pred 2 rokmi

USA sa podarilo získať späť časť výkupného v BTC

shutterstock_1870991623

Bitcoin sa znovu blíži k úrovni 30 000 USD

Absolútna správa:

Väčšina kryptomien aj dnes výrazne oslabovala. Cena Bitcoinu poklesla za posledných 24 hodín o 8,31% a v prípade kryptomeny Ethereum môžeme v rovnakom čase vidieť pokles o 9,47%. Jedným z možných dôvodov je včerajšie oznámenie, že  americkému ministerstvu spravodlivosti sa podarilo získať späť väčšinu výkupného v digitálnej mene Bitcoin, ktoré zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerom po nedávnom kybernetickom útoku. Ten krátkodobo vyradil z prevádzky najväčší americký ropovod. Začínajú sa vynárať otázky, ako sa to ministerstvu podarilo, a aké má vláda USA kontrolu nad kryptomenami.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Generac Holdings Inc., ktorej akcie vzrástli počas dnešného obchodného dňa o viac ako 6 % (výkonnosť za posledných 5 rokov: + 804,10 %). Dôvodom rastu cien akcií bolo vyhlásenie spoločnosti, v ktorom očakájú, že vďaka zvýšenému dopytu by ich tržby a čistý zisk mal rásť rýchlejšie než sa očakávalo. Spoločnosť Generac Holdings Inc., je lídrom na trhu s elektrickými generátormi.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Predaj osobných vozidiel v Číne v máji stúpol medziročne o 1,1%, ukazujú údaje PCA. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: CSI 300 - 0,86 %, Hang Seng - 0,02 %, Nikkei 225 - 0,19 %.

Rozpočet EÚ navýšený o mimoriadny fond obnovy by mal v budúcom roku počítať s celkovými výdavkami na úrovni 311,3 mld.. Navrhla to dnes Európska komisia, podľa ktorej budú granty pre členské krajiny z bezprecedentného krízového balíka tvoriť 143,5 mld. Eur. Ďalších 167,8 mld. pôjde z únijnej kasy na bežné rozpočtové výdavky. Predsedníčka komisie Ursula von der Leyen vyhlásila, že by Brusel mohol budúci týždeň schváliť prvé národné plány obnovy, na základe ktorých budú krajiny peniaze z fondu dostávať. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 - 0,04 %, CAC 40 + 0,11 %, DAX - 0,23 %.

Zamestnanci spoločnosti Apple sa stavajú proti plánu na návrat do kancelárií, ktorý im minulý týždeň predstavil šéf podniku Tim Cook. Informoval o tom technologický server The Verge s odvolaním sa na interný list zamestnancov. Apple predstavil rad softvérových noviniek, vrátane nových verzií operačných systémov pre telefóny iPhone, tablety iPad a počítače Mac. Oznámila tiež vylepšenia aplikácie pre videohovory FaceTime. Platiaci užívatelia cloudových služieb Applu budú mať tiež k dispozícii viac nástrojov na ochranu súkromia. Obchodná bilancia v apríli skončila v deficite 68,9 mld. USD, proti predchádzajúcemu revidovanému deficitu 75,0 mld. USD. Google oznámil, že konkurenčným internetovým vyhľadávačom umožní súperiť medzi sebou o to, aby sa stali zadarmo defaultným vyhľadávačom na zariadeniach s operačným systémom Android v Európe. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones - 0,07 %, S&P 500 + 0,04 %, NASDAQ + 0,32 %.

Roman Lechovič, analytik spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Prečítané: 1136x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
Shutterstock_730187164
pred 18 hodinami

Nové spolupráce vo svete médií ale aj fintechu

Shutterstock_251789728 (1)
pred dňom

Index S&P 500 je nastavený na piaty mesiac priamych ziskov, zatiaľ čo japonský index akcií Nikkei 225 uzavrel v rámci svojho historického maxima

FX pro
pred 2 dňami

Pozornosť investorov sa obracia späť k ziskom firiem v druhom štvrťroku

Shutterstock_2192122535
pred 3 dňami

Akcie európskych obranných firiem vzrástli po teroristickom útoku v Moskve

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.