Najlepšie robotické kosačky: TOP 6 produktov podľa recenzií a testov

trávnik
Keď pred pár rokmi prišli po robotických vysávačoch na scénu aj robotické kosačky, vyvolali veľký rozruch. Skutočne dokáže robotická kosačka spoľahlivo pokosiť trávnik a ušetriť vás od každotýždenného kosenia trávnika? Dnes už vieme, že áno! Tiché, šikovné a spoľahlivé robotické kosačky sa preháňajú po mnohých udržiavaných, priam až výstavných záhradách a spokojných majiteľov neodradila ani ich vyššia cena. Aké vlastnosti a funkcie majú najlepšie robotické kosačky? Dali sme dohromady niekoľko zaujímavých tipov, ktoré náš trh aktuálne ponúka. Nájdete tu modely pre náročných spotrebiteľov, no rovnako tak aj robotické kosačky s dobrým pomerom cena/výkon.

Ako funguje robotická kosačka? Na aký typ pozemku sa hodí? Pracuje samostatne alebo potrebuje dozor? Podľa akých kritérií robotickú kosačku vybrať? Povieme si to najdôležitejšie, čo sa oplatí vedieť, aby ste svoje rozhodnutie a investíciu neľutovali. Váhu prikladajte predovšetkým zdroju energie/napájania, maximálnemu sklonu, pod ktorým dokáže kosačka pracovať a šírke záberu. Do pozornosti dávame aj dostupné užívateľské recenzie robotických kosačiek, kde sa dozviete spokojnosť používateľov pre vami a nezaškodí poznať ani modely, ktoré uspeli v nezávislých testoch.

Aká je teda najlepšia robotická kosačka?

  1. Robomow RK1000
  2. Gardena Sileno life 750 smart
  3. Gardena Sileno city 500 smart
  4. Solo by AL-KO Robolinho
  5. ROBOMOW RT700
  6. Wolf Garten LOOPO S300

Najlepšie robotické kosačky podľa recenzií a nášho výberu

PoradieProduktParametreHodnotenieCena (od) 
1.Robomow RK1000
Rozloha trávnika: do 700 m² (max. 1000 m²)
Šírka záberu: 21 cm
Výška kosenia 20 - 100 mm
Max.sklon: 45 % (24°)
Výdrž na jedno nabitie: 50 min.
Doba nabíjania: cca 60 – 120 minút
⭐ 100 %1600 € Čítať recenzie
2.Gardena Sileno life 750 smart
Rozloha trávnika: do 750 m2
Šírka záberu: 22 cm
Výška kosenia 20 - 50 mm
Max.sklon: 17° / 30%
Výdrž na jedno nabitie: 65 min.
Doba nabíjania: 60 min.
⭐ 100 %1300 € Čítať recenzie
3.Pomer cena/výkon
Gardena Sileno city 500 smart
Rozloha trávnika: do 350 m² (max. 500 m²)
Šírka záberu: 16 cm
Výška kosenia 20 - 50 mm
Max.sklon: 35 %
Výdrž na jedno nabitie: 65 min
Doba nabíjania: 60 min.
⭐ 98 %1120 € Čítať recenzie
4.Vyrobené vo výrobnom závode AL-KO v Rakúsku
Solo by AL-KO Robolinho
Rozloha trávnika: do 700 m2
Šírka záberu: 22 cm
Výška kosenia 22 - 55 mm
Max.sklon: 45%
Výdrž na jedno nabitie: 60 min.
Doba nabíjania: 50 min.
⭐ 98 %1050 € Čítať recenzie
5.Dobré zahraničné recenzie
ROBOMOW RT700
Rozloha trávnika: do 700 m2
Šírka záberu: 18 cm
Výška kosenia 15- 60 mm
Max.sklon: 16,5° / 30%
Výdrž na jedno nabitie: 75 min.
Doba nabíjania: 180 min.
⭐ 96 %1080 € Čítať recenzie
6.Wolf Garten LOOPO S300
Rozloha trávnika: do 200 m2
Šírka záberu: 18 cm
Výška kosenia 15 - 45 mm
Max.sklon: 8,5° / 15%
Výdrž na jedno nabitie: 90 - 120 min.
Doba nabíjania: 16 - 20 hod.
⭐ 92 %350 € Čítať recenzie

Ako vybrať robotickú kosačku

Rozhodujete sa o tom, akú robotickú kosačku kúpiť? Na úvod je dobré vedieť, že kvalitná robotická kosačka je plne autonómna – vyštartuje z dokovacej stanice, kosí po dobu, kým stačí kapacita jej batérie a pred úplným vybitím sa stihne vrátiť späť na opätovné nabíjanie. Pracuje na presne vytýčenej ploche, posekanú trávu rovno mulčuje, takže odpadá aj starosť s vyprázdňovaním zberného koša. Žiadny totiž nie je. Avšak cena priemernej robotickej kosačky prevyšuje cenu niektorých benzínových kosačiek z najvyšších tried. Ide o stovky až tisíce eur, ktoré sú vynahradené vysokým komfortom plne automatického kosenia trávy bez vašej prítomnosti. Na čo teda dávať pri výbere pozor? Ako zohľadniť vlastnosti vášho pozemku?

Ako funguje robotická kosačka?

V jej jadre je ukrytý elektromotor, ktorý je poháňaný akumulátorom. Plochu, ktorú má pokosiť, ohraničíte drôtom/káblom (vytyčovanie pozemku za pomoci kolíkov a drôtu , ktorý pôjde zemou alebo pár cm nad zemou). Vďaka zabudovaným senzorom sa robotická kosačka po trávniku bezpečne pohybuje, neprejde mimo vyznačenú plochu, preto nehrozí riziko, že by vošla do záhonov s kvetmi. Drahšie modely sú vybavené GPS navigáciou a viete presne naprogramovať ich pohyb. Okrem hraničného drôtu, musíte pri niektorých modeloch na pozemku umiestniť aj vodiaci drôt – vychádza z dokovacej stanice a končí na najvzdialenejšom mieste kosenia. Kosačka sa pred úplným vybitím snaží tento drôt nájsť a po jeho línii sa urýchlene vráti do stanice na nabíjanie.

Kosenie robotickou kosačkou nevytvára na trávniku “pásy”, ako pri klasickej elektrickej alebo benzínovej kosačke, kde chodíte s kosačkou po záhrade hore a dolu. Tento typ kosačky má svoje vlastné algoritmy, vzorec kosenia je nepravidelný, pri narazení na prekážku mení smer. Ak však zvolíte overený model, môžete mať istotu, že na trávniku budú na rovnakú výšku pokosené všetky miesta.

Robotická kosačka pri práci

Robotická kosačka pri práci

Na akú trávu je vhodné používať robotickú kosačku?

Je dobré vedieť, že robotická kosačka nebola skonštruovaná na kosenie vysokej trávy. Skôr, ako robotickú kosačku prvýkrát spustíte, nevyhnete sa bežnému pochôdzkovému koseniu s klasickou kosačkou. Robotické kosačky sú určené predovšetkým na kosenie denného prírastku trávy. Je využívaná často a kosí milimetrové prírastky s výbornou presnosťou. Sama, nehlučne a automaticky, v čase, ktorý ste vopred nastavili vykonáva túto činnosť za vás. Jej konštrukcia a sila motora ju však nepredurčuje na prekonávanie vysokej hustej trávy.

Váš pozemok vs. robotická kosačka – aké faktory rozhodujú?

Dostávame sa k azda tomu najdôležitejšiemu – veľkosti a tvaru vášho pozemka. Vaša záhrada je pracovným miestom robotickej kosačky. V riadkoch nižšie si bližšie priblížime všetky dôležité parametre, ktoré majú s automatickým kosením súvis. Je totiž zrejmé, že na rozľahlú členitú trávnatú plochu s výškovými prevýšeniami budete potrebovať robotickú kosačku z vyššej cenovej kategórie, ktorá má nielen vyšší výkon (v tomto prípade ide o metre štvorcové trávy, ktoré zvládne pokoriť), ale aj vylepšené orientačné a navigačné schopnosti. Naopak, ak je váš trávnik úhľadný, pravidelný a na rovine, môžete zo svojich nárokov na nadštandardné prevedenie mierne poľaviť a pár stoviek ušetriť.

Základné vlastnosti a parametre robotickej kosačky

Ako nájsť robotickú kosačku, ktorá bude vyhovovať podmienkam vašej záhrady? Zamerajte sa na nasledujúce vlastnosti a parametre:

Skelet

Robotická kosačka má svoju základné prevedenie veľmi podobné s robotickým vysávačom. Telo je vyrobené z tvrdeného plastu, pohon je na zadných kolesách, v prednej časti sú menšie otočné kolieska, ktorými mení svoj smer a tiež aj to najhlavnejšie – kosiaci nôž alebo tri sekacie planžety (“žiletky”).

Zdroj energie a nabíjanie

V jadre je ukrytý elektromotor, ktorý je poháňaný akumulátorom. Najčastejšie je ním kvalitná Li-Ion batéria s výbornými parametrami. Má vysokú kapacitu, jej výkon pri vybíjaní neklesá pozvoľne a až do posledných percent si udržuje stabilnú silu. Priemerne vydrží Li-Ion batéria konštruovaná do robotických kosačiek 900 – 1000 nabíjacích cyklov a jej životnosť sa odhaduje na 5 rokov a viac.

Ako to už pri akumulátoroch býva – sledujte parametre ako doba nabíjania, doba chodu na jedno plné nabitie. V ponuke obchodov už pravdepodobne nájdete len zopár starších modelov, ktoré pracovali do úplného vybitia a zostali na trávniku ticho stáť, odsúdené na vrtochy počasia a chvíľu, kedy si ich všimnete. Moderné robotické kosačky sami rozpoznajú kritickú hodnotu batérie a urýchlene sa vrátia do dokovacej stanice.

Výkon

Pri elektrických kosačkách sme zvyknutí na kilowatty, pri benzínových na konskú silu (HP), pri robotických to budú metre štvorcové za hodinu. Výkon sa pohybuje približne v intervale od 100 – 300 m2/ hod. Spolu s dobou chodu si po celkom jednoduchých výpočtoch dokážete vyrátať, koľko m2 trávnika na jedno nabitie zvládne vami vyhliadnutá robotická kosačka pokosiť. Zvyčajne sa však stačí orientovať podľa popisov – napr. vhodná pre trávniky s rozlohou do 400 m2, do 600 m2, do 1000 m2. Vždy však rátajte s rezervou, minimálne 10 – 20 % navyše. Ak má váš trávnik napríklad 580 m2, hľadajte robotickú kosačku, ktorá je stavaná na plochu do 800 m2. Ak sa musí brodiť cez hustejšiu trávu a mierne prevýšenia, akumulátor sa predsa len bude vybíjať o niečo skôr, ako na rovine.

Sklon svahu

Zložitosť terénu nemožno posudzovať len z hľadiska jeho členitosti. Robotická kosačka by si mala vedieť poradiť aj s prevýšením – stúpaním a klesaním. Sklon svahu môže byť vyjadrený v dvoch veličinách – ako uhol v stupňoch alebo ako gradient v percentách. Aj základné, lacnejšie robotické kosačky by si mali zvládnuť sklon cca 10 %. Pre lepšiu predstavu – sklon 10 % je 1-metrový výškový rozdiel na 10-metrovom priebehu pozemku. Lepšie vybavené kosačky zvládnu sklony od 25 % vyššie. Niektoré dokonca sklon až 45 % (uhol 24°). Dávajte pozor a nemýľte si percentá so stupňami. Spomínaných 10 % predstavuje uhol 5,7°. (Kalkulačku s náčrtom nájdete TU.)

Šírka záberu a výška kosenia

Aby bol váš trávnik vo všetkých miestach rovnomerne zostrihaný, je zrejmé, že budete mať možnosť nastaviť výšku kosenia. Ide o interval približne od 20 – 80 mm. Platí, že čím je výška stebla nižšia, tým lepšie si s prácou robotická kosačka poradí. Netreba však zabúdať, že pred prvým kosením musíte trávnik pokosiť napríklad benzínovou kosačkou na požadovanú výšku a nasledujúce obdobie bude túto výšku robotická kosačka iba udržiavať.

Pri výbere šírky záberu sa orientujte podľa veľkosti a členitosti plochy. Kosačky so záberom do 20 cm sú obratnejšie, hodia na na menšie plochy a po trávniku sa pohybujú o niečo rýchlejšie. Kosačky so záberom 50 cm sú zase vhodné na väčšie trávniky, disponujú vyšším výkonom, no ich práca nemusí byť taká dôkladná v ťažšie dostupných členitých miestach.

Robotická kosačka Worx

Robotická kosačka Worx

Ovládanie a možnosti nastavenia

  • Digitálny LCD displej + ovládací panel – umožňujú štandardné manuálne nastavenie chodu, voľbu programov.
  • Využitie Wi-Fi/Bluetooth a mobilnej aplikácie – cez mobilnú aplikáciu zadávate pokyny, nastavujete začiatok činnosti, programujete týždenný režim robotickej kosačky.
  • GPS modul – s jeho pomocou dokážete dokonale naplánovať a sledovať pohyb kosačky po pozemku, optimalizovať jej chod tak, ako vám vyhovuje.
  • Počet zón kosenia – základné robotické kosačky sú jednozónové – vytýčite jednu zónu (plochu trávnika), nastavíte program a kosačka kosí. V pokročilých modeloch je možnosť naprogramovať chod kosačky pre 2 – 4 zóny. Stačí, že kosačku prenesiete na ďalšiu časť pozemku, zvolíte príslušný nastavený program a pokračuje v kosení.
  • Prepočítavanie driftu a náklonu – pokročilé robotické kosačky dokážu svoj chod, rýchlosť a záber prispôsobiť aj pri kosení na šikmine tak, aby pracovali stabilne a rovnomerne.

Bezpečnostné prvky

  • Dažďový senzor – po tom, ako kosačka detekuje dážď, urýchlene sa vráti do dokovacej stanice.
  • Nárazový senzor – kosačka zaznamenáva prekážky vopred a vyhýba sa im (technológia v drahších modeloch).
  • Detekovanie zmeny výšky – rotácia nožov sa automaticky zastaví v momente, ako je kosačka zodvihnutá počas kosenia alebo, ak dôjde k jej prevrhnutiu.
  • Zvukový signál pri zodvihnutí – kosačka upozorňuje zvukovým signálom na zmenu polohy. Funkcia ochranného alarmu proti krádeži.
  • PIN kód – ochrana pred neoprávneným použitím. Nikto kto nepozná kód, nemôže kosačku uviesť do chodu. Ak vám ju z pozemku odcudzia, kosiť s ňou nedokážu.

Cena robotických kosačiek

Akú vybavenosť a funkčnosť vám ponúkajú rozličné cenové kategórie?

Robotické kosačky do 800 €

V základnej cenovej kategórii nájdu svoju robotickú kosačku najmä majitelia menších pozemkov s rozlohou do 400 m2 a minimálnym sklonom. Šírka záberu, celkový výkon aj doba chodu na jedno nabitie patria k tým nižším. Vybavenosť technológiami je základná, prítomné sú iba nevyhnutné senzory.

Robotické kosačky do 2000 €

Vyššia cenová kategória je bohatá na aktuálne najpredávanejšie robotické kosačky s veľmi dobrými hodnoteniami, vhodné pre pozemky od 600 – 1500 m2. Celkové prevedenie, výkon, záber aj schopnosť pokoriť sklon na pozemku sú v oveľa lepšej kvalite. Môžete sa tešiť aj na pohodlné a praktické prvky výbavy ako bezpečnostný kód, zvukové alarmy, senzor dažďa, ovládanie pomocou smartfónu.

Robotické kosačky od 2000 €

Vysoký nadštandard, perfektná vybavenosť a výdrž na jedno nabitie, vďaka ktorému špičkové robotické kosačky pokosia až 300 m2/hod. Ak máte členitú plochu s rozlohou od 1500 m2 a sklonom vyšším ako 25 %, pravdepodobne by ste mali zaloviť v “drahších vodách” a spoľahnúť sa na overené prémiové značky, ktoré majú s vývojom robotických kosačiek do náročného terénu bohaté skúsenosti.

Najlepšie značky robotických kosačiek

Ktoré značky ovládli testy robotických kosačiek? Ktoré sa tešia priazni spotrebiteľov a získavajú dobré hodnotenia? Prinášame vám prehľad značiek, pre ktorých výroba robotických kosačiek nie je iba náhodným pokusom. Ich vývoju venovali patričné úsilie.

  • Gardena – prestížna značka, víťaz nemeckých testov robotických kosačiek Konsument (05/5018) a Stiftung Warentest (05/2018), ponúka kompletný servis a výbavu pre nadšených záhradkárov v snahe čo najviac im prácu uľahčiť. Osloviť vás môže viac ako 30 modelov kvalitných robotických kosačiek v cene od 600 – 2000 €.
  • Honda – elegantné prevedenie a výborný kosiaci výsledok – to sú spoločné znaky kvalitných robotov Honda, ktorá pokoria trávniky o rozlohe až 4000 m2. Opäť ide o značku, ktorá zvíťazila v testoch Konsument a Stiftung Warentest, tentokrát v r.2014.
  • Bosch – nemecká značka vyrába výborné akumulátorové náradie a záhradné vybavenie. Takými sú určite aj inteligentné robotické kosačky Bosch v cenách od 600 – 1400 €.
  • Robomow – takmer 20 rôznych modelov má v ponuke tradičná značka s príznačným názvom Robomow, ktorá je v tejto kategórii priekopníkom. Ponúka dobre vybavené kosačky za rôzne ceny a na rôzne veľké plochy trávnika – od 400 m2 po 5000 m2. Väčšine z nich sa dobre darí v nezávislých testoch, kde zbierajú veľmi dobré až výborné hodnotenia. Robomow RS 615 je víťaz dTestu (04/2017).
  • Hecht – obľúbená česká značka náradia do dielne a vybavenia do záhrady má vo svojej ponuke niekoľko šikovných lacnejších robotických kosačiek do menších záhrad.
  • Husqvarna – švédska Husqvarna je už dlhé roky zárukou kvality a nadštandardu. Jej robotické kosačky získavajú v odborných hodnoteniach pravidelne popredné miesta. Tešiť sa môžete na dobrý výkon, profesionálne prevedenie, určenie na rozľahlé pozemky, no spolu s tým treba rátať aj s vyššou cenou (od 900 – 5000 €).
  • Worx – túto značku poznajú predovšetkým zástancovia profesionálneho elektronáradia. Jej robotické kosačky Landroid sú veľmi dobre vybavené (vrátane Wi-Fi), po pozemku sa pohybujú rýchlejšie ako konkurencia a k dostaniu sú za priaznivú cenu (od 450 – 1500 €).

Najčastejšie kladené otázky – FAQ

Ako začať kosiť s robotickou kosačkou?

  1. Na úvod zozbierajte z trávnika všetky pevné predmety, ktoré by pohyb kosačky zbytočne skomplikovali (hračky, lopty, kamene, konáre…). Ak je tráva vyššia ako 10 cm, pokoste ju bežnou kosačkou.
  2. Pred prvým použitím musíte za pomoci hraničného obvodového drôtu presne vytýčiť plochu na kosenie. Musí ísť o uzavretú plochu, žiadne vynechané, otvorené miesto. Ak máte na záhrade jazierko, nechajte pred jeho okrajom pás široký aspoň 30 – 40 cm.
  3. Dokovaciu stanicu umiestnite na dobre dostupné miesto, nie do rohu pozemku. Pozor na priame slnko a dosah polievacích závlahových trysiek.
  4. Medzi dokovacou stanicou a najvzdialenejších miestom koseného terénu natiahnite vodiaci drôt, ktorý privedie robotickú kosačku so slabou batériou naspäť k stanici.
  5. Naprogramujte činnosť kosačky – či už manuálne cez ovládací panel alebo pomocou aplikácie v smartfóne.

Ako sa o robotickú kosačku starať?

Údržba robotickej kosačky nie je komplikovaná. Nemusíte dopĺňať benzín, meniť olej, čistiť filtre, ani za sebou ťahať otravný predlžovací kábel. Zberný kôš nemá, posekanú trávu priamo mulčuje. Svoju pozornosť zamerajte najmä na pravidelné čistenie podvozku, nožov a kolies. Nože potrebujú z času na čas aj naostriť, podobne ako pri iných typoch kosačiek.

Najpredávanejšie robotické kosačky

Najpredávanejšie robotické kosačky na trhu podľa Heureka.cz

PoradieProduktParametreHodnotenieCena (od) 
1.Robomow RK1000
Rozloha trávnika: do 700 m² (max. 1000 m²)
Šírka záberu: 21 cm
Výška kosenia 20 - 100 mm
Max.sklon: 45 % (24°)
Výdrž na jedno nabitie: 50 min.
Doba nabíjania: cca 60 – 120 minút
⭐ 100 %1600 € Čítať recenzie
2.Gardena Sileno life 750 smart
Rozloha trávnika: do 750 m2
Šírka záberu: 22 cm
Výška kosenia 20 - 50 mm
Max.sklon: 17° / 30%
Výdrž na jedno nabitie: 65 min.
Doba nabíjania: 60 min.
⭐ 100 %1300 € Čítať recenzie
3.Pomer cena/výkon
Gardena Sileno city 500 smart
Rozloha trávnika: do 350 m² (max. 500 m²)
Šírka záberu: 16 cm
Výška kosenia 20 - 50 mm
Max.sklon: 35 %
Výdrž na jedno nabitie: 65 min
Doba nabíjania: 60 min.
⭐ 98 %1120 € Čítať recenzie
4.Vyrobené vo výrobnom závode AL-KO v Rakúsku
Solo by AL-KO Robolinho
Rozloha trávnika: do 700 m2
Šírka záberu: 22 cm
Výška kosenia 22 - 55 mm
Max.sklon: 45%
Výdrž na jedno nabitie: 60 min.
Doba nabíjania: 50 min.
⭐ 98 %1050 € Čítať recenzie
5.Dobré zahraničné recenzie
ROBOMOW RT700
Rozloha trávnika: do 700 m2
Šírka záberu: 18 cm
Výška kosenia 15- 60 mm
Max.sklon: 16,5° / 30%
Výdrž na jedno nabitie: 75 min.
Doba nabíjania: 180 min.
⭐ 96 %1080 € Čítať recenzie
6.Wolf Garten LOOPO S300
Rozloha trávnika: do 200 m2
Šírka záberu: 18 cm
Výška kosenia 15 - 45 mm
Max.sklon: 8,5° / 15%
Výdrž na jedno nabitie: 90 - 120 min.
Doba nabíjania: 16 - 20 hod.
⭐ 92 %350 € Čítať recenzie

 

Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere novej robotickej kosačky. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným s výberom najlepších robotických kosačiek z dostupnej ponuky na trhu.
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin