Chystáte sa na odborné vyšetrenie? Opäť potrebujete výmenný lístok

Používanie výmenných lístkov bolo dočasne pozastavené z dôvodu pandémie. Teraz, keď sa situácia zlepšila, je čas sa k nim opäť vrátiť.

09.06.2021 11:30
pacient, lekár, doktor Foto:
Dĺžka platnosti výmenného lístka nie je stanovená a za jeho vystavenie pacient neplatí žiaden poplatok.
debata (5)

Uplynulých osem mesiacov bolo možné navštíviť akúkoľvek odbornú ambulanciu bez predošlej návštevy obvodného lekára a teda bez výmenného lístka – zdravotné poisťovne však avizujú, že sú už opäť potrebné.

„Používanie výmenných lístkov bolo dočasne pozastavené z dôvodu pandémie. Teraz, keď sa situácia zlepšila, je čas sa k nim opäť vrátiť. Všeobecný lekár vie najlepšie posúdiť, kedy treba konzultáciu u špecialistu a kedy nie. A zároveň má vďaka tomu prehľad o svojich pacientoch – túto kompetenciu by mal mať zachovanú,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Výmenný lístok nepotrebujete pri návšteve zubnej ambulancie, gynekológa, kožného lekára, psychiatra ani oftalmológa, ale len, ak si idete po predpis okuliarov. Nemusíte ho mať ani v prípade, že idete k lekárovi – špecialistovi na kontrolu, ďalej ak sa vám stane úraz alebo pri odvykacích kúrach.

Dĺžka platnosti výmenného lístka nie je stanovená a za jeho vystavenie pacient neplatí žiaden poplatok.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrenie #výmenný lístok #špecialista