Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Používa MG4 XPOWER jeden elektromotor?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

CITROËN Ë-JUMPY HYDROGEN DOPĹŇA NAJŠIRŠIU PONUKU ELEKTRIFIKOVANÝCH VOZIDIEL ZAMERANÚ NA FLOTILOVÝCH KLIENTOV

7.6.2021

„Model ë-Jumpy Hydrogen doplní našu ponuku ľahkých úžitkových vozidiel. Jeho konštrukcia spája vodíkové palivové články a batérie, pričom vo vozidle sa bude využívať to najlepšie z oboch technológií. Zabudovanie viacerých komponentov prešlo intenzívnym skúmaním a to tak, aby ich veľkosť nijako neovplyvnila veľkosť nákladového priestoru vozidla, čo je pre flotilových klientov v tomto segmente najdôležitejší parameter. Model ë-Jumpy Hydrogen odpovedá na potreby a spôsob využívania jeho majiteľov, pričom im ponúka dojazd do vzdialenosti viac ako 400 km, minimálny vplyv vonkajšej teploty na dojazd, čas potrebný na nabíjanie iba 3 minúty a schopnosť rekuperovať pri brzdení viac energie” - Laurence Hansen – riaditeľka produktov a stratégie Citroën

 

INOVÁCIE V PROSPECH FLOTILOVÝCH ZÁKAZNÍKOV

 

Automobilka Citroën sa už do roku 1928 dokázala prispôsobovať okoliu, inovovať a prinášať riešenia, ktorými vedela oslovovať flotilových zákazníkov a odpovedať na ich každodenné potreby. Čeliac novým environmentálnym a spoločenským výzvam, Citroën prichádza v roku 2021 s novým energetickým mixom, ktorý sa predstavuje v modeli ë-Jumpy Hydrogen.

           

NOVÉ ENERGIE: CITROËN JUMPY PRICHÁDZA S VODÍKOM

Vodíková technológia dopĺňa ponuku elektrických úžitkových vozidiel a zameriava sa na potreby a požiadavky 8 % spoločností, ktoré potrebujú absolvovať trasy dlhšie ako 300 km a počas dňa nemajú čas na nabíjanie svojich vozidiel. Ponuka značky Citroën tak dokáže odpovedať na všetky potreby segmentu.

 

Nový model Citroën ë-Jumpy Hydrogen, elektrická dodávka s pohonom palivovým článkom a batériami, predstavuje modelovú premiéru pre značkou Citroën, ktorou vstupuje do novej energetickej epochy. Popri zabudovaní tejto novej technológie si zachováva svoju pôvodnú ložnú plochu. So zachovaním praktického využitia ponúka dojazd do vzdialenosti viac ako 400 km* a tri karbónové nádrže na vodík, ktoré pracujú s tlakom 700 barov, nachádzajú sa pod prednými sedadlami a na ich naplnenie stačia iba 3 minúty. Vypúšťa nulové emisie CO2, takže remeselníci aj obchodníci môžu úplne voľne vstupovať do mestských oblastí s obmedzenou premávkou.

*Dojazd určený na základe testovacieho cyklu WLTP (R (EC) n° 715/2007, R (EU) n° 2017/1151) 

 

Nový model ë-Jumpy Hydrogen využíva na pohon iba elektrickú energiu, pričom ju získava z dvoch zdrojov: z palivového článku s výkonom 45 kW, ktorý vyrába elektrickú energiu tým, že využíva vodík uskladnený v troch valcových zásobníkoch s tlakom 700 barov a z batérie s kapacitou 10,5 kWh. Tá zohráva rolu zálohy na 50 km a automaticky sa spína v momente, keď sa zásobníky na vodík vyprázdnia. Vodíkový palivový článok zaručuje dojazd vozidla a batéria mu pomáha v momentoch, keď potrebuje extra dávku výkonu ako napríklad v prechodových fázach či v prudkých stúpaniach. Tieto dva zdroje energie dokážu v spojení napájať motor a zabezpečovať pohon. Batéria, ktorá zachytáva aj rekuperovanú energiu pri spomaľovaní a brzdení, sa nabíja automaticky pomocou elektrickej energie z vodíkového palivového článku, čo jej zaručuje dostatočnú úroveň nabitia a zároveň sa môže nabíjať aj pomocou konektora pripojeného do elektrickej siete určenej pre nabíjanie elektrických vozidiel.

 

Klasický model Citroën Jumpy, vyrábaný v závode SevelNord, sa následne bude pretvárať v Kompetenčnom centre koncernu STELLANTIS zameranom na vodíkovú technológiu v nemeckom meste Rüsselsheim.

Nový model ë-Jumpy Hydrogen sa bude vyrábať vo dvoch veľkostiach M (4,95 m) a XL (5,30 m), pričom prvé dodávky modelu ë-Jumpy Hydrogen sa k flotilovým klientom dostanú na jeseň 2021.

 

               

„Automobilka Citroën spustila veľkú ofenzívu v oblasti úžitkových vozidiel a od roku 2021 ponúka na európskom trhu kompletne elektrifikovaný modelový rad, pričom jeho predaje sa v roku 2020 zvýšili o 26 %. Avšak Citroën sa tu nezastaví. Inšpiruje sa svojimi flotilovými klientmi a ich každodennými potrebami a tak ponuku elektrických dodávok dopĺňa o vodíkovú verziu modelu Citroën Jumpy. Táto nová technológia dokonale vyhovuje klientom, ktorí jazdia na dlhšie trate a potrebujú rýchle doplnenie energie. Citroën tak svojim klientom ponúka rozmanitú paletu elektrifikovaných úžitkových vozidiel, ktorá zabezpečí neprestajné plnenie ich úloh a to aj pri ich stúpajúcich nárokoch a zároveň v súlade s nárokmi na ochranu životného prostredia a vo svete, ktorý sa musí vyrovnávať s rastúcimi obmedzeniami vstupov do centier miest.”

Anne-Lise Richard, zodpovedná za oddelenie elektrifikovaných vozidiel Stellantis

 

 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén