Vyberáme kolísku pre bábätko – klasické drevené kolísky, moderné cestovné či závesné textilné + Mojžišove koše

Georgina Babinová Téma
7. júna 2021 0

Spánok je veľmi dôležitým aspektom života dieťaťa a navyše novorodenec trávi väčšinu svojho dňa spánkom. Uprostred prípravy na rodičovstvo a prípravy domova pre dieťa je rozhodnutie o mieste spánku dieťaťa veľmi dôležité. Na zabezpečenie pokojného spánku detí (aj rodičov) sa používa tradičná kolíska, Mojžišov košík, ale aj modernejšie možnosti. Detské kolísky sú jedinečné tým, že vždy sú vybavené kĺzavým alebo kývavým mechanizmom a kombinujú pohodlie koša s jemným pohybom. Náš dnešný článok bude venovaný primárne im, ale predstavíme vám aj roztomilý Mojžišov kôš, ktorý je pre váš práve narodený malý poklad tiež ideálny.

💡 Pri výbere kolísky vás môžu inšpirovať nasledujúce produkty:

Pozrieť ďalšie

 

Kolíska – viac než len posteľ

Kolíska je ideálnym prvým miestom na spanie pre každé dieťa po tom, čo ho deväť mesiacov nosili v brušku. Prečo je tomu tak?

Je mimoriadne dôležité, aby oblasť na spanie bola bezpečným a chráneným miestom, kde si dieťa môže pomaly zvykať, že je vonku v skutočnom svete. Počas deviatich mesiacov v maternici si dieťa vďaka pohybu matky zvyklo na jemné hojdanie a kolíska tento pohyb imituje. Vaše dieťa rozpozná pohyb z času stráveného v materskom brušku a preto je pre neho prirodzené, bezpečné a upokojujúce. Rovnako ako je pre vás prirodzené, že svoje dieťa držíte v náručí a nosíte ho, aby ste ho upokojili. Kývavý pohyb zároveň stimuluje zmysel pre rovnováhu dieťaťa, čo je základom pre rozvoj jeho motoriky. Kolíska je teda skôr akousi malou pomôckou vo vývoji a prirodzeným predĺžením času akoby v maternici.

Novorodenec by nemal mať okolo seba príliš veľa priestoru, pretože si stále zvyká na pobyt vo veľkom šírom svete. Kolíska sa na túto fázu skvele hodí, pretože je takmer nemožné ju upraviť, pokiaľ ide o veľkosť a zároveň sa ukazuje jej menšia veľkosť praktická, ak pre ňu potrebujete nájsť priestor vo svojej spálni. Najlepšie je, aby vaše dieťa spalo prvé tri mesiace vo vašej izbe – kvôli bezpečnosti. A v mnohých spálňach je priestor vhodnejší pre kolísku ako detskú postieľku.

Detská izba s kolískou

 

⭐ Viac spánku pre vás

Prvé týždne s novorodencom sú vždy obzvlášť stresujúce, pretože obaja nespíte toľko ako obvykle, ale tiež preto, že je v dome malý nový človiečik, o ktorého sa treba starať a dávať naň pozor. Niektorí rodičia sa rozhodnú nechať svoje dieťa spať s nimi v posteli – čo môže byť riešením – pokiaľ nebude spať medzi vami. Pri spaní medzi rodičmi je vystavené väčšiemu riziku úrazu, preto ho odborníci neodporúčajú.

A pretože vaše dieťa potrebuje vo vašej posteli aspoň toľko miesta, koľko by malo vo svojej posteli, môže sa skomplikovať ukladanie troch osôb do vašej postele bez toho, aby boli všetci nevyspatí. Kolíska zabezpečí, že dieťa má svoje vlastné miesto na spanie, aj dostatok priestoru a je stále pri vás. A keď je kolíska priamo pri vás, je tiež jednoduchšie dieťa upokojiť a dojčiť bez toho, aby ste museli vstávať.

 

Typy kolísok

Detská kolíska je kus nábytku, ktorý sa v priebehu času menil. V zásade nič nehovorí proti tomuto kúsku, ktorý sa dá naozaj flexibilne použiť. Mnoho detských kolísok napríklad nie je vybavených iba funkciou kývania, ale majú aj kolieska, čo znamená, že kolísku možno ľahko premiestniť. Vývoj technológií sa nezastavil ani pri kolískach. Moderné kolísky majú stabilnú základňu, ktorá zabraňuje ich prevráteniu, sú k dispozícii dokonca aj modely s elektrickým pohonom. Rodičia by však mali pred kúpou starostlivo skontrolovať, či má takáto kolíska zodpovedajúcu kvalitu. Nič nie je nepríjemnejšie, ako keď je jej prevádzka taká hlasná, alebo nepríjemná, že dieťa nedokáže zaspať. Existuje tiež vysoké riziko, že rodičia budú vnímať hluk z prevádzky inak ako dieťa. Deti totiž reagujú oveľa citlivejšie na určité zvuky okolitého prostredia v prvých mesiacoch života.

 

⭐Tradičná kolíska

Klasická a tradičná kolíska sa veľmi blíži k Mojžišovmu košu, pretože má veľké drevené kolieska, ktoré sa nedajú otočiť okolo vlastnej osi. To znamená, že sa ňou dá pohnúť, ale musí sa veľa manévrovať, ak musíte prudko zatáčať alebo chcete otočiť kolísku na mieste. Klasický model má zvyčajne vysokú hmotnosť kvôli robustnosti materiálu a manipulácia sa často ukazuje ako namáhavá.

 

⭐ Závesná kolíska

Ďalšou formou veľmi peknej detskej kolísky je závesná kolíska. Je pripevnená k stropu a môže sa jemne voľne hojdať ako hojdačka a tiež sa otáčať okolo vlastnej osi. Bábätká môžu pomocou svojich malých „kopacích akcií“ sami generovať dostatok hybnosti na spustenie hojdacieho pohybu. Závesné kolísky majú pripevnené ku všetkým 4 rohom remienky, ktoré sa spoja v strede a potom vedú k stropu. Toto zabráni prevráteniu kolísky. Pre tieto typy kolísok často existuje aj mobilná základňa, takže ich môžete používať ako klasickú kolísku.

 

⭐ Závesná textilná kolíska

Závesné textilné kolísky sú najmä v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Pružinová hojdačka ohraničuje okolie a vytvára pocit bezpečia. Pružiny vyvolávajú u dieťatka takmer pocit, akoby bolo stále v brušku, čo ho upokojuje a cíti sa v ňom dobre. Pretože v kolíske neleží naplocho ako na matraci, ale s mierne zaobleným chrbtom, zmierňujú sa tráviace ťažkosti, bolesti brucha a plynatosť.

Ďalšou veľkou výhodou tejto kolísky je, že hojdaním a poskakovaním trénuje zmysel pre rovnováhu a smer. Dieťa sa teda učí kvázi v spánku.

 

⭐ Cestovná kolíska

Kolísky pre bábätká sú k dispozícii nielen pre detskú izbu, ale aj na cesty, resp. do auta. Výhodou je, že auto sa postará o kolísavý pohyb, pretože kolíska sa hýbe spolu s jazdnými pohybmi. Samozrejme, v aute je namontovaná fixne, aby bolo dieťa v prípade nehody zaistené. Cestovné kolísky však majú ešte jednu výhodu. Mnoho detí si jazdu v aute užíva a dokonca ich veľmi ľahko uspí. Z takejto kolísky sa dieťa nemusí ani ukladať na inú posteľ a môže takto prespať vo vašej spálni, alebo detskej izbe.

 

💡 Závesné textilné kolísky vo forme vakov sú čoraz populárnejšie:

 

Výhody detskej kolísky

Kolíska slúži nielen ako pohodlné miesto na spanie vášho dieťaťa, ale má aj mnoho ďalších výhod. Či už ako upokojujúca pomôcka pri zaspávaní alebo ako mobilný kus nábytku, s detskou kolískou ste veľmi dobre vybavení.

  • detská kolíska na problémy so spánkom – ak má vaše dieťa problémy so zaspávaním, správna kolíska zabezpečí, že vaše dieťa zaspí veľmi rýchlo. Známe, jemné pohyby detskej kolísky pôsobia na vaše dieťatko upokojujúco a uvoľňujúco a ak svojmu dieťaťu zaspievate ešte aj uspávanku, jeho malé očká oťažejú a veľmi rýchlo zaspí.
  • mobilita – väčšina detských kolísok má teraz kolieska, takže ste pri výbere umiestnenia veľmi flexibilní. Môžete ju umiestniť do spálne, detskej izby alebo obývacej izby, podľa toho, kde sa nachádzate. Kolíska navyše nezaberie napríklad toľko miesta ako postieľka.

 

Čo by ste mali brať do úvahy pri kúpe detskej kolísky

Detská kolíska je jedným z prvých predmetov, ktoré svojmu drobcovi zakúpite. Ak sa vám to podarí ešte na konci tehotenstva, už len samotný pohľad na ňu naplní vaše srdce radosťou! Výber správnej detskej kolísky je nevyhnutný pre bezpečnosť, spánok a pohodlie dieťaťa, pretože v ňom bude tráviť značný čas svojho raného života. Ako si môžete byť istý, že sa rozhodujete správne? Postupujte podľa nášho sprievodcu nákupom detskej kolísky!

Ísť do predajne alebo na internet a objednať si detskú kolísku sa zdá byť dosť jednoduché, však? Ale váš drobček je super chúlostivý a potrebuje iba tú najjemnejšiu starostlivosť. Iba keď sa dobre vyspí, bude oddýchnutý a pripravený naučiť sa nové zručnosti. Kolíska, ktorú kúpite, musí spĺňať všetky požiadavky na bezpečnosť a komfort, aby vyhovovala vášmu malému princiatku.  Ak nespĺňa aspoň niektoré z najdôležitejších, mali by ste ju vyškrtnúť spomedzi adeptov na kúpu.

Drevená kolíska v detskej izbe

 

➡️ Kupujte novú kolísku

Ak máte v podkroví kolísku po svojej starej mame a dúfate, že ju využijete pre svoje ratolesti, možno by ste sa mali zamyslieť.
Dedičstvá sú špeciálne a môžu ušetriť aj veľa peňazí, ale existuje niekoľko predmetov, ktoré by ste si mali vždy kúpiť nové. Jednou z nich je aj posteľ vášho dieťaťa. Aby ste zaistili, že váš drobček dostane špičkovú kolísku testovanú podľa najvyšších bezpečnostných štandardov, je vždy najlepšie kúpiť si najnovšiu dostupnú verziu. Nikdy neviete, čím všetkým si použitá kolíska prešla, keď ju kupujete spod ruky (alebo požičiavate od kamarátky).

 

➡️ Rozhodnite sa pre priedušnosť

Rozhodnite sa pre priedušnosť, pokiaľ ide o matrac a boky kolísky. Väčšina kolísok má po stranách drevené lišty, ktoré umožňujú dobré prúdenie vzduchu okolo dieťaťa. Ak je kolíska dodávaná s matracom, mali by ste ho použiť, pretože je navrhnutá tak, aby správne zapadla do konkrétnej kolísky.

 

➡️ Skontrolujte súlad s bezpečnostnými normami

Toto je najdôležitejšie kritérium pre bezpečnosť kolísky. Uistite sa, že výrobok je v súlade s prijatými bezpečnostnými normami pre dizajn, štruktúru, použitie atď. Potvrďte si to u predajcu. Hľadajte kolísku plne certifikovanú podľa bezpečnostných štandardov definovaných európskymi normami pre bezpečnosť detí.

 

💡 Upozornenie! Osobitnú pozornosť treba venovať aj mechanizmu kolísania, pretože ak by tam niečo uviazlo a kolíska by uviazla v určitom uhle, mohlo by dieťa spadnúť z ležiacej plochy.

 

➡️ Kupujte kolísku s uzamykateľnými kolieskami

Môže byť lákavé kúpiť si kolísku, ktorá má kolieska, aby ste s ňou mohli ľahko manipulovať. Detská kolíska s kolieskami sa však môže stať nebezpečnou, akonáhle sa vaše dieťa naučí stáť. Ak chcete mať kolísku s kolieskami, uistite sa, že sú kolesá zaistené, keď ich nepoužívate.

 

➡️ Vyhýbajte sa kolískam s polohovačmi spánku

Niektoré kolísky sú vybavené polohovačmi spánku, ktoré umožňujú dieťaťu spať na chrbte, čo sa odporúča, aby sa zabránilo riziku SIDS (syndróm náhleho úmrtia dieťaťa). Polohovače spánku však môžu znamenať nebezpečenstvo zadusenia. Najlepšie je vyhnúť sa im a namiesto toho pravidelne kontrolovať, či dieťa spí v správnej polohe.

Poznámka: V čase, keď je vaše dieťa dosť staré na to, aby sa prevrátilo, je riziko SIDS veľmi nízke.

 

➡️ Vyberte robustnú detskú kolísku

Uistite sa, že kolíska, ktorú si vyberiete, je dostatočne pevná, aby sa ľahko neprevrátila, ani keď do nej narazíte uprostred noci. Postupujte opatrne pri akejkoľvek kolíske, ktorá sa hojdá. Kolísavý pohyb sa môže stať bezpečnostným rizikom, ak spôsobí, že sa váš drobec prevráti do jednej strany kolísky. Z tohto dôvodu nikdy nenechávajte svoje dieťa bez dozoru, kým sa kolíska hojdá! A vyberte kolísku, ktorú viete uzamknúť, aby bola nehybná, keď ste preč. (Aj preto nemusí byť rozkošná starožitná kolíska, ktorú ste dostali ako darček spod ruky, tou najbezpečnejšou voľbou pre vaše dieťa.)

To však neznamená, že nemôžete používať funkciu kolísania. Len svojho drobca strážte, kým ho hojdáte, aby zaspal. Aj keď buďme úprimní, pohľad na zaspávajúce dieťa je príliš roztomilý na to, aby sme odvrátili zrak!

 

➡️ Vyberte kolísku pohodlnej výšky

Aj keď vaše dieťa veselo spí v kolíske a zdá sa, že tento spánok nejaký čas aj vydrží, nikdy si nemôžete byť istí! Bábätká majú tendenciu často sa budiť – keď sú hladné, potrebujú prebaliť, chýba im matka atď. To znamená, že budete musieť svoje dieťa niekoľkokrát vyzdvihnúť. Vyberte kolísku, ktorá má pre vás vhodnú výšku.

 

➡️ Vyhnite sa kolískam s drobnými súčasťami

Aby ste sa vyhli nebezpečenstvu zadusenia, držte sa ďalej od detských kolísok s malými súčasťami, ktoré by vaše dieťa mohlo vložiť do úst. Mali by ste skontrolovať aj prítomnosť ostrých alebo špicatých častí, najmä na vnútorných stenách kolísky. Nedávajte kolísku pod záclony, rolety alebo šnúrky, ktoré by si do nej mohli nájsť cestu.

Zas sa dostávame k tomu, aby ste investovali do novej, kvalitnej kolísky! Vintage alebo ručne maľované kolísky môžu mať niekedy drsný alebo šupinatý interiér. Uistite sa, že lamely postieľky sú hladké a nemajú poškodený lak. Nechceme, aby váš drobec zachytil kúsky dreva alebo farieb a náhodne ich prehltol!

 

➡️ V jednoduchosti je nielen krása

Rozkošné deky a plyšové zvieratká majte uložené mimo postele svojho dieťaťa. Ozdôbky, z ktorých máte pocit, že by mohli byť pre vaše dieťa „fancy“, zvyčajne nie sú potrebné. Vankúšové vložky alebo iné predmety, ktoré zdôrazňujú pohodlie pred bezpečnosťou, môžu byť pre vášho drobca nebezpečné. Vždy sa rozhodnite pre jednoduchšiu a bezpečnejšiu možnosť!

To znamená, že vintage kolíske, ktorú ste videli online, aj keď je rozkošná, sa bude možno lepšie vyhnúť. Novšie modely kolísok uprednostňujú robustné a spoľahlivé materiály a bezpečnosť vášho drobca.

Aj keď sú síce roztomilé, mali by ste sa vyhýbať aj čelám alebo stúpačkám s ozdobnými výrezmi. Ruky, nohy, alebo prsty vášho dieťaťa by sa mohli zachytiť v týchto zákutiach. Rozhodnúť sa pre kolísku vyrobenú z hladkých materiálov, ktorá uprednostňuje bezpečnosť pred štýlom, je tou najlepšou voľbou, ktorá vášmu drobcovi dopraje zdravý a bezpečný spánok.

 

💡 TIP:

Dieťa v detskej postieľkeKolísky sú navrhnuté tak, aby pamätali na vek dieťaťa. Všeobecne bezpečné je používať kolísku do veku 6 – 8 mesiacov veku dieťatka. Po dosiahnutí veku 8 mesiacov sa odporúča dieťa premiestniť do postieľky, ktorej starostlivý výber je nemenej dôležitý ako bol výber kolísky.

Týmto procesom vás spoľahlivo prevedie náš sprievodca svetom detských postieľok.

 

Čo by malo byť súčasťou detskej kolísky?

  • detský matrac – mnoho výrobcov už ponúka detské kolísky v kompletnej sade s matracom a baldachýnom. Množstvo dodávaných detských matracov však nie je zodpovedajúcej kvality. Pretože zdravie dieťaťa je najvyššou prioritou, mali by ste sa poradiť o dobrých a pohodlných detských matracoch so špecializovanými predajcami.
  • detský spací vak a pyžamo -súprava do kolísky často obsahuje poťah a posteľnú bielizeň. Periny a vankúše sú však pre novorodenca nevhodné, pretože sú podozrivé z hromadenia tepla, ktoré môže byť pre deti nebezpečné. Preto je lepšie používať útulný detský spací vak a pyžamo, vtedy zaručene vaše dieťa neprechladne.
  • hniezdo do kolísky – aby váš drobec mohol zaspať uvoľnene, do kolísky by malo byť vložené pohodlné hniezdočko. Poskytuje nielen útulné tesné lono, ale tiež chráni vášho malého trpaslíka pred búchaním hlavy o kolísku počas spánku. Vyvýši tiež priestor na spanie vášho dieťaťa a chráni ho pred chladom od podlahy.
  • nebesá – samozrejme nemôžu chýbať, pretože sú tým, čo vytvára to neuveriteľne sladké a veľmi zvláštne kúzlo kolísky a tiež ponúkajú útulnú atmosféru pre spánok. Tlmia svetlo, ale zabezpečia optimálnu cirkuláciu vzduchu. To zaručí pokojné noci a najkrajšie sny pre vaše dieťatko.

 

Preventívne opatrenia pri používaní detskej kolísky

  • Odstráňte všetky ozdoby, ktoré prišli ako súčasť balenia, ako sú mašle, šnúrky, atď. Najlepšie je vyhnúť sa použitiu doplnkom kolísky, najmä v čase spánku. Bábätká sú od prírody zvedavé a mohli by sa zraniť, keď sa pokúsia tieto ozdoby potiahnuť / prehltnúť.
  • V kolíske nepoužívajte žiadne vankúše, mäkké hračky atď., pretože by sa mohli znamenať riziko udusenia. Ak sa vaše dieťa hralo v kolíske, s hračkami, vyberte ich, keď spí.
  • Skontrolujte, či nikde v kolíske alebo matraci nie sú zlomené, alebo uvoľnené skrutky, ostré hrany, kovanie, atď.
  • Ďalším zdrojom nebezpečenstva je dieťa samotné: ak je už dosť staré na to, aby sa dokázalo vytiahnuť za bočné mreže, je nevyhnutné zaobstarať mu väčšiu detskú postieľku. Mali by ste tiež venovať pozornosť správaniu dieťaťa, ak sú pripevnené nebesá. Deti chytia takmer všetko, čo im príde pod ruku a to vrátane pekných látkových závesov. Nebesá by preto nikdy nemali byť na dosah dieťaťa a mala by byť mimo interiéru kolísky.
  • Miesto pre kolísku vyberte ďalej od okien, káblov, roliet atď. Hrozí riziko udusenia alebo zranenia.

 

Čo stojí detská kolíska?

Cena detskej kolísky sa líši v závislosti od vybavenia. Všeobecne platí, že pre novú kolísku môžete plánovať rozpočet cca 100 EUR a viac.

 

Kolíska pre bábätká áno či nie?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo možno na túto otázku odpovedať kladne. Kolísky poskytujú malým deťom veľa bezpečia a ľahké kolísanie alebo funkcia hojdania tiež pomáha deťom príjemne zaspať. To nie je možné v detskej postieľke, alebo v koši. Kolíska je skutočným pútačom pozornosti aj z čisto vizuálneho hľadiska a zdobí každú izbu. Svoje dieťa môžete vziať so sebou do ktorejkoľvek izby v mobilnej kolíske, aby bolo vždy nablízku. Ak spí a je príliš veľa hluku naokolo, môžete kolísku nakrátko premiestniť do susednej miestnosti, je veľmi flexibilná na použitie.

Avšak skutočnosť, že deti po relatívne krátkom čase svoju kolísku „vyrastú“, vedie mnohých rodičov k odmietaniu kolísky. V závislosti od fyzického vývoja dieťatka môže byť po 3 až 4 mesiacoch príliš stiesnená. Ak deti počas spánku narážajú do bočných stien, môže to negatívne ovplyvniť ich spánok. Len čo sa začnú aj otáčať alebo vyťahovať, kolíska doslúžila, pretože rám nie je dostatočne vysoký, aby chránil pred pádom.

Nakoniec sa rodičia musia sami rozhodnúť, či chcú používať kolísku, alebo či sa im tento nákup zdá príliš nepraktický. Kolíska je však ideálnym miestom na spanie pre malé deti, pretože má pozitívny vplyv na spánok a je možné ju umiestniť do akejkoľvek miestnosti.

 

Mojžišov kôš ako alternatíva?

Je ľahší, menší, lacnejší a flexibilnejší ako kolíska. Je však Mojžišov kôš skutočnou alternatívou? Veríme, že áno a povieme vám prečo, na čo si dať pozor, resp. ako nájsť ten správny.

Košík plní podobnú úlohu ako tradičná kolíska, je praktický, je šik, je prenosný a flexibilný. Myšlienka a princíp Mojžišovho koša je v skutočnosti celkom jednoduchá: vezmete košík, vložíte doň matrac, dobre ho vypolstrujete a máte pre novorodenca útulné miestečko. Staromódne Mojžišove koše vyrobené z prútia síce ponúkajú rozkošný pohľad, ale vyžadujú veľmi hrubú polstrovanú podložku, aby sa zabránilo riziku poranenia kojencov. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie navyše výplň použitá v týchto starých košoch predstavuje riziko zadusenia.

Dobrým kompromisom sú Mojžišove koše vyrobené z tkaných rastlinných vlákien. Tieto modely sa dajú ľahko premiestňovať a majú mäkké bočné strany, aby sa zabránilo poškriabaniu alebo odreniu pokožky. Tieto moderné koše tiež prichádzajú s voliteľným poťahom, ktorý sa dá prať, ale často sú širšie ako staromódne koše (v priemere 60 cm v porovnaní so 40 cm v prípade starších modelov).

Mojžišove koše sa najčastejšie kupujú bez matraca. Je preto na vás, aby ste našli detský matrac so správnou veľkosťou a úrovňou pevnosti. Vhodné sú matrace z rastlinných vlákien, ako je napríklad bambus. Úchytky košíkov môžu byť vyrobené z látky, veľmi jemného prútia lemovaného látkou alebo kožou. Najdôležitejšie však je zabezpečiť, aby boli dostatočne silné, aby vydržali prenášanie.

Dieťa spiace v Mojžišovom koši

 

Aké sú výhody Mojžišovho koša?

  • je menší ako kolíska – zmestí sa aj do najmenšieho bytu a najútulnejšej obývacej izby. Takisto v malej spálni, alebo keď sa mama chce osprchovať, dokonca aj v kúpeľni je priestor pre košík. Ak je váš priestor obmedzený, rozhodne sa pozrite na toto riešenie bližšie. A ak ho už nepotrebujete, zaberie menej miesta aj v pivnici, alebo v podkroví (medzi narodením detí).
  • je ľahký a prenosný – v lepšom prípade. Tým chceme povedať, že ak je pre vás táto vlastnosť dôležitá, potom sa uistite, že ju košík spĺňa. Pretože nie všetko, čo sa v dnešnej dobe nazýva košíkom, je ním aj v užšom slova zmysle. V zásade je to jasná výhoda. Najmä ak máte doma viac priestoru a často ste v rôznych častiach domu. Alebo samozrejme na cestách. Pretože potom môže dieťa spať v známom košíku u babičky, na cestách alebo na káve s kamarátkou.
  • je často lacnejší ako kolíska – horná cenová hranica je samozrejme otvorená. Aj u Mojžišových košov. Ak je váš rozpočet veľmi obmedzený, môžete byť kreatívni. Pretože detský košík si môžete vyrobiť aj sami. Novorodenec nie je obrovský. Stačí väčší kôš s rovným povrchom, detská vanička alebo dokonca kôš na bielizeň. Musia byť správne polstrované, ale nie príliš mäkké a vždy tak, aby dieťaťu nemohlo ublížiť čalúnenie alebo poťah.
  • je útulný – útulný malý košík je dokonalým, mäkkým a hrejivým útočiskom pre malého novorodenca. Drobci milujú útulnú stiesnenosť a pocit, že sú zavretí v kukle. Pripomína to čas v brušku mamičky a pôsobí upokojujúco.

 

Ako dlho môže dieťa spávať v Mojžišovom koši?

Koše sú vhodné iba pre novorodencov a mali by sa používať iba dovtedy, kým vaše dieťa nebude mať okolo troch až štyroch mesiacov. Keď dosiahne 4 mesiace, zistíte, že začína byť ťažší a bdelejší, čo znamená, že pravdepodobne nebudete nosiť so sebou spiace dieťa – na spánok budú potrebovať niekde pokojné miesto.

 

Čo musíte brať do úvahy pri kúpe koša?

Teraz je ľahké nájsť perfektný detský košík. Pretože možností je veľa a malo by existovať niečo pre každého. Vy sami poznáte svoje individuálne požiadavky.

 

Ale samozrejme existuje niekoľko úvah, ktoré by ste mali mať na pamäti:

  • venujte pozornosť materiálom a zhode s normami. Najmä pokiaľ ide o farby a laky. Ideálny je čo najprírodnejší košík.
  • uistite sa, že ponúka dostatok priestoru na dýchanie v oblasti hlavy. Najmä ak existuje ochrana hlavy (ktorá mimochodom môže veľmi pomôcť pri nerušenom spánku).
  • uistite sa, že košík je bezpečný a ľahko sa prenáša aj s dieťaťom.
  • uistite sa, že kôš je robustný a ľahko sa čistí. Musí zniesť veľa rôznych tekutín.
  • z pohľadu dieťaťa je detský košík malé hniezdočko. Bábätká milujú tesnosť a teplo. Takže pokojne košík so zvýšenými okrajmi a vyvýšeným čelom. Samozrejme iba takým spôsobom, aby, ako už bolo vyššie napísané, nebolo obmedzené dýchanie.
  • čím je košík ľahší, tým ľahšie sa prenáša. Na druhej strane je ťažší kôš často stabilnejší. Musíte sa sami rozhodnúť, kde je vaša osobná komfortná hmotnosť. Ak máte pochybnosti, vyskúšajte ho.
  • všimnite si informácie o nosnosti. Kôš by mal mať nosnosť asi 8 – 9 kg.
  • veľmi dôležitý je aj matrac – odporúča sa, aby bol pevný, úplne plochý a vodotesný bez mäkkých alebo čalúnených oblastí, najmä okolo hlavy dieťaťa. Je známe, že mäkké matrace zvyšujú riziko SIDS. Sťažujú deťom stratu telesného tepla, čo môže spôsobiť, že sú príliš prehriate. Povrch matraca by mal byť dostatočne pevný, aby keď na neho vaše dieťa priložíte, jeho hlavička neklesla o viac ako niekoľko milimetrov.
  • stojan – stojany nie sú nevyhnutné, ale vyvýšením dieťaťa sa nemusíte toľko skláňať, čo môže byť po pôrode ťažké! Vďaka stojanu môžete svojho drobca udržať aj mimo zvedavých domácich miláčikov!

… nakoniec, či už bábätku vyberiete kolísku, alebo košík, je to v poriadku, pokiaľ sa v bezpečnom a chránenom prostredí dobre vyspí. To je to, čo robí dieťa šťastným a zdravým.

 

💡 Mojžišov kôš je jednoduchším a finančne menej náročným riešením ako kolíska

Ahojbaby hojdací stojan pre mojžišov košík RockingBaby Natural bez laku Ahojbaby hojdací stojan pre mojžišov košík RockingBaby Natural bez laku
52,98 €
Ahojbaby Mojžišov košík pre bábätko Corn Natural + matrac Ahojbaby Mojžišov košík pre bábätko Corn Natural + matrac
65,19 €

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4/5 - (1 vote)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.