Zomrela Libuše Šafránková, len deň po operácii

Filmový svet prišiel o ďalšiu veľkú legendu. Vo veku 68 rokov zomrela v stredu ráno jedna z najobľúbenejších českých herečiek Libuše Šafránková, známa najmä ako Popoluška. Roky bojovala s rakovinou pľúc a táto choroba zrejme stojí aj za jej predčasným skonom.

09.06.2021 14:56 , aktualizované: 18:10
Tri orisky pro Popelku - foto Foto:
Herečka Libuše Šafránková a herec Pavel Trávniček v kultovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku z roku 1973.
debata (80)

Podľa českého denníka Blesk ju v pondelok, práve v deň jej 68. narodenín, prijali do pražskej nemocnice, kde v utorok podstúpila náročnú operáciu, z ktorej sa už nespamätala.

zväčšiť Herečka Libuše Šafránková na archívnej snímke. Foto: Profimedia
Libuše Šafránková Herečka Libuše Šafránková na archívnej snímke.

„Vždy sa jej hovorilo Libuška, nikdy Libuše, pretože to bolo také milé dievča, že sa to proste inak povedať nedalo. Libuška bola neskutočne nadaná herečka. Môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala alebo že vás rozosmiala, pretože ona dokonale plnila obe tieto úlohy… Myslím, že nebudem sám, kto na ňu bude spomínať ako na krásnu a veselú ženu,“ zložil jej poklonu známy český herec a scenárista Zdeněk Svěrák, ktorý si s ňou zahral vo viacerých filmoch.

Libuše Šafránková sa narodila 7. júna 1953 v Brne. Vzťah k umeniu v nej vypestoval už otec, ktorý bol nadaný muzikant a občas pripravoval ochotnícke divadelné predstavenia. Od mamy učiteľky dostala zase do vienka krásu a ženskosť.

„Keď idem niekde okolo zrkadla a zavadím oň pohľadom, zastaví sa mi dych, že prišla mamička. Som jej veľmi podobná,“ prezradila v rozhovore pre český portál Lidovky.

Už ako dieťa začala navštevovať dramatické krúžky, vyhrávala i recitačné súťaže. Vyštudovala herectvo na konzervatóriu v Brne, a potom sa vydala skúsiť šťastie do Prahy.

Ujala sa v divadle, no už v roku 1971 debutovala vo filme – ako Barunka v dvojdielnej televíznej dráme Babička. Prvú rolu brala veľmi vážne, dokonca si do zošita zapisovala všetky režisérove poznámky a inštrukcie. „Tým cennejšie sú pre mňa dnes, keď už viem, čo znamenajú,“ smiala sa po rokoch.

V roku 1972 nastúpila do Činoherného klubu, kde potom pôsobila 20 rokov a stvárnila množstvo divadelných úloh. Boli to však filmy, ktoré ju preslávili. Jedna z osudových rolí prišla v zime 1972, keď mala len 19 rokov.

Režisér Václav Vorlíček práve nakrúcal rozprávku Tri oriešky pre Popolušku. Hlavnú úlohu pôvodne zveril Jane Preissovej, ale keď otehotnela, zháňal náhradu.

„Na konkurz som prišla ako jedna z posledných a zostali mi šaty, do ktorých sa už nikto nevošiel,“ zaspomínala si neskôr Šafránková.

Rozprávka sa do kín dostala o rok a lámala rekordy návštevnosti. Z bývalého Československa sa čoskoro rozšírila za hranice, obľúbili si ju aj diváci na Západe. V mnohých krajinách je tento film dodnes súčasťou vianočnej televíznej ponuky a herečke v tom čase pravidelne prichádzali listy od divákov z celej Európy, dokonca i z Nórska.

Šafránková si potom ešte niekoľkokrát zahrala v rozprávkach, napríklad v snímkach Lesná panna, Malá morská víla, kde sa objavila po boku svojej mladšej sestry, Princ a Večernica, Tretí princ či Soľ nad zlato.

Uchytila sa však tiež v ďalších žánroch – od komédie až po drámu. Počas dlhoročnej kariéry nakrútila vyše 80 filmov, z ktorých možno spomenúť Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vrchní, prchni!, Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja, Báječná léta pod psa alebo Všichni moji blízcí.

Posledný raz sa pred kamerou objavila pred siedmimi rokmi v slovensko-českom filme režiséra Juraja Nvotu Rukojemník, ktorý sa nakrúcal v Bratislave.

Za herecký výkon v oscarovej dráme Kolja z roku 1996 získala ocenenie Český lev. Účinkovala i v mnohých seriáloch (Vivat Beňovský, Arabela, Cirkus Humberto, Náhrdelník, Četnické humoresky či v pokračovaní Nemocnice na okraji mesta). Viackrát vystupovala aj na doskách Národného divadla v Prahe.

Pri práci sa zoznámila s obľúbeným českým hercom Josefom Abrhámom, do ktorého sa zaľúbila, hoci mal povesť sukničkára. Abrhám mal vtedy vážny vzťah so známou speváčkou Naďou Urbánkovou. To, že udržiava pomer s dvoma ženami, sa prevalilo až po dvoch rokoch. Šafránková sa zaňho vydala v roku 1976, mali spolu syna Josefa, a aj keď ich vzťahu mnohí nedávali veľké šance, ich šťastné manželstvo vydržalo.

V roku 2008 Šafránková vyhrala anketu Českej televízie „Hviezda môjho srdca“, ktorá ju vyzdvihla na piedestál najobľúbenejšej českej herečky. O šesť rokov neskôr sa však pokojné časy skončili.

Jej pľúca napadla rakovina a musela absolvovať ťažkú operáciu. Pri nej údajne stratila až pätinu pľúc. Herečka preto ukončila kariéru a spolu s manželom sa stiahli do ústrania. Po tom, čo vlani vypukla pandémia koronavírusu, z domu takmer nevychádzali.

Napriek obavám a zdravotným problémom však až do konca vystupovala optimisticky. „Najdôležitejšie je mať radosť. Nedať sa ničím zlomiť a brať život s nadsázkou,“ zverila sa v decembri minulého roka herečka, ktorej nikto nepovedal inak ako Libuška…

Libuše Šafránková a Jaramír Hanzlík v komédii...
Manželia Libuša Šafránková a Josef Abrhám v...
+3Herečka Libuše Šafránková na archívnej snímke.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #Libuše Šafránková