Tiché miesto: Časť II (A Quiet Place: Part II)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Tiche resizeNiečo pred vyše rokom sa rozhostilo v našich kinách kvôli pandémii koronavírusu ticho. Veľký návrat do kín paradoxne taktiež sprevádza ticho. Tentokrát však nejde o metaforu, pretože vo fiktívnom svete, kde nás napadli zákerní mimozemšťania, je jedinou zárukou prežitia mlčanie a okrem toho sa nevypláca spôsobiť akýkoľvek, čo i len menší hluk. Mimozemšťania sú síce slepí a zrejme necítia ani žiaden pach, sluch však majú vyvinutý lepšie ako akékoľvek pozemské zviera. Rozhodne sa vyplatí po nešťastnom našliapnutí na klinec nezačať vrieskať od bolesti, čo pred troma rokmi zistila Evelyn Abottová (Emily Blunt), matka troch detí a oddaná manželka muža menom Lee (John Krasinski).

Narážame tak na udalosť z prvého dielu sci-fi hororu Tiché miesto, veľkého komerčného a kritického hitu roku 2018. V ňom sme spoznali na samote mimo mesto žijúcu rodinu, ktorá zrejme ako jedna z mála prežila náhly a desivý vpád mimozemskej rasy na našu planétu. Počas hodiny a pol čistého času sme Tiche3 resizemali možnosť spoznať najbližšie okolie pozemku, oboznámiť sa s postapokalyptickým stavom sveta, ale iba prostredníctvom zasadenia deja do veľmi obmedzeného počtu lokácií.

Tento prístup je už rokmi v žánri osvedčený, spomeňme napríklad snímku Znamenia z roku 2002, keď išlo o rovnako veľký invazívny hit s minimom postáv zasadených do konkrétneho prostredia a sledujúcich skazu sveta iba prostredníctvom médií. Abottovci však už dlhšie nemajú ani takúto možnosť. Je vysoko pravdepodobné, že na Tiché miesto: časť II do kina zavítate iba v prípade, že ste videli prvý film, alebo si tesne pred sequelom pustíte jeho predchodcu. Nebude tak spoilerom, ak spomenieme, že Lee vyčíňanie zákerného mimozemského druhu neprežil, a tak sa Evelyn musí postarať o deti sama. Vďaka načúvacej pomôcke jej hluchonemej dcéry Regan sme zároveň zistili, aká zbraň na votrelcov platí a scenár s týmto prvkom začal aktívne pracovať už počas finále prvého dielu a Tiche2 resizeje logické, že v tom druhom dostane toto niekoľko centimetrov veľké zariadenie ešte väčšiu úlohu.

Rodina sa musí v rámci snahy o prežitie vydať mimo vlastný pozemok a po ceste stretáva viacero skupiniek preživších. Že nie každý bude priateľský, vyplýva ako z ľudskej podstaty, tak z pravidiel postapokalyptického žánru. Našťastie, ako prvý človek im skríži cestu ich starý známy z mesta v podaní novej hereckej posily, Cilliana Murphyho. Ten im poskytne, aspoň dočasne, útočisko v starej, takmer rozpadnutej priemyselnej budove. Dej sa však bude odohrávať na viacerých miestach, celkom prekvapivo však iba v širšom okolí. Prekvapivo preto, že Tiché miesto: časť II nie je typickým príkladom sequelu, kde musí byť všetko väčšie, akčnejšie a drahšie. Sčasti to síce platí, ale John Krasinski ako scenárista a režisér dobre vie, že podobný megalomanský prístup by fanúšikov pôvodného filmu skôr odradil.

Tiché miesto z roku 2018 prekvapilo okrem vysoko nadpriemerne nakrútených hororových scén a Tiche4 resizedokonalej práce so zvukom (vrátane ticha, samozrejme) aj viacerými možnosťami interpretácie videného. Mimozemšťanov sme mohli chápať ako metaforu rodičovského strachu o vlastné deti, mohli sme ich tak vnímať ako stelesnenie celého okolitého sveta, do ktorého ste vaše dieťa priviedli a musíte dávať „sakra“ pozor, aby mu tento nepriateľský svet neublížil. Objavili sa aj teórie o prirovnaniu tohto fiktívneho sveta k našej spoločnosti, kde častokrát vyslovenie vlastného názoru vedie ku koncu kariéry, špeciálne v období globálnych sociálnych sietí. Je zrejmé, že v pokračovaní museli tvorcovia priniesť nové myšlienkové prúdy. Tentokrát sa sústreďujeme na vyvíjajúci sa vzťah medzi Murphyho postavou Emmettom a Evelyninou dcérou Regan v sugestívnom podaní Millicent Simmonds. Regan bola silne pripútaná k svojmu otcovi a prirodzene hľadá vo svojom okolí novú otcovskú figúru. Emmett je však rozdielny muž ako jej otec. Vďaka rozčleneniu skupinky hlavných postáv na dve menšie jednotky je nútená začať v záujme prežitia s votrelcami aktívne bojovať a Tiche7 resizepreberať tak spôsoby chovania matky z prvého dielu a zároveň tak „za behu“ dospievať.

Tvorcovia pracujú výraznejšie aj s motívom dopravných prostriedkov. Prológu počas dňa 1 dominujú autá ako prostriedky k úteku pred nečakaným atakom z nebies, avšak zlyhávajú a v závere úvodu už vidíme iba ich vraky. Behom prvých desiatok minút je Regan nútená vstúpiť do zhrdzavených a znefunkčnených železničných vozňov a nakoniec sa v priebehu sujetu objavuje loď ako pravdepodobne posledný funkčný dopravný prostriedok na Zemi, čo súvisí s istým prekvapivým odhalením. Zaujímavým postrehom môže byť absolútna absencia lietadiel na oblohe.

Ako sa dalo čakať, Krasinski a jeho tvorivý tím si dali nesmierne záležať na jednotlivých akčných a Tiche5 resizehororových sekvenciách a epizodicky prerozprávané Tiché miesto: časť II v tomto smere nesklamalo a ponúka minimálne rovnako intenzívny audiovizuálny zážitok ako pred troma rokmi. Určité kúzlo vďaka absencii momentu prekvapenia pochopiteľne stratilo, rozhodne bolo však múdrym rozhodnutím, že sa pokračuje v štýle predchádzajúceho dielu a neocitáme sa zrazu uprostred veľkolepých bojov a nesledujeme napríklad ani panoramatické zábery zničených veľkomiest. Pokiaľ budú stále vo vás hlodať otázky ohľadom viacerých nezodpovedaných otázok tak vedzte, že sa v súčasnosti už ráta s nakrútením spin-offu. Ten by mohol napríklad osvetliť množstvo tajomstiev okolo samotných mimozemšťanov a ich motivácií.

Tiche8 resizeTiché miesto: Časť II (A Quiet Place: Part II), USA, 2020
Dĺžla: 97 minút
Réžia: John Krasinski
Scenár: John Krasinski
Kamera: Polly Morgan
Hudba: Marco Beltrami
Strih: Michael P. Shawver
Scénografia: Jess Gonchor, Nancy Haigh
Kostýmy: Kasia Walicka-Maimone
Produkcia: Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller
Hrajú: Emily Blunt, Cillian Murphy, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Djimon Hounsou, Wayne Duvall, Okieriete Onaodowan, Blake DeLong, John Krasinski, Zachary Golinger, Lauren-Ashley Cristiano (méně)
Strih: Michael P. Shawver
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR 10.júna 2021
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.