Keď predáte vlastnú strechu nad hlavou, prípadne i pozemok, musíte platiť štátu daň z predaja nehnuteľností – ak sa vás netýkajú isté výnimky dané zákonom. Preto si treba dobre premyslieť, či je na predaj vhodná doba z pohľadu daní, aby ste správnym načasovaním mohli pár tisíc eur ušetriť.

Takýto príjem je na daňové účely považovaný za príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľností, ale aj tam môže čoskoro dôjsť k viacerým zmenám.

Otázkou ostáva, či rezort financií pod vedením Igora Matoviča ponechá isté výnimky a oslobodenia aj ďalej, keďže daň aj s odvodmi by pri pasívnych príjmoch rád videl až na úrovni zhruba 45 percent, ako to naznačoval nedávno uniknutý plán s názvom Veľký tresk.

Matovič
Neprehliadnite

Vyplácate si podiely na zisku? Tisíce firiem štát zrejme čoskoro viac ošklbe na daniach

Plánuje totiž robiť aj zmeny v zákone o dani z príjmov, ako to pred rokom avizoval vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger. Ten sa vtedy pre TREND vyjadril, že jeho zámerom je vytvoriť jasný, logicky štruktúrovaný zákon o dani z príjmov.

„Taký, ktorý by obsahoval čím menší počet výnimiek, bol ľahko aplikovateľný ako pre daňovníkov, tak aj pre finančnú správu a ktorým by sa dosiahla väčšia právna istota pre daňovníkov a odstránilo by sa nerovnaké zaobchádzanie s nimi“.

Štát teraz vidí príležitosť, ako získať viac peňazí do štátnej kasy, ktorá čoraz viac začína zívať prázdnotou. Pandémia nás tvrdo zasiahla a štát nemá potrebné rezervy, preto hľadá cesty ako od obyvateľov vybrať čo najviac peňazí, hovorí pre TREND František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGo.sk.  Prečo k tomuto kroku vlastne bude chcieť štát pristúpiť?

„Aj vyššie zdanenie predaja nehnuteľností je cesta k vyšším príjmom štátu. Aktuálne platia časové testy, pri ktorých sa viete tejto dani vyhnúť. Uvidíme, či zrušia aj tie,“ tvrdí F. Burda.

Ponechá rezort oslobodenie od dane?

Oslobodenie od dane pri predaji nehnuteľnosti závisí od toho, ako dlho ste ju vlastnili pred predajom, či ste ju zdedili od rodiny v priamom či nepriamom rade alebo ste ju predtým kúpili.

Vo všeobecnosti takýto príjem z nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa jeho nadobudnutia do vlastníctva či spoluvlastníctva. Nesmie byť však evidovaná ako obchodný majetok alebo musí byť vyradená z obchodného majetku najmenej päť rokov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa