Keramická pracovná doska a netradičná nerezová kuchynská doska – aké sú ich vlastnosti a prečo si ich vybrať?

Laura Haršániová Téma
2. novembra 2022 0

Názov keramickej kuchynskej pracovnej dosky vás možno odradí, slovo „keramika“ v nás totiž bežne evokuje krehkosť a nutnosť opatrného zaobchádzania, ak chceme predísť jej poškodeniu. U keramických pracovných dosiek však platí pravý opak – jedná sa o materiál odolný a trvácny. Čo sa týka nerezových plôch, len málokto si ich dokáže predstaviť vo svojej kuchyni doma. Tento materiál je však takisto veľmi odolný a trvácny a vo vhodnej kombinácii (napr. s drevom) nemusí v interiéri pôsobiť chladne a sterilne.

Ak sa teda chcete dozvedieť osožné informácie o keramických a nerezových kuchynských pracovných doskách, o ich kvalitách aj mínusoch, rozhodne čítajte ďalej. V článku tiež nájdete postrehy Ing. arch. Rudolfa Lesňáka z ateliéru Rules k obom materiálom.

💡 Hľadáte pracovnú dosku do vašej kuchyne? Nechajte sa inšpirovať:

Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot
119,90 €
Kuchynská doska 180 cm borovica biela Kuchynská doska 180 cm borovica biela
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm dub lancelot Kuchynská doska 180 cm dub lancelot
85,00 €
Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan
99,00 €
Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm
79,00 €

Pozrieť ďalšie

 

Materiály používané na výrobu kuchynských pracovných dosiek

Najbežnejšie používaným materiálom na výrobu kuchynských pracovných dosiek je laminovaná drevotrieska. Láka nízkymi cenami, ktoré aj zodpovedajú nižšej odolnosti tohto materiálu. Z prírodných materiálov sa používa masívne drevo, ktoré vašu kuchyňu zútulní alebo rôzne prírodné kamene, ktoré jej dodajú nádych luxusu. Vedeli ste, že na výrobu kuchynských pracovných dosiek sa nepoužívajú už iba prírodné kamene? Stále obľúbenejšími sa stávajú umelý kameň a technický kameň.

V tomto článku sa zameriame na keramické a nerezové kuchynské pracovné dosky, ktoré sú zatiaľ stále mnohými považované za atypické pre použitie v domácnostiach, no ich kvality a zaujímavý vzhľad hovoria samé za seba.

 

Keramická pracovná doska

Ak ste o keramickej pracovnej doske ešte nepočuli, pozorne čítajte ďalej. Slovo „keramická“ vo vás možno vyvoláva obavu z krehkosti tohto materiálu, no v skutočnosti sa jedná o materiál odolný a praktický.

keramická kuchynská pracovná doska

Keramické kuchynské pracovné dosky sú vysoko odolné a štýlové zároveň (zdroj: www.rules.sk)

 

➡️ Materiál

Keramické dosky našli vďaka svojej odolnosti uplatnenie v podobe veľkoformátových obkladov stien a fasád, či ako dlažby v luxusných interiéroch. Vďaka svojim vlastnostiam nachádzajú čoraz častejšie uplatnenie v interiéroch a v kuchyniach – ako pracovná doska.

Keramické pracovné dosky sú vyrobené z čisto prírodných zložiek, ktorými sú živica a mleté hlinené materiály – zväčša kremeň a porcelánová hlina. Táto porcelánová keramika sa vyrába procesom, ktorým vznikajú kamene aj v prírode – pôsobením tlaku a teploty. Zložky sa lisujú pod obrovským tlakom a vypaľujú pri veľmi vysokých teplotách až do 1 200 °C. Práve vďaka tomuto výrobnému procesu je tento keramický materiál veľmi odolný voči vysokým teplotám či mechanickému poškodeniu. Zároveň sa pri vypaľovaní materiálu uzavrú jeho povrchové póry, takže sa stáva nenasiakavým.

 

➡️ Vzhľad

Keramické dosky sa vyrábajú v mnohých farebných odtieňoch, medzi ktorými nájdete jednofarebné vypracovania aj povrchy s rôznymi farebnými vzormi. Medzi keramickými kuchynskými doskami nájdete napríklad aj vzory napodobňujúce prírodný kameň, vzhľad betónu či korodovaného železa.

Čo sa týka povrchovej úpravy materiálu, nájdete aj keramické dosky s lesklým povrchom, nečakajte však vysoký lesk. Najčastejšie sa stretnete s keramickými doskami s matným, prípadne polomatným povrchom. Veľmi zaujímavou je drsná povrchová úprava s 3D štruktúrou, ktorá je viditeľná a citeľná na dotyk.

Materiál tiež umožňuje výrobu extrémne tenkých dosiek, ktoré sa svojimi štíhlymi líniami hodia do moderných dizajnových kuchýň.

 

➡️ Plusy

Keramické dosky sú čím ďalej tým obľúbenejšie práve vďaka dlhému zoznamu plusov a skvelých vlastností, ktoré ponúkajú. Ich prvou výhodou je skutočne vysoká odolnosť voči všetkým vplyvom, ktoré so sebou prináša prostredie kuchyne. Je tomu tak práve kvôli tomu, že počas výrobného procesu, ktorý sme spomínali vyššie, je materiál vystavený veľmi vysokému tlaku a teplote. Stáva sa tak odolným voči poškriabaniu a poškodeniu, rovnako voči vlhkosti a vysokým teplotám. Aby ste mali jasnú predstavu, keramické kuchynské pracovné dosky znesú teploty tak vysoké, že na nich môžete pokojne a bez starostí aj flambovať. Keďže tento typ dosiek nemá póry, je nenasiakavý a zároveň sa veľmi ľahko čistí a udržiava.

Výhodami z dizajnového hľadiska je veľké množstvo farieb, vzorov a povrchových úprav, v ktorých sa keramické pracovné dosky vyrábajú. Plusom je tiež stálosť farieb tohto materiálu, ktoré sa nemenia ani pod vplyvom UV žiarenia.

V neposlednom rade je výhodou keramických kuchynských pracovných dosiek aj to, že sú vyrobené z čisto prírodných zložiek, takže môžete priamo na ich povrchu bez obáv pripravovať pokrmy či vaľkať cesto.

 

➡️ Mínusy

Keramické pracovné dosky sú síce vysoko odolné voči poškriabaniu ostrými predmetmi a nožmi, avšak údajne je potrebné vyvarovať sa použitia keramických nožov. Pri styku ostria keramického noža a keramickej pracovnej plochy v kuchyni by došlo k vzájomnému poškodeniu materiálu v podobe zničeného noža a poškriabanej pracovnej dosky.

Iné nevýhody keramických kuchynských pracovných dosiek by ste hľadali len ťažko. Niekoho môže odradiť ich vyššia cena, ktorá sa približuje k cenám prírodného kameňa, avšak investícia do keramiky sa určite vyplatí. Cena tohto materiálu zodpovedá jeho trvácnosti, odolnosti, hygienickosti a štýlovému vzhľadu.

 

➡️ Údržba pracovnej dosky

Údržba a čistenie keramickej pracovnej dosky je skutočne jednoduchá. Materiál nemá póry, takže doň nevsiakne tekutina, ani sa na ňom nezachytávajú nečistoty a nemnožia baktérie. Nečistoty sa dajú z povrchu jednoducho utrieť a keramická doska znáša dobre aj klasické čistiace prostriedky na chemickej báze.

 

➡️ Výhody a nevýhody keramických pracovných dosiek

Výhody

  • materiál čisto z prírodných zložiek
  • materiál umožňuje výrobu extrémne tenkých štýlových dosiek
  • neporézny materiál, ktorý je nenasiakavý a vysoko hygienický
  • povrch vysoko odolný voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu
  • odolnosť voči vysokým teplotám – na povrchu možno aj flambovať
  • ľahko sa čistí, nevyžaduje špeciálnu údržbu
  • ponúka širokú škálu farieb, vzorov a povrchových úprav

Nevýhody

  • na krájanie na povrchu nemožno používať keramický nôž – hrozí poškodenie dosky aj noža
  • vyššia cena
💡 TIP!

logo architekti RulesIng. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o keramických pracovných doskách:

„Keramická doska je asi najlepší materiál, pretože je nenasiakavý a pri určitých modeloch je možné na nej aj krájať atď. Zároveň, na rozdiel od kameňov, môžeme keramickú dosku realizovať v pár milimetrových hrúbkach, takže sa dá použiť na pracovnú dosku a rovnako na dvierka skriniek.“

 

Nerezová pracovná doska

Nerezovú pracovnú plochu si väčšina z nás dokáže predstaviť iba v kuchyniach reštaurácií či škôl. Tento materiál má však mnohé výhody a pri vhodnom doladení k zvyšku kuchynského nábytku môže vyzerať štýlovo.

nerezová kuchynská pracovná doska

Nerezové pracovné plochy vidíte v domácom prostredí zriedka (zdroj: www.rules.sk)

 

➡️ Materiál

Nehrdzavejúca oceľ (iné názvy antikorózna oceľ, koróziivzdorná oceľ, ušľachtilá nehrdzavejúca oceľ; skôr neformálne inox [z fr.], antikoro, antikorová oceľ, staršie anticorro [posledné tri podľa obch. značky „Anticorro“]; nesprávne nerez, nerezová oceľ [podľa hist. obchodnej značky „Nerez”], nesprávne ušľachtilá oceľ) je oceľ vysoko legovaná chrómom, niklom, mangánom a prípadnými ďalšími prísadami. (zdroj)

Jedná sa o materiál vzdorujúci hrdzi, s neporéznym a nenasiakavým povrchom, takže je vysoko hygienický. Má vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu, vysokým teplotám a má dlhú životnosť.

 

➡️ Vzhľad

Nehrdzavejúca oceľ svojou farbou a leskom pôsobí v interiéroch naozaj chladne. Farbu či povrchovú úpravu si nevyberiete – tento materiál buď prijmete taký, aký je, alebo sa rozhodnete pre iný. Pri použití nehrdzavejúcej oceli v interiéri si dávajte pozor na správne zvolenú kombináciu s materiálom a odtieňom kuchynského nábytku, aby priestor nepôsobil neosobne a sterilne.

 

➡️ Plusy

Výhody tohto materiálu spočívajú v jeho vysokej odolnosti voči mechanickému poškodeniu a jeho trvácnosti. Povrch nehrdzavejúcej oceli je navyše úplne neporézny, takže je odolný voči vode a nezachytávajú sa na ňom nečistoty, ktoré by boli živnou pôdou pre množenie baktérií. Rovnako odoláva vysokým teplotám a je nenáročná na údržbu. Dosku je navyše možné spojiť s nerezovým drezom bez viditeľných medzier tak, že pôsobia ako jeden celok.

 

➡️ Mínusy

Ak chcete, aby vaša kuchyňa vyzerala reprezentatívne, na vyleštenie nerezovej pracovnej dosky budete potrebovať špeciálny čistiaci prostriedok. Ďalšou nevýhodou je, že tento materiál neponúka možnosť výberu farby či povrchovej úpravy.

 

➡️ Údržba pracovnej dosky

Údržba tohto materiálu je vo svojej podstate nenáročná, keďže sa jedná o materiál odolný a neporézny. Jediným mínusom je vysoká viditeľnosť fľakov a zaschnutých škvŕn či zvyškov po tekutinách na povrchu. Z tohto dôvodu je nutné nerezovú dosku pravidelne utierať a leštiť špeciálnym čistiacim prostriedkom.

 

➡️ Výhody a nevýhody nerezových pracovných dosiek

Výhody

  • vysoká odolnosť voči mechanickému poškodeniu
  • neporézny vysoko hygienický a nenasiakavý povrch
  • odolnosť voči vysokým teplotám
  • dosku je možné spojiť s nerezovým drezom bez viditeľných spojov
  • nepodlieha korózii

Nevýhody

  • pre zachovanie vizuálnej čistoty povrchu je potrebné používať špeciálny prostriedok na leštenie
  • v domácnostiach pôsobí chladne a sterilne
  • materiál neponúka možnosť výberu farby, vzoru či povrchovej úpravy
💡 TIP!

logo architekti RulesIng. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o nerezových kuchynských pracovných doskách:

„Rovnako ako drevo alebo kameň, treba počítať s patinou, ktorá môže trvať aj pár rokov. Nerezová pracovná doska získa svoj finálny vzhľad až potom.“

 

Zaujímavé a inšpiratívne články o zariaďovaní kuchyne z nášho webu

💡 TIP! Ak zariaďujete alebo renovujete kuchyňu, zísť sa vám môžu aj online plánovače kuchýň. Porovnanie týchto 3D vizualizačných nástrojov nájdete v našom článku.

 

💡 Hľadáte pracovnú dosku do vašej kuchyne? Nechajte sa inšpirovať:

Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot
119,90 €
Kuchynská doska 180 cm borovica biela Kuchynská doska 180 cm borovica biela
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm dub lancelot Kuchynská doska 180 cm dub lancelot
85,00 €
Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan
99,00 €
Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm
79,00 €

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií a zaujímavé články:


Ako sa vám páčil článok?
4.3/5 - (9 votes)
Autor článku
Laura Haršániová

Naša domácnosť je zároveň aj naším domovom - miestom, kam sa vraciame a chceme sa tam cítiť pohodlne a bezpečne. Verím, že písaním článkov o domácnosti prispievam k tomu, aby sme si svoj domov zveľaďovali, cítili sa v ňom dobre, a zároveň si život spríjemňovali a zvyšovali jeho kvalitu.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.