• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

  • 19:31 06.06.2021
  • Sydney
Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

Nadmerná konzumácia alkoholu môže časom viesť k nezvrátiteľnému poškodeniu životne dôležitej pečene. Ak sa k tomu pridá tento faktor, konzumentom hrozia až smrteľné následky.

Pečeň je väčší orgán, ktorý sa nachádza v pravej hornej časti brušnej dutiny. Medzi jej hlavné funkcie patrí tvorba bielkovín a faktorov na zrážanie krvi, produkcia triglyceridov a cholesterolu, syntéza glykogénu a tvorba žlče.

Ak je pečeň chorá, s veľkou pravdepodobnosťou za to môže nadmerné užívanie alkoholu, ktoré spôsobuje odumieranie jej buniek. Z pečeňového tkaniva sa vtedy stáva väzivo, pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a dochádza k cirhóze.

Alkohol ale nie je jediným škodcom, ktorý sa podpisuje na zdraví pečene. V kombinácii s nadváhou môže podľa štúdie publikovanej vo vestníku European Journal of Clinical Nutrition dokonca spôsobovať smrteľné nebezpečenstvo.

Bádatelia z Univerzity v Sydney a Univerzity v Novom Južnom Walese pozorovali spojitosť medzi nadváhou a obezitou a ochoreniami pečene, ktoré vznikajú vplyvom alkoholu. Na analýzu použili údaje z najväčšieho dlhodobého výskumu biobaniek Veľkej Británie, známeho pod názvom UK Biobank.

Autori zovšeobecnili podrobné biologické, behavioristické a medicínske informácie o takmer pol milióne účastníkov vo veku od 40 do 69 rokov. Z hľadiska rozsahu ide o vôbec prvú štúdiu tohto druhu na svete.

Podľa vedcov konzumenti alkoholu s nadváhou alebo obezitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku ochorení pečene ako ľudia, ktorí pijú porovnateľné množstvo alkoholu, no ich váhu možno považovať za zdravú.

Podľa profesora medicíny na Univerzite v Sydney Emmanuela Stamatakisa dokonca aj ľudia, ktorí pijú len odporúčané množstvo alkoholu, no zároveň trpia obezitou, sú až o 50 percent náchylnejší na vznik ochorení pečene.

S ohľadom na ukazovatele, ako je BMI a obvod pása, vedci rozdelili účastníkov štúdie do troch kategórií: tí s normálnou váhou, nadváhou a obezitou.

Úroveň konzumácie alkoholu vedci posudzovali na základe informácií, ktoré o svojich návykoch poskytli samotní účastníci. Tie následne porovnali s odporúčaním austrálskej Národnej výskumnej rady pre zdravie a medicínu, podľa ktorej by priemerný zdravý dospelý mal vypiť najviac 10 štandardných jednotiek alkoholu za týždeň a nie viac ako 4 za deň.

U tých, ktorí pravidelne konzumujú alkohol nad stanovenú normu, hrozí šesťnásobné riziko vzniku alkoholovej choroby pečene a sedemnásobné riziko úmrtia v dôsledku tohto ochorenia. Obidve hrozby rastú o ďalších 50 percent v prípade, že človek trpí nadváhou alebo obezitou.

Keďže dve tretiny obyvateľov západných krajín čelia boju s nadváhou a obezitou a počet týchto ľudí z roka na rok rastie, autori odporúčajú prehodnotiť súčasné odporúčania konzumácie alkoholu.

„Vzhľadom na výsledky nášho výskumu sa domnievame, že ľudia s nadváhou by mali k alkoholu pristupovať veľmi ostražito a piť menšie množstvo ako sa uvádza v odporúčaniach,“ hovorí vo vyhlásení Stamatakis.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, ria.ru, medicinenet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.