Hore

Autor: Canon

Canon RF 50/1,8 STM

Canon myslí nielen na profesionálov, ale aj na amatérov, majiteľov relatívne nového radu lacnejších bezzrkadloviek EOS R. Tí potrebujú cenovo dostupné objektívy, pričom dúfajú, že budú lepšie, ako ich ekvivalenty pre zrkadlovky. Bude takým základný objektív Canon RF 50/1,8 STM?

Canony RF 85mm F2 MACRO IS STM a RF 35mm F1.8 MACRO IS STM patria do toho istého radu, ako Canon RF 50 F1.8 STM a sú to veľmi vydarené objektívy. Nový väčší bajonet a kratšia vzdialenosť medzi bajonetom a snímačom dovoľujú navrhnúť opticky lepšie objektívy. Netrpezlivým už nazačiatku prezradím, že to platí aj pre záklaďák.

Canon EF 50/1,8 bol roky najlacnejší pevný objektív na trhu. Preto si ho kúpilo veľa začiatočníkov, pre ktorých bol vstupom do sveta pevných svetelných objektívov. Nebol to žiaden zázrak a stretol som sa s tým, že sa rozpadol od vibrácií lietadla. Mnohým však umožnil za málo peňazí pohrať sa s bokehom a fotiť v ťažkých svetelných situáciách. Jeho nástupca je už opticky i mechanicky lepší. Canon RF 50 F1.8 STM je však ešte o triedu lepší. Pokrok sa nedá zastaviť a užívatelia nového systému EOS R z toho profitujú.

Špecifikácia

Nový Canon RF 50 F1.8 STM je dizajnovo podobný spomínanej 85-ke a 35-ke. Dizajn je jednoduchý, vpredu je otočný prstenec a na boku jeden prepínač. Optická konštrukcia je jednoduchá, skladá sa z 6 prvkov v 5 skupinách, jeden prvok je asférický. Antireflexné vrstvy sú typu Super Spectra. Clona je 7-lamelová. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 30 cm, čo je o 5 cm menej ako u EF 50mm f/1.8 STM. Vďaka tomu je miera zväčšenia 1:4. O pohon automatického zaostrovania sa stará STM motorček. Priemer filtra je neštandardných 43 mm. Rozmery sú 69,2 x 40,5 mm, hmotnosť je len 160 g. Objektív nie je utesnený proti prachu a vode.


Schéma optickej konštrukcie objektívu.

https://www.canon.sk/lenses/rf-50mm-f1-8-stm/

Objektív v praxi

Mechanické prevedenie objektívu je kvalitné. Je to jednoduchý objektív, na ktorom nenájdete veľa prvkov. Nie je utesnený, ale to je u amatérskeho objektívu prirodzené. Bajonet je kovový. Na objektíve nájdete prepínač, ale nie AF/MF, akoby ste očakávali. Je to prepínač funkcie prstenca. Môže slúžiť pre manuálne zaostrovanie, alebo ako prstenec s užívateľsky priradenou funkciou, napr. korekciou expozície.


Prepínačom sa mení funkcia predného prstenca.


Objektív sa uplatní aj v produktovej fotografii, samozrejme nie pri fotení drobných objektov. Mierka zväčšenia je 1:4.

Ja som objektív testoval na fotoaparáte EOS R5. Treba priznať, že na ňom vyzeral dobre. Zaostrovanie je tiché, ale nie bezhlučné. Cítite ho aj v rukách, nie je hladké, chod motorčeka cítiť. Zaostrovanie je rýchle, ale nie bleskové. Predný člen sa pri zaostrovaní mierne vysúva. Zaostrovanie nie je vnútorné a to je asi aj dôvodom, prečo nie je úplne tichý.











Optická kvalita

Boli časy, kedy veľa objektívov Canon EF nespĺňalo moje vysoké nároky na optickú kvalitu. Môžete so mnou nesúhlasiť. Tie časy sú chvalabohu preč. Canon nám posledné roky servíruje jeden skvelý objektív za druhým, aj keď niektoré majú nezvyklé parametre. Canon RF 50 F1.8 STM je ale klasika. A to kvalitná. Opticky uspokojí aj náročnejších užívateľov.

Sférické skreslenie je malé a ani ho netreba korigovať. Vinetácia je pri otvorenej clone pozorovateľná, najmä na čistej modrej oblohe. Vtedy sa asi nevyhnete jej korekcii. Už pri clone f/2,8 ustupuje. Od f/5,6 sa ňou netreba zaoberať.


Pri clone f/1,8 je širší stred ostrý, ale rohy sú mäkšie a bez zapnutej softvérovej korekcie sa výraznejšie prejaví aj vinetácia. Slnko tesne nad hranou predného členu spôsobilo viditeľný závoj.


Na stredných clonových číslach je ostrosť vynikajúca.

Ostrosť v strede obrazu je výborná aj pri plne otvorenej clone. Rohy sú vtedy mäkšie, ale nikdy v nich nechýba kresba. Ak vyžadujete ostré aj rohy, musíte pricloniť na f/5,6. Pri fotení architektúry alebo krajiny aj tak urobíte. Na stredných clonových číslach je objektív po celej ploche vynikajúci.

Objektív si dobre vedie v protisvetle. Má veľmi dobrý prenos kontrastu. Reflexy sa občas objavia, ale nie je ich veľa. Aj tak ale odporúčam dokúpiť slnečnú clonu. Pri určitom uhle môže slnko spôsobiť na prednom člene závoj. Na lesklých plochách, napr. na chróme, sa občas objaví náznak chromatickej chyby.


Slnko priamo v zábere, v dolnej časti vidno reflexy.


Ešte jedna ukážka závoju na prednom člene, ak je slnko blízko hrany predného členu.

Na plnoformátovom fotoaparáte už dokáže objektív dobre rozostriť pozadie. Bokeh ale nie je vyslovene krémový. Do kategórie “bokeh monster” tento objektív nepatrí. Práve tu najviac cítiť, že je to “len” amatérsky seťák. V závislosti od pozadia môže byť bokeh niekedy nervóznejší.


Portrét pri plne otvorenej clone.

Záver

Canon RF 50/1,8 STM je vydarený plnoformátový základný objektív pre fotoaparáty EOS radu R. Patrí do základného radu prime objektívov RF. Canon si tu dobre ustrážil kvalitu materiálov a spracovania. Tento objektív sa sám nerozpadne, ako EF 50/1,8. Cena sa pohybuje okolo 220€, čo je super. Priaznivá cena napovedá, že nemožno očakávať profesionálny obrazový výstup ostrý od rohu po roh aj pri plne otvorenej clone. To by musel objektív stáť 3x toľko, ako napr. objektív s rovnakými parametrami od Nikonu, a asi by bol aj o dosť väčší a ťažší. Okrem ceny je prednosťou objektívu jeho kompaktnosť, klasické fifty fifty.

Plne odclonený objektív je v širšom strede slušne ostrý. Najkrajnejšie rohy sú mäkšie, ale nie rozmazané bez kresby a je tu viditeľná vinetácia. Pri portrétovaní preto netreba objektív cloniť, kvôli kresbe. Vinetáciu potlačíte priclonením aspoň na f/2,8, alebo jednoducho softvérovo. Kresba v rohoch sa citeľne zlepší po priclonení na f/5,6. Od f/9 je kresba vynikajúca a uspokojí aj veľmi náročného fotografa. Objektív má dobrý prenos kontrastu, ale pri určitom uhle vytvára slnko na prednom člene závoj. Preto odporúčam dokúpiť slnečnú clonu. Bokeh vie byť pekne hladký, ale aj nervóznejší, v závislosti od pozadia.

Za 220€ je Canon RF 50/1,8 STM veľmi dobrou kúpou. Canon má v ponuke už tri kvalitné amatérske objektívy 35, 50 a 85 mm. Každý môžem smelo odporučiť. Chýba už len nejaký širokáč, napr. 24 mm, aby bol rad kompletný. Vďaka takýmto objektívom a fotoaparátu EOS R6, je EOS R systém čoraz viac zaujímavejších aj pre amatérov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrac00
2021-06-08 11:33:53
Mám túto 50-ku aj 35-ku. V kombinácii s RP veľmi príjemný a skladný set.
 
matpi
2021-06-08 19:56:03
Hovori sa tomu "nifty fifty"
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia