Dni mesta Banská Bystrica už onedlho

Dni mesta Banská Bystrica už onedlho

V dňoch 17. až 19.6.2021 sa v meste pod Urpínom koná Kultúrne leto v Banskej Bystrici. Odštartujú ho Dni mesta. Tie sa podarilo 30 banskobystrickým kultúrnym inštitúciám, občianskym združeniam a jednotlivcom zorganizovať vďaka tomu, že spojili sily, a aj napriek epidemiologickým opatreniam pripravili takmer 60 podujatí pre všetky vekové kategórie. Obyvateľov i návštevníkov tak čakajú tri dni plné spevu, tanca, pozorovania hviezd, výstav, ale aj objavovania a spoznávania Stoličkovej ulice. Okrem toho, počas celého leta nebudú chýbať obľúbené Sídliskové večerníčky pre najmenších, Promenádne koncerty v mestskom parku, Potulky mestom, Voľné pódium a mnoho ďalších podujatí.

Návrat kultúrneho života podčiarknu v rámci Dní mesta známi banskobystrickí hudobníci, speváci, výtvarníci, ale aj tanečníčky. Spríjemňovať budú atmosféru v rôznych uliciach v okolí Námestia SNP. V prvý deň Dní mesta rozozvučia Robotnícky dom tóny úspešného banskobystrického gitaristu Karola Samuelčíka s názvom Gitarová hudba romantizmu.

Zaujímavosťou týchto Dní mesta bude aj spoznávanie Stoličkovej ulice. Návštevníci ju budú môcť objaviť pomocou omaľovaných stoličiek umiestnených v Lazovnej ulici. Pre milovníkov čítania je pripravená burza v Štátnej vedeckej knižnici a umelecké duše si prídu na svoje počas divadelných predstavení v Divadle z Pasáže, v Bábkovom divadle na Rázcestí alebo pri tanečnom predstavení zoskupenia SKOK!. Súčasťou Dní mesta je aj pozorovanie oblohy na Vartovke, načerpanie síl v tieni stromov Záhrady CNK a oddychové čítanie v ArtFore. V 365. labbe sa môžete naučiť pripraviť si kvalitnú filtrovanú kávu alebo si vyrobiť vlastnú svietiacu hračku. Lákadlom bude aj Rozprávkový dom pod Urpínom, ktorý predstaví svet rozprávok Pavla Dobšinského. Na amfiteátri si zas môže každý vychutnať atmosféru VI. ročníka Prehliadky panoramatických filmov.

V historickej radnici, kde budú mať základňu mestské informačné centrá, bude možnosť zapožičania si elektrobicykla za 5 eur na hodinu. Na tomto mieste sa návštevníci môžu zoznámiť aj s novou spoločenskou hrou Ratujte Cesnaka, vďaka ktorej sa dozvedia mnoho zaujímavostí z histórie Banskej Bystrici. Novinkou budú napríklad aj Potulky mestom v anglickom jazyku o Stoličkovej ulici a niekdajšej opatrovni. Nádvorie radnice bude patriť 18. júna od 15:30 hod. aj stretnutiu s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v meste. Dozviete sa o nich viac a budete sa môcť zapojiť do ich aktivít. O 17:00 hod. sa z nádvoria radnice bude ozývať koncert v podaní speváčky Lary Abou Hamdan, ktorá účinkovala v známej talentovej súťaži.

„Veľmi ma teší, že aj podujatia sa postupne vracajú do bežného života, a my tak môžeme potešiť Banskobystričanky a Banskobystričanov bohatou ponukou rôznych aktivít. Poďakovanie patrí všetkým zamestnancom, ktorí sa podieľali na zostavení Banskobystrického kultúrneho leta, ako aj inštitúciám, ktoré sa po pandemickom období môžu opäť nadýchnuť a vítať u seba desiatky návštevníkov. Verím, že každý si počas týchto dní príde na svoje. Všetkých srdečne pozývam,“ povedal primátor Ján Nosko.

(il.foto: Lexikon)

0Shares
Kultúra Slovensko Správy z domova