Aké kvety by ste mali pestovať podľa vašej osobnosti

Sponzorované odkazy:

Aké kvety by ste mali pestovať podľa vašej osobnosti

Máte doma kvety? A ako sa o ne staráte? S radosťou sledujete každý lístok a kvietok navyše, či si kvetináčov všimnete, až keď v nich stojí zvädnuté hnedé čosi? Aj kvety by ste si mali vyberať podľa svojej povahy a vášho životného štýlu. Neveríte? Prečítajte si náš článok.

Pestovanie izbových rastlín je skvelým spôsobom, ako zabývať váš dom, odstrániť prebytočný stres a zažiť trochu radosti, ak sa vám podarí, že nejaká tá kytička konečne vykvitne. Ak ste stále na cestách a nemá vám kto kvety zalievať, určite budete voliť iné druhy kvetov, ako tí, ktorí môžu svoje rastlinky denne zalievať, zastrihávať a starať sa o ne.

Ste veľký opatrovateľ, ktorý sa o rastliny stará ako zdravotná sestrička, pravidelne ich hnojí, zastrihuje a presádza? Môžete si dovoliť aj rastliny náročnejšie na starostlivosť: napríklad paprade, ľalie, kalateu, maranty, stromanthe (zatiaľ nemá slovenský názov), alokázie, papyrus, africké fialky, bonsaje, maranta, či bambusy.

Často zabúdate

Ak patríte naopak k tej druhej skupine, ktorá si rastlín všimne, až keď už je neskoro, radšej si kúpte kvety, ktoré nie sú náročné na údržbu, ani na zalievanie. Medzi menej náročné rastliny patria: kaktusy, sukulenty, pryšec, pieprovec (Peperomia), hoja, juka, broméliovité rastliny, vianočný kaktus, palmy, Sansevieria (Asparagaceae). Rastliny vyberajte aj podľa toho, koľko máte doma svetla. Niektoré vydržia aj v polotieni, iné vyžadujú veľa slnečného svitu.

Stredne náročné izbové rastliny si môžu zaobstarať obe skupiny pestovateľov. Takýmito stredne odolnými kvetinami sú: filodendrony, orchidey, begónie, draceny, monstery, fikusy, machy Marima (vodná riasa).

Kvetináče

Teraz, keď už viete, aké rastliny si máte vyberať, bude na čase im vybrať „obydlia“. Kvetináče sa vyrábajú v mnohých dizajnoch a tiež z najrôznejších materiálov – dokonca aj drevené – tie sú tento rok veľmi v móde.

Terakota

Neglazované terakotové kvetináče sú porézne a odvádzajú vlhkosť z pôdy, čo z nich robí báječné nádoby na kaktusy a sukulenty. Môžu sa tiež perfektne hodiť pre začiatočníkov, pretože v nich rastlinu „neutopíte“ prílišnou zálievkou.

Glazovaná keramika

Glazovaním sa stane keramický kvetináč neporéznym. To pomáha udržiavať vlhkosť v pôde po dlhšiu dobu, takže sa perfektne hodí pre rastliny milujúce vodu, ako je kalathea, maranta, papyrus a papradie.

Vintage nádoby bez odtoku

Pokiaľ máte krásne kvetináče, ale sú bez odtoku, musíte si poradiť. Buď ich použijete ako obaly na kvetináče, ktoré odtokové otvory majú, či kvetiny zasadíte priamo do nádob, ale pri zalievaní budete musieť byť veľmi opatrní, aby ste rastlinu nepreliali.

Článok Aké kvety by ste mali pestovať podľa vašej osobnosti bol publikovaný 8. června 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...