Diabetici, ktorí dlhodobo zle spia, majú výrazne vyššie riziko predčasného úmrtia, tvrdia vedci

Ľudia trpiaci cukrovkou sú na riziká vyplývajúce z dlhodobého nevyspatia obzvlášť citliví. To sa v konečnom dôsledku môže prejaviť zvýšeným rizikom predčasného úmrtia. Vedci preto nabádajú, aby (nielen) diabetici problémy so spánkom začali riešiť včas.
problémy so spánkom u diabetikov

Zdroj: Pixabay.com

Dlhodobo nekvalitný spánok alebo jeho nedostatok odborníci spájajú s celým radom rizík, ako je vyššie nebezpečenstvo niektorých ochorení alebo narušenie pamäti či schopností učenia.

Nový výskum, publikovaný v Journal of Sleep Research, sa zameral na to, či sú trvalé problémy so spánkom spojené tiež so zvýšenou hrozbou predčasného úmrtia, predovšetkým u ľudí trpiacich diabetom.

Celkom mali experti k dispozícii dáta od takmer pol milióna ľudí v strednom veku, ktorá zozbierala britská biobanka. Asi 5% z nich trpelo diabetom, väčšinou druhého typu.

Analýza ukázala, že diabetici, ktorí mali často problémy so spánkom, mali počas takmer deviatich rokov, kedy ich vedci sledovali, výrazne väčšiu pravdepodobnosť, že z akejkoľvek príčiny zomrú.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí netrpeli ani diabetom, ani spánkovými problémami, bolo toto riziko vyššie dokonca o 87%. Oproti skupine diabetikov, ktorí spávali dobre, potom boli v tomto smere ohrozenejší o 12%.

Problémy so spánkom sú dôvodom na návštevu lekára

Vedci pripomenuli, že existuje viacero príčin nekvalitného spánku. Včasná liečba je v tomto ohľade veľmi dôležitá a môže nebezpečenstvo predčasnej smrti znížiť.

"Je dôležité, aby ste sa obrátili na svojho lekára, ktorý sa na problém podrobne zameria," uviedla spoluautorka výskumu Kristen Knutson z Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Hlavný autor výskumu Malcolm von Schantz z University of Surrey poznamenal, že z praktického hľadiska v tomto smere ani tak nezáleží na tom, akou konkrétnou poruchou spánku človek trpí.

"Lekári by mali brať problémy so spánkom rovnako vážne ako iné rizikové faktory a spolupracovať so svojimi pacientmi pri ich riešení, " dodal hlavný autor výskumu.

Diabetes mellitus 2. typu je jedno z najrozšírenejších civilizačných ochorení. Na Slovensku ním trpí asi 400-tisíc ľudí a každý rok sa počet diabetikov zvyšuje. Väčšinou je toto ochorenie získané zlou životosprávou.


Prečítajte si aj:

Vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke

Predsedkyňa Asociácie diabetikov Slovenska: Mnohí diabetici sa stretli s otázkami, či jedli veľa cukru, keď majú cukrovku