Beluša: Štrajk v spoločnosti Booster Precision Components pokračuje, odborári sa so zamestnávateľom nedohodli

0
Foto: facebook Booster Precision Components

Zamestnanci strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v Beluši budú štrajkovať minimálne do začiatku budúceho týždňa. Informoval o tom po krátkom stretnutí odborárov s vedením firmy predseda Rady Odborového zväzu Kovo Emil Machyna. Návrh zamestnávateľa na zvýšenie základných miezd o 6 percent bez vyplácania ďalších benefitov je podľa jeho slov pre odborárov neprijateľný.

Zamestnanci firmy vstúpili do štrajku dnes o 6:00, štyri hodiny nato sa malo konať na základe výzvy vedenia rokovanie s odborármi. „V podstate sa ani nerokovalo, členovia manažmentu predložili svoj protinávrh a odišli s tým, že sa máme rozhodnúť do 14:00, či ho akceptujeme. Návrh nemôžeme akceptovať, lebo je tam síce 6-percentný nárast základných miezd, ale benefity nie sú ponúknuté prakticky žiadne,” uviedol Machyna.

Odborári trvajú na splnení všetkých požiadaviek, medzi ktorými je nielen priznanie motivačného bonusu, ale aj jasné kritériá pre vyplácanie variabilnej zložky mzdy. „Motivačný bonus je dôležitou zložkou výplaty. Ak ho zamestnanci nedostanú, nevrátia sa na úroveň miezd z roku 2019. Pokles platov tu je, produktivita práce rastie. Zamestnávateľ chce, aby ľudia viac robili, ale nechce ich zaplatiť. Trváme na svojich požiadavkách,” doplnil Machyna s tým, že o ďalšom postupe budú odborári so štrajkujúcimi zamestnancami hovoriť v pondelok 14. júna.

Spoločnosť Booster je nadnárodná strojárska a hutnícka spoločnosť s ústredím v nemeckom Frankfurte nad Mohanom a jej dcérske spoločnosti na Slovensku pôsobia v Beluši a Považskej Bystrici. V Beluši pracuje 220 kmeňových a 70 agentúrnych zamestnancov, v Považskej Bystrici je to 113 interných a 4 agentúrni pracovníci.

- Reklama -