Dobré noviny
Do hereckého neba odišla legendárna filmová Popoluška Libuše Šafránková
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Do hereckého neba odišla legendárna filmová Popoluška Libuše Šafránková

Libuše Šafránková ako Popoluška
Libuše Šafránková ako Popoluška — Foto: imdb.com

Vo veku 68 rokov v stredu zomrela česká herečka Libuše Šafránková.

PRAHA 9. júna - Svet je zase o čosi chudobnejšie miesto. Vo veku 68 rokov totiž v stredu zomrela česká herečka Libuše Šafránková, známa najmä ako Popoluška z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.  Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke televízia CNN Prima News, pre ktorú to potvrdil herečkin syn Josef Abrhám ml.

Herečka v minulosti bojovala s rakovinou, pripomína CNN Prima News. Minulý rok odstúpila z natáčania pripravovanej filmovej rozprávky Mamánek.

Oceňovaná herečka

Šafránková sa narodila 7. júna 1953 v Brne. Od detstva chodila na dramatické krúžky a študovala na brnianskom konzervatóriu. Pred kamerou sa po prvý raz objavila vo veku 17 rokov vo filmovej adaptácii románu Boženy Němcovej Babička.

Neskôr sa predstavila v rozprávkach Princ a Večernica (1978), Soľ nad zlato (1982), vo filmoch Vrchní, prchni! (1981), Obecná škola (1991), Báječná léta pod psa (1997), Všetci moji blízki (1999) i v komédii Vesničko má středisková (1985).

Za svoju rolu v snímke Kolja (1996) režiséra Jana Svěráka získala Šafránková Českého leva. V rámci osláv 97. výročia vzniku niekdajšieho Česko-Slovenska 28. októbra 2015 na Pražskom hrade jej udelili medailu Za zásluhy o štát v oblasti umenia.

Už ste čítali?