Na legendárnej newyorskej triede Broadway sa vo štvrtok večer otvoril doteraz najväčší obchod na svete venovaný výhradne prostrediu čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, hrdinu kníh britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili stovky nadšených fanúšikov vo špicatých klobúkoch a habitoch, ktoré pri mnohohodinovom čakaní pred dverami neodradil ani dážď, napísala agentúra AFP.

V obchode je možné si kúpiť všemožné rekvizity a výrobky, ktoré sa objavujú v populárnej filmovej sérii natočenej podľa kníh Rowlingovej. Návštevníci si tiež môžu dať pohár ďatelinového piva alebo si zapózovať v topánkach poloobra Hagrida. ,,Je to skutočne čarovné," povedala Margaret Suarezová, ktorej priateľ čakal vo rade od šiestej ráno miestneho času, teda o štyri hodiny skôr, než sa obchod prvýkrát otvoril. Z obchodu si nakoniec odniesla prútik patriaci čarodejníčke Bellatrix Lestrangeovej a malé umelohmotné postavičky.

Dvadsaťsedemročný Ruben Juarez so svojou manželkou zase prišli až z Texasu vzdialeného niekoľko tisíc kilometrov. ,,Sme radi, že sme tu. Mám rád všetko, čo sa týka Harryho Pottera," povedal AFP so šálom na krku v červeno-zlatých farbách, ktoré patria Chrabromilu v kúzelníckej škole Rokfort.

V trojposchodovom obchode s rozlohou 2 000 metrov štvorcových môžu návštevníci vidieť tiež telefónnu búdku, ktorá v príbehoch slúžila ako vstup na Ministerstvo mágie, a môžu si tiež vyskúšať dresy na metlobal, tímový šport, pri ktorom hráči sedia na lietajúcich metlách. V obchode nechýba ani samotné knihy, ktoré patria medzi najpredávanejšie na svete. Sága čarodejníka Harryho Pottera má celkom sedem knižných dielov, ich jednotlivých výtlačkov sa pritom po celom svete predalo dohromady vyše pol miliardy, 180 miliónov z nich len v Spojených štátoch.