Zámer vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC) v hlavnom meste sa v júni tohto roka posunie o krôčik ďalej. Kým sa však stane realitou, absolvuje náročný posudzovací proces. Centrum by malo byť súčasťou infraštruktúry, ktorá podporí kongresový cestovný ruch v Bratislave a na Slovensku.

Vláda žiada pre zámer vypracovať ako prvé štúdiu uskutočniteľnosti, ktorú následne ohodnotí Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. V súčasnosti sa na verejnosti neoficiálne hovorí o troch projektoch, v rámci ktorých majú developeri záujem postaviť moderný spoločensko-kultúrny stánok. Kultúrno-kongresové centrum v Novom Istropolise, Nové Lido s Eurovea City Congress centrom a Incheba s príslušne veľkou sálou a špičkovým technickým zabezpečením by mali byť vhodné projekty na umiestnenie centra.

Odovzdanie štúdie

Štúdiu má predložiť občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum do 30. júna tohto roka. Jeho zástupca Róbert Vass v utorok (8. júna) po podpise Memoranda o rozvoji kongresového turizmu uviedol, že sa tak stane. Dokument podpísal s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom a generálnym riaditeľom Václavom Mikom z agentúry Slovakia Travel. „My ju (štúdiu, poznámka TREND) odovzdáme a už dnes intenzívne komunikujeme so všetkými štátnymi úradmi, s Útvarom hodnoty za peniaze, aj so samosprávou, aby sme pozbierali všetky požiadavky, aké by malo byť NKKC. Keď bude štúdia hotová, tak to zverejníme,“ konštatoval R. Vass. Po vyhodnotení Útvarom za peniaze poputuje štúdia na Protimonopolný úrad SR a na Európsku komisiu. Proces prípravy centra je podľa neho na začiatku. Za dva roky sa však z neho stala téma,pričom každý podporuje vznik takého centra.

Národné kultúrne a kongresové centrum
  • Podporu zámeru výstavby vyjadrila ešte vláda Petra Pellegriniho 12. februára 2020
  • Schválila vyčlenenie maximálne do 60 miliónov eur, ktoré by sa mali preinvestovať do roku 2026.
  • Financovanie sa malo realizovať prostredníctvom účelovej dotácie pre občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum.

Zdroj: TASR

 

Na zlepšenie pozície Slovenska a Bratislavy ako kongresových destinácií treba spojiť sily samosprávy, štátu a občianskej iniciatívy. Treba tiež koordinovať marketing destinácie a investovať do neho, pričom sú potrebné aj reálne údaje o kongresových turistoch, pričom okolité krajiny majú túto tematiku lepšie spracovanú, povedal pre TREND R. Vass. Do projektu kongresového turizmu treba zapojiť aj súkromnú podnikateľskú sféru. Konkrétne uviedol gastroprevádzky, hotely a služby. Zdôraznil, že dôležitým krokom je výmena dát, čo nepôjde bez širokej infraštruktúry, kam patrí aj Národné kultúrne a kongresové centrum. Na otázku, či chcú do memoranda pozvať mesto Bratislava, ktoré má v rukách nástroje na podporu turizmu odpovedal, že sú v kontakte v organizáciou Bratislava Touris Board a mestskou samosprávou.

Nevyužitý potenciál

NKKC, ktoré vznikne v Bratislave bude ťažiť z unikátnej polohy dvoch medzinárodných letísk, ako aj z rastúceho dopytu po kongresových službách, ktoré susedná Viedeň už nedokáže absorbovať. Napriek obrovskému prínosu cestovného ruchu v tvorbe hrubého domáceho produktu, je na Slovensku stále nedoceneným sektorom, mieni signatár memoranda bratislavský župan J. Droba. Vznik národného kultúrneho a kongresového centra má potenciál zásadne pomôcť rozvoju obchodného turizmu. Bratislava by sa tak dostala na svetovú mapu kongresového cestovného ruchu a jeho priestory by slúžili aj na rôzne kultúrne podujatia.

Václav Mika.
Neprehliadnite

Václav Mika: Slovensko v oblasti cestovného ruchu valcuje konkurencia, zmeníme to

Generálny riaditeľ V. Mika vidí v kongresovom turizme obrovský potenciál, ako naštartovať cestovný ruch v postpandemickej dobe. Podľa jeho názoru sme nikdy na Slovensku neboli tak blízko, aby sme vybudovali centrum európskeho formátu. Pre agentúru Slovakia Travel je preto dôležité, aby pracovala s exaktnými údajmi, a bude spolupracovať na ich zbere a výmene informácií o kongresovom turizme. Ten bude mať pozitívny efekt na rozvoj cestovného ruchu v celoslovenskom meradle.