Pečeň: Obrovský biofilter

Bez žlčníka sa ľudské telo zaobíde, bez pečene však nie. Prečo je taká dôležitá? Akými spôsobmi vám dá vedieť, že s ňou niečo nie je v poriadku?

08.06.2021 06:00
pečeň, hepatitída typu B Foto:
Pečeň sa nachádza v brušnej dutine, vpravo hore pod bránicou a navrchu žalúdka a čriev. Na obrázku je vírus hepatitídy typu B.
debata

Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, jej unikátnosť a nenahraditeľné vlastnosti, musíme sa snažiť súbežne porozumieť aj útvaru, v ktorom pečeň funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osadenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri veci sú si rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo alebo by nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu.

Človek za celý život zje niekoľko ton potravín. Málokto z nás si uvedomuje, že sme nevyhnutne odsúdení na to, aby sme celý život jedli, že naše telo sa musí obnovovať a na to potrebujeme kvalitnú výživu. Tým, ako a čo jeme, si budujeme nielen svoje telo, ale aj imunitu. Ak ku nesprávnej skladbe potravy pridáme ďalšie negatíva moderného životného štýlu, ku ktorým sa ešte dostaneme, vzniká základ pre rôzne civilizačné choroby, kde trpí aj naša pečeň.

Všetko, čo zjeme, všetko, čo sa vstrebe cez črevnú sliznicu, musí ísť cez pečeň a pečeň rozhoduje o tom, čo s tým bude ďalej. Preto hovoríme, že slúži ako taký veľký biofilter, kde nastávajú rôzne procesy. Slúži aj ako špajza. To znamená, že sa tam odkladajú veci, ktoré nepotrebujeme hneď, ale do zásoby. Keď ich niektoré tkanivo v organizme bude potrebovať, tak si ich sem príde vybrať. No pečeň aj detoxifikuje, takže okrem zásobárne funguje aj ako veľký filter na všetko zlé a nepotrebné, čo odchádza cez žlčové cesty a stolicu von z nášho organizmu.

Video
Súčasťou videa na tému podráždeného žlčníka sú aj zábery zo sonografického vyšetrenia žlčníka a pečene, ktoré robil MUDr. Roland Wittgruber.

Predstavte si, že by v tomto systéme pečeň nebola. Všetko, čo by sme zjedli, teda aj toxíny, rôzne nežiaduce látky a baktérie, by sa nám dostávali do tela a určite by nás to zabilo. Preto je pečeň unikátna a preto ju musíme chápať ako neoddeliteľnú súčasť spomínaného zlatého trojuholníka: črevo/črevná sliznica, správne baktérie a pečeň.

Pečeň a jej úloha v ľudskom tele

Pečeň je súčasťou tráviaceho systému. U dospelého človeka váži približne 3 kg. Jej farba je hnedočervená, povrch hladký, je pružná a pevná.

Nachádza sa v brušnej dutine, vpravo hore pod bránicou a navrchu žalúdka a čriev.

Skladá sa z dvoch lalokov – z pravého laloka, ktorý je ťažší a väčší, a z ľavého, ktorý je ľahší a menší. Pečeňové tkanivo sa skladá z rôznych buniek, z ktorých najbežnejšie sú pečeňové bunky, ktoré tvoria až 60 až 70 % bunkovej hmoty pečene a zodpovedajú za väčšinu funkcií, ktoré pečeň vykonáva. Hovoríme im hepatocyty.

Pečeň obsahuje aj takzvané Kupfferove bunky, ktoré sú dôležité v rámci imunitného systému.

Pre metabolické procesy je pečeň centrálnym orgánom a má v organizme množstvo mimoriadne významných úloh. Pečeň je súčasne aj rezervoárom krvi v organizme. Pri kontrakcii pečeňových ciev môže pečeň poskytnúť krvnému obehu až 50 % svojho pôvodného krvného objemu. Nenadarmo ju nazývame tiež orgánom so superschopnosťami.

Ak je zdravá, pracuje v tele ako výkonná továreň či elektráreň. Je to životne dôležitý orgán a pre fungovanie tela je nenahraditeľný. Len málokto vie, že pečeň v organizme vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií a predstavuje hlavný metabolický orgán.

doktor, pečeň Čítajte viac Pečeni škodí lenivosť a zlá životospráva

Hlavnou úlohu pečene je spracovanie látok z krvi. Zodpovedá tiež za trávenie tukov, správny metabolizmus, detoxikáciu škodlivých látok a ochranu tela pred choroboplodnými zárodkami. Má teda aj podstatnú úlohu pri ľudskej imunite, je to akýsi „vrodený imunitný orgán“, syntetizuje a vylučuje plazmatické bielkoviny.

Unikátnym orgánom je aj preto, že má neobyčajne dobrú regeneračnú schopnosť a dokáže sa rýchlo obnoviť a dorásť. Regeneračná schopnosť pečene je však obmedzená a ak sa pečeň dlhodobo poškodzuje rôznymi škodlivými vplyvmi, môže vzniknúť fibróza či dokonca cirhóza pečeňového tkaniva, ktorá sa nedá zvrátiť a pre pečeň má fatálne následky.

Keď pečeň rozkladá škodlivé látky, jej vedľajšie produkty sa vylučujú do žlče alebo krvi. Žlčové vedľajšie produkty vstupujú do čreva a opúšťajú telo vo výkaloch. Vedľajšie produkty krvi sú odfiltrované obličkami a z tela odchádzajú močom.

Príznaky, ktoré by ste nemali podceňovať

Kožné zmeny: Jedným z viditeľných problémov s pečeňou sú náhle zmeny na koži. Tá mení farbu a drží akýsi žltkastý odtieň. Okrem pokožky vám zožltnú nechty alebo špičky prstov. Dôvodom je, že pečeň neuvoľňuje toxíny z tela správne a bilirubín sa začína hromadiť pod kožou.

Svrbenie alebo precitlivenosť kože: Skoré príznaky problémov s pečeňou sa môžu prejaviť aj ako svrbivé miesta na koži, ktoré sa postupne zhoršujú. Koža je na dotyk veľmi citlivá, ľahko sa zapáli a veľmi svrbí.

Zmeny moču a stolice: Niektorí ľudia, ktorých pečeň nefunguje správne, si všimnú zmeny, keď idú na toaletu – moč môže byť tmavej farby. Často sa mylne domnievajú, že sú iba dehydrovaní. No ak pijete správne množstvo tekutín, moč by mal byť väčšinou jasný. Niektorí pacienti s ochorením pečene postrehnú aj zmeny v stolici, ktorá môže byť bledá, krvavá alebo sivá.

Bolesti a opuch v bruchu: Kŕče alebo bolesti v podbruší, ktoré sprevádzajú pocity nafúknutia a tlak v bruchu, sú signálom, že sa s pečeňou niečo deje. S každým zhoršením a vývinom ochorenia sa objavuje aj opuch.

Chronická únava: Ak sa začnete cítiť malátne, pociťujete slabosť alebo chronickú únavu, aj to by mohlo byť prvým príznakom problémovej pečene. V takom prípade by ste mali spomaliť tempo. Ak sa príznaky nevytratia, navštívte lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #trávenie #metabolizmus #varovné príznaky