotýkala stropu, pochopíte, ako by sa pes cítil v búde, ktorá je pre neho príliš nízka. Preto musí byť vnútorná výška o niečo väčšia ako výška stojaceho psa.

  • Ak chcete zmerať výšku stojaceho psa, uistite sa, že stojí. Potom vezmite krajčírsky meter a odmerajte výšku od zeme po vrch hlavy

 

⭐ Zmerajte plecia a hrudník vášho psa

Pretože pes musí vstúpiť do búdy cez otvor, je otvor rovnako dôležitý ako veľkosť búdy. Aj keď väčšina psov nemá problémy so sklonením sa do svojej búdy, iní to zas radi dávajú na Marmaduka a vrhajú sa smerom k cieľu. To je dôvod, prečo musia byť výška aj šírka otvoru dostatočne veľké a pohodlné na to, aby pes mohol ísť dovnútra a von bez ohľadu na to, v akej bláznivej nálade by mohol byť.

  • Ak chcete zmerať výšku ramena vášho psa, merajte od zeme po hornú časť predného ramena vášho psa.
  • Ak chcete určiť obvod hrudníka, merajte spoza predných nôh psa po celom obvode hrudníka.

Je dôležité zvoliť správnu búdu pre typ postavy vášho psa. Na druhej strane, nenechajte sa zlákať tým, že pôjdete do príliš veľkej: búda by mala byť taká veľká, aby sa zabezpečilo, že sa bude dať vyhriať z tepla tela vášho psa.

Meranie prsa

 

Bežné veľkosti psích búd

Spravidla si budete môcť vybrať z približne piatich rôznych veľkostí, ktoré zodpovedajú všetkým plemenám. Búdy sa samozrejme budú líšiť veľkosťou v závislosti od výrobcu.

  • XS pre malé psy ako Bichon Frise, pekingské palácové psíky alebo jazvečíky
  • S pre stredne veľké psy, ako sú francúzski buldočkovia alebo mopslíky
  • M pre stredné až veľké psy, ako sú labradory alebo husky
  • L pre veľké plemená, ako sú írske setre, chrty a obrovské pudle
  • XL pre mimoriadne veľké plemená, ako sú bernskí salašnícki psi alebo nemecké dogy

 

💡 Upozornenie: Búda pre psa musí mať najmenej dvojnásobok dĺžky vášho psa. Nemala by byť vyššia ako asi jeden a pol násobok výšky psa v stoji.

Kam umiestniť búdu pre psa?

Neumiestňujte búdu na priame slnečné svetlo. Toto je veľmi vážna chyba, ktorá spôsobí, že interiér dosiahne teploty, ktoré sa rovnakú teplote vo vnútri zaparkovaného vozidla so zatvorenými oknami. Nikdy by ste nenechali svojho psa, alebo dieťa vo vyhriatom vozidle. Rovnaký princíp platí pre psy vo vnútri psej búdy. Búda pre psa by mala byť umiestnená na mieste, ktoré poskytuje slnečné svetlo aj tieň. Týmto spôsobom bude váš chlpáč mať trochu slnka aj vánku, čo je ideálne na odpočinok. Ak však žijete vo vetristej oblasti, uistite sa, že otvor smeruje proti smeru silného vetra, hlavne v zime.

 

Výber vhodného materiálu búdy

Okrem toho, že je vodotesná, musí byť búda vášho psa zbavená aj humidity. Uzavretá, dusná a vlhká psia búda je Petriho miska pre množstvo chorôb, okrem iného aj chorôb dýchacích ciest, ako sú bronchitída, zápal pľúc alebo parazitárne baktérie. Preto sú zvieratá chované v chovných staniciach náchylnejšie na choroby. Je nevyhnutné, aby búda dýchala. Búdy pre psy sú v zásade vyrobené z jedného z dvoch materiálov: dreva alebo plastu. Prípadne môžete ísť do textilnej, ktorú je možné používať v interiéroch.

 

➡️ Drevená búda pre psa

Drevená búda pre psaPre psiu búdu je najtradičnejšou voľbou drevo. Atraktívne a odolné drevené búdy pre psy sú odolné voči poveternostným vplyvom a ponúkajú dobrú izoláciu. Stojí za zmienku, že drevo bude potrebné ošetriť každých päť rokov. To znamená prebrúsenie povrchu pred nanesením lazúry, alebo laku určeného na vonkajšie použitie. Takáto búda je ťažšia ako plastová, bude zložitejšie ju prípadne premiestňovať. Bude aj drahšia.

Drevo sa všeobecne považuje za najvhodnejší materiál pre búdu pre psa, pretože izoluje, je odolné a atraktívne.

 

➡️ Plastová búda pre psa

Plastová búda pre psaVeľmi cenovo dostupná možnosť. Plastové búdy sú ľahké a ľahko sa premiestňujú z jedného miesta na druhé, v závislosti od sezóny.

Tieto búdy, ktoré sú k dispozícii v rôznych farbách a tvaroch, sa dajú ľahko čistiť a nebudú tak dobre držať pachy ako drevené modely. Búdy z plastu sú však menej odolné ako drevené. Plast je tiež menej izolačný ako drevo.

Je dôležité skontrolovať, či sa búda dá ľahko čistiť.

 

➡️ Textilná búda pre psa

Textilná búda pre psaBúdu pre psa z textilu by ste si nemali zamieňať s nosičom domácich miláčikov. Tieto malé psie domčeky sú vybavené veľkým otvorom vpredu a poskytujú vášmu psovi útulné miesto na odpočinok v interiéri. Aj keď sú textilné psie búdy veľmi ľahké a zvyčajne celkom kompaktné, nesmú sa používať vonku, pokiaľ nie je zvlášť priaznivé počasie.

 

Strešný dizajn búdy

Pokiaľ ide o výber konštrukcie strechy pre psiu búdu, v zásade si budete musieť zvoliť medzi plochou alebo šikmou strechou; každá možnosť má svoje výhody a nevýhody.

  • šikmá strecha – ak žijete v oblasti s častým dažďom alebo snehom, voľte psiu búdu so šikmou strechou, aby voda ľahko odtekala. Tieto strechy sa však môžu ťažšie čistiť.
  • plochá strecha – aj keď je strecha mierne sklonená, tieto strechy ponúknu menej efektívny odtok vody ako strechy úplne šikmé. Ploché strechy sa ľahšie čistia, o to viac, že sa dajú zvyčajne aj odstrániť. Ďalšia výhoda: váš pes môže vyliezť na strechu za slnečným pozorovacím stanovišťom!

 

Z akého materiálu by mala byť strecha?

Môže byť síce z dreva, ale táto neslúži dobre proti dažďu, alebo v oblastiach so snehovou pokrývkou.

Medzi robustnejšie možnosti s dlhšou životnosťou patria šindle a plechy, napríklad vlnité plechy. Plechové strechy sú zvyčajne drahšie ako šindľové. V oblastiach, ktoré sú vystavené veľkému množstvu dažďov, však kovové strechy fungujú oveľa lepšie, pretože umožňujú okamžitý odtok, najmä ak do dizajnu boli pridané aj odkvapy.

V oblastiach s miernym dažďom môžu šindľové strechy fungovať dobre, pretože šindle sú dnes navrhnuté tak, aby zvládli aj dážď. V oblastiach, kde je bežný sneh, je potrebné šindle často meniť, pretože sneh sa na šindle ukladá a neroztopí sa. Namiesto toho sa topí v dvoch vrstvách a končí zmrazením na ľadový obklad, ktorý šindle poškodzuje. Hmotnosť môže tiež spôsobiť zrútenie strechy. Šindle však nevedú teplo tak ako plechové strechy. A sú tiež príjemnejšie pre uši. Kovové strechy bývajú pre nájomníkov počas dažďa veľmi hlučné.

Takže ak to váš rozpočet umožní, dobre zvolená strecha môže byť jednorazovým nákupom bez akýchkoľvek problémov v budúcnosti.

Drevená búda pre psa s červenou strechou

Za zváženie stojí aj materiál strechy

 

Kúrenie, chladenie alebo izolácia?

Je nevyhnutné, aby ste pochopili, ako teplé alebo studené počasie ovplyvní interiér búdy. Keď sa búda vnútri zahreje, je humidná, vlhká a lepkavá, čo ju robí náchylnou na baktérie, plesne a vírusy. To zase vedie k respiračným, alebo kožným infekciám psa. Aj keď srsť psa poskytuje izoláciu počas horúceho a chladného počasia, to však neznamená, že vydrží extrémne zmeny teploty. Vášmu štvornohému kamarátovi je teplo a zima rovnako ako vám a môže to byť pre neho mimoriadne bolestivé.

V našich podmienkach budete potrebovať psiu búdu s pomocným zdrojom tepla a dostatočnou izoláciou vo vnútri. Ak rozmer búdy prekročí 50% výšky vášho psa, ohrozíte retenciu tepla. To znamená, že búda bude príliš veľká a telo vášho psa nebude schopné produkovať dostatok tepla na to, aby sa udržalo v teple. Riešením je búda pre psa s terasou, ktorá pridá extra priestor v exteriéri, ale rozmer interiéru bude naďalej vhodný na zachovanie retencie tepla. Našťastie na trhu existuje veľa dostupných zdrojov, vďaka ktorým bude domček vášho chlpáča v teple, alebo chlade. V závislosti na vašom rozpočte môžete byť pri vykurovaní domu svojho psa kreatívni.

 

Hrejivé materiály

  • vyhrievacia podložka – je možné ju položiť na zem, kde na nej môže váš chlpáč ležať, alebo ju môžete zavesiť na stenu a váš pes sa o ňu bude opierať. Nevýhodou vyhrievacej podložky je šnúra, pretože váš pes ju môže rozžuť a dostať zásah elektrickým prúdom.
  • vyhrievané pelechy pre psy –  sú určené na použitie vo vnútri búdy. Pretože spotrebujú iba málo energie, budú vykurovať iba o 12 až 15 stupňov vyššie. Tieto pelechy sú ideálne pre starších psov s artritídou alebo zlým obehom. Odnímateľné vonkajšie kryty sa navyše dajú prať. Ale opäť, rovnako ako pri vyhrievacej podložke, šnúra môže byť problémom.
  • solárne polykarbonátové panely – je možné zabudovať aj do psej búdy, ktorá udržuje búdu v teple počas dňa. Keď však príde večer, váš pes sa bude musieť spoliehať na svoje telesné teplo.

 

💡 TIP na produkt - Ferplast vyhrievací vankúš THERMO LORD
Ferplast vyhrievací vankúš THERMO LORD

Vyhrievaný pelech Thermo Lord poskytuje vášmu chlpáčovi útulné, hrejivé ležovisko. Je vodotesný a veľmi ľahko sa čistí.

44,94 €
Ferplast vyhrievací vankúš THERMO LORD v eshope Heureka.sk

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

Infravykurovanie

Na trhu nájdete už aj psie búdy so zabudovaným infravykurovaním. Infračervené žiarenie má rovnako pozitívny účinok na zvieratá, ako na ľudí. Ide o veľmi príjemný spôsob kúrenia, ktorý je v zásade na pocit ako slnečné svetlo, ale v interiéri. A keďže ohrieva predmety a nie vzduch, búda je nielen rýchlo, ale aj dlhodobo vyhriata. A navyše, toto kúrenie je stopercentne bezpečné. Búdy s infračerveným vykurovaním sú mimoriadne vhodné pre (nielen) starších psov, pretože znižujú svalové napätie, miernia bolesti, stimulujú krvný obeh a zvyšujú rozpínavosť tkanív. Cenová hladina takýchto búd sa pohybuje však od cca 300 eur vyššie.

 

Chladenie

Ak plánujete umiestniť svojho psa do psej búdy potom, ako si zvykol byť vo vnútri, potom je prenosná mini klimatizácia jedným zo zdrojov, vďaka ktorému bude prechod z interiéru do exteriéru oveľa jednoduchší. Ak je počasie neúnosne horúce, váš pes bude v prostredí, na aké bol zvyknutý v interiéri.

 

💡 TIP na produkt - Rovus prenosný ochladzovač vzduchu Ultra
Prenosný ochladzovač vzduchu Ultra

Rovus ARCTIC AIR ULTRA sa vďaka svojim kompaktným rozmerom bez problémov vojde do búdy vášho štvornohého priateľa a čo je dôležité, nepracuje s toxickými chladivami – jedinečná technológia Hydro-chill funguje na báze vody.

29,99 €
Rovus prenosný ochladzovač vzduchu Ultra v eshope Rovus.sk

💡 TIP č.1: vynikajúca kvalita a známa značka💡 TIP č.2: tovar nad 100 € možno platiť na splátky💡 TIP č.3: aktuálne prebiehajúce akcie → nájdete tu

 

Izolácia

Ak nežijete v regióne s prudkými zmenami počasia, je najlepším riešením izolácia. Mali by ste kúpiť búdu pre psa s izoláciou umiestnenou v dutej stene tvorenej vnútornou a vonkajšou vrstvou. Mŕtvy vzduchový priestor medzi oboma vrstvami zabráni hromadeniu vlhkosti a poskytne pohodlie vášmu psovi počas zimnej aj letnej sezóny. Často kontroluje prítomnosť akýchkoľvek znakov, že izolácia prechádza cez steny. Ak váš pes miluje požieranie náhodných vecí, môže izoláciu prehltnúť a skončiť na pohotovosti s upchatým črevom alebo ešte horšie.

Mnoho psích búd má zvýšené podlahy, ktoré poskytujú pár centimetrov vzdušného priestoru medzi spodným povrchom interiéru a zemou. Táto oblasť poskytuje izoláciu a udržuje psiu búdu teplejšou, ako keby podlaha spočívala priamo na zemi. Ak je búda vyrobená z dreva, zvýšená podlaha tiež zabráni tomu, aby drevo absorbovalo vlhkosť zo zeme.

 

💡 Upozornenie! Obmedzte vystavenie svojho psa nepriaznivému počasiu. Rôzne plemená budú mať rozdielne tolerancie pre chladné aj horúce počasie. Ani zateplená búda pre psa nie je dostatočnou ochranou pred nepriaznivým počasím. Ak sú teploty nebezpečne vysoké alebo nízke, alebo ak je váš pes vystavený silnému vetru, dažďu, krupobitiu alebo snehu, vezmite ho so sebou do interiéru.

 

Ako „zariadiť“ interiér búdy?

✅ Do psej búdy umiestnite pohodlný a teplý pelech, prípadne druhý aj vonku, ak váš pes rád odpočíva na čerstvom vzduchu. Môžete sa stretnúť s problémami s kliešťami, blchami a problémami súvisiacimi s počasím vrátane plesní. Aby sa tento problém podarilo obísť, mnoho majiteľov psov umiestňuje vrstvu cédrových hoblín na podlahu psej búdy pod pelech. Cédrové hobliny absorbujú vlhkosť a odpudzujú kliešte aj blchy.

✅ Miska na jedlo a vodu. Ak váš pes trávi značné množstvo času vonku a bez dozoru vo svojej búde, musí mať prístupné jedlo a vodu. Vodu často vymieňajte, pretože priťahuje hmyz a nezdravé baktérie. Misku na jedlo nemusíte mať neustále plnú – psa kŕmte iba v konkrétnych časoch, pretože divé zvieratá prebytočné jedlo priláka divo žijúce zvieratá.

V blízkosti búdy umiestnite nejaké hračky. Ak je váš pes plný energie, hračky mu ju pomôžu spáliť. Pes môže vo svojej búde žuť relaxačnú hračku (napríklad prúžok zo surovej kože). Vhodné sú aj lopty alebo frisbee. Vyhýbajte sa plyšovým hračkám, pretože tieto pravdepodobne rýchlo navlhnú a znečistia sa.

 

Pestrofarebná búda pre psa so slúchadlami a tabletome

 

Predstavte búdu svojmu psovi

Väčšina psov bude pri prvom pohľade na búdu konať opatrne. Nechajte ho preskúmať búdu vo svojom vlastnom čase, bez toho, aby ste ho nútili pristúpiť bližšie. Začnite s 10–20 minútami pôsobenia búdy na psa a nenúťte ho dovnútra, kým nie je pripravený na vstup sám. Môžete ho skúsiť „podplatiť“ maškrtami a pochvalou, aby sa cítil príjemnejšie. Ak je pes voči búde skeptický, spravte ju komfortnejšou umiestnením známeho pelechu, deky, alebo hračiek do búdy.

 

Je to dobrý nápad kúpiť búdu pre psa online?

Vo všeobecnosti je najlepším pravidlom toto: ak je obchodník renomovaný a dobre známy, potom by nemal byť problém kúpiť si psiu búdu z jeho webových stránok. Existujú naozaj dôveryhodné obchody. Uistite sa však, že obchodník ponúka možnosť výmeny alebo vrátenia pre prípad, že by búda, ktorú kupujete, nebola vhodná pre vášho psa. Vždy je dobré preštudovať aj recenzie.

Buďte opatrní pri kúpe psej búdy od niekoho, koho nepoznáte, resp. spod ruky. Keď kupujete čokoľvek od cudzej osoby, kupujete predmet taký, aký je. To znamená, že ak je tovar chybný, máte smolu. V prípade psích búd nezabúdajte, že môžu byť inkubátormi baktérií a vírusov, ak nie sú vyčistené a dezinfikované. Nechcete predsa riskovať zdravie svojho najlepšieho priateľa kvôli ušetreniu pár peňazí. Napokon ani len netušíte o aký typ majiteľa psa ide a ani to, či sa predajca o psiu búdu staral. Rovnako ako s ojazdeným autom, aj v tomto prípade to môže končiť sklamaním.

 

DIY: Búda pre psa vlastnoručne

Ak ste pripravení ísť do toho, máte k dispozícii dve vynikajúce možnosti: búda pre psa v demonte, alebo stavba úplne „od piky“. Na internete nájdete množstvo YouTube videí a webových stránok, ktoré vám ukážu postup, ako postaviť búdu vlastnoručne.

Tu je napríklad jedno dobre zrozumiteľné video pre domácich majstrov s kompletným zoznamom použitého materiálu a nástrojov:

Jak postavit psí boudu

 

Ktoré plemená sú najvhodnejšími rezidentmi?

Bez ohľadu na plemeno alebo vek, žiaden pes by nikdy nemal byť iba vonku. Niektorí psi si môžu vychutnávať dlhé časové úseky vonku lepšie ako ostatní. Starší psi, štíhli psi a psy s krátkou srsťou sa budú ťažko prispôsobovať tomu, aby trávili väčšinu času vonku. Ostatné plemená, ako napríklad teriéri, labradorský retriever alebo anglický seter, radi behajú a na hranie potrebujú dostatok priestoru. Staršie psy a šteňatá potrebujú starostlivosť a pozornosť a sú zraniteľnejšie voči chorobe.

Najdôležitejšou skutočnosťou je, že psy sú veľmi spoločenské zvieratá a ako také, cítia sa dobre v nadviazaných vzťahoch. Na rozdiel od toho, čomu veria niektorí ľudia, psy majú city. Ak ho z vášho života náhle odstrihnete a umiestnite psa na záhradu alebo na dvor, prejde zo spoločenského života do života osamelosti. Napríklad, ak váš chlpáč trávi väčšinu času s vami, žije v interiéri a nikdy nebol držaný vonku, potom mu nebude dobre vo vonkajšej psej búde. Koniec koncov, váš pes sa slobodne pohyboval po dome, zvykol si na pohodlnú posteľ vo vašom dome a nastavil si svoju rutinu.

Popremýšľajte o tom takto:

Keby ste boli nútení presťahovať sa z domu s 3 spálňami do malej garsónky, pocítili by ste okamžitý dopad nedostatku priestoru. Je pravdepodobné, že to môže trvať aj mesiace, kým prijmete svoj nový domov a aklimatizujete sa na svoj nový život. To isté sa deje aj so psami, pretože sa neprispôsobujú len tak ľahko. Psy sú stvoreniami zvykov, takže každá drastická zmena alebo cudzia vec ich stresuje.

Asi najlepšou radou, ktorú vieme dať, je, že psy bez ohľadu na plemeno, vek alebo veľkosť chcú tráviť čas s vami. Ste ich rodina, mama / otec a spriaznená duša. Ak sa rozhodnete pre psiu búdu, mala by pre vášho psa dočasným bezpečným úkrytom, keď ste v práci. Za žiadnych okolností by sa psy nemali chovať len vonku, pretože ich pripravujete o spoločnosť, po ktorej túžia.

 

💡 Môžete sa nechať inšpirovať aj týmito búdami:

 

…alebo pre vás máme zaujímavé odkazy na projekty „Urob si sám“:

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.