Čoraz populárnejšie elektrobicykle: Aká je ich budúcnosť?

Popularita elektrobicyklov neustále rastie. Predpokladá sa, že v ďalších rokoch ich bude na cestách oveľa viac. Aká je budúcnosť bicyklov s elektropohonom a prečo sú čoraz obľúbenejšie?

Prečo popularita elektrobicyklov stúpa?

Trend elektromobility tu máme už niekoľko rokov. Vyrábajú sa elektrické autá, bicykle aj kolobežky. Elektrické kolobežky sa už stali bežnou súčasťou mestskej premávky a pomaly sa k nim pridávajú aj elektrobicykle. Predpokladá sa, že v najbližších rokoch ich počet výrazne stúpne. Do elektrobicyklov totiž začalo investovať čoraz viac ľudí.

Je to preto, že sú jedným z najekologickejších spôsobov dopravy. Ak by sa aspoň čiastočne využívali namiesto áut, výrazne by prispeli k zníženiu uhlíkovej stopy. S ich spopularizovaním a rozšírením medzi bežných ľudí chce pomôcť aj štát. Na rok 2021 je naplánované spustenie projektu, cez ktorý budete môcť požiadať o štátnu dotáciu na elektrobicykel.

elektrobike

Aká je budúcnosť elektrobicyklov?

Odhaduje sa, že do roku 2023 bude v obehu viac ako 130 miliónov elektrobicyklov. Už aj mnoho investorov začalo vkladať peniaze do startupových firiem, ktoré ich vyrábajú. Tie majú najpočetnejšie zastúpenie v Berlíne, Taline, Amsterdame a Bruseli.

Vyzerá to tak, že trh s elektrobicyklami bude dlhodobo rásť. Je to preto, že stále viac a viac sa hovorí o koncepte bezemisnej dopravy, do ktorého dokonale zapadajú. Elektrobicykle sú totiž vhodné úplne pre každého a dajú sa využiť v meste aj na vidieku. Nevýhodou je len ich vysoká cena, no tá môže so zvýšeným dopytom a narastajúcou konkurenciou postupne klesať.

Meniť sa však, pravdepodobne, nebude len ich cena, ale aj dizajn a technológia výroby. Batéria by mala byť menšia a konštrukcia bicykla vyrobená z ľahších materiálov, aby bolo presúvanie jednoduchšie a pohodlnejšie. Aj väčšine horských bicyklov pribudne elektropohon, takže i náročnejšie trasy sa stanú dostupné takmer pre každého.

elektrobike

Predplatné na elektrobicykel?

Veľký potenciál vidia investori aj v možnosti dlhodobého predplatného na elektrobicykel. Takúto službu už ponúka známa firma Dance, ktorá sídli v Berlíne. Elektrobicykle nepredávajú, len ich na dlhší čas prenajímajú. A to za naozaj priaznivú cenu. Už za 59 eur na mesiac sa môžete neobmedzene voziť na elektrobicykli, ktorý má hodnotu okolo 2000 dolárov.

Stačí sa prihlásiť do ich aplikácie a do 24 hodín získate prístup k vybranému modelu. A nemusíte sa báť ani v prípade, že vám bicykel niekto ukradne. Firma od vás nebude žiadať, aby ste stratu nahradili. Takýto inovatívny nápad sa zahraničným investorom veľmi pozdával a aj preto sa firme podarilo získať 4,4 milióna eur na rozvoj tohto projektu.