Povinné testovanie predraží detské tábory

Ministerstvo školstva predražilo deťom letné tábory povinným testovaním. Pre rodičov to znamená vyššie výdaje na jedno dieťa v priemere o cca 50 eur, mnohé rodiny si preto letné tábory svojich detí nebudú môcť dovoliť, upozorňuje KDH.

Ministerstvo školstva  pred nástupom do tábora stanovilo 72 hodinový PCR alebo LAMP test pre každé dieťa, ktoré musia uhradiť rodičia. ,,Ak chce štát pred nástupom detí do tábora povinné testy, nech ich preplatí napríklad zdravotná poisťovňa, prípadne zvýhodní ich cenu,“ navrhuje tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková. 

,,Rodiny s viac ako jedným dieťaťom si letný tábor nebudú môcť dovoliť vôbec. Ak sa cena jedného PCR testu pohybuje v rozmedzí 37 až 70 eur a k tomu prirátame ešte cenu za tábor samotný, ide o neúmernú finančnú záťaž pre rodičov,“ vysvetľuje Kolejáková.

Upozorňuje aj na nekoncepčnosť opatrení. Kým deti do 10 rokov pri nástupe do škôl test nepotrebovali, pri letných táboroch je situácia nejasná. Týka sa najmä maloletých, ktorí ochorenie prekonali, ako aj denných táborov, pri ktorých sa deti vracajú domov a netrávia čas v uzavretej skupine.

Ministerstvo školstva vágnou vyhláškou nepomyslelo ani na organizátorov táborov. ,,Mesiac pred začiatkom prázdnin je najvyšší čas podať presné a jasné informácie rodičom, ktorí vidia potrebu socializácie detí po mesiacoch dištančného vzdelávania. Za akých podmienok môžu deti nastúpiť do tábora, kto bude hradiť test a nielen hovoriť o tom, že je to všetko vo fáze diskusie,“ upozorňuje členka predsedníctva Martina Holečková. Po roku chaotického informovania je načase konečne zjednodušiť komunikáciu a opatrenia verejnosti podávať jasne a s faktami.

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*