Sedem rád pre vládu, ako už dnes zvládnuť tretiu vlnu pandémie

Ak neurobíme už dnes všetky potrebné protipandemické kroky, hrozí, že sa zopakuje minuloročný scenár s tragickými následkami. Signály zo zahraničia ukazujú, že s treťou vlnou pandémie treba reálne počítať, upozorňuje KDH. Tím odborníkov pri KDH preto spísal sedem rád pre vládu, ako nepremárniť čas na prípravu a už dnes zvládnuť možnú ďalšiu vlnu koronavírusu.

Konečne dotiahnuté trasovanie kontaktov, dôsledné dodržiavanie karantény, poctivé monitorovanie hraníc, lepšia očkovacia kampaň či zmysluplné testovanie. Aj tieto kroky sú podľa KDH nevyhnutné na úspešný boj s pandémiou. 

,,Dlhodobo podporujeme hybridné testovanie v ohniskách a tam, kde sa prirodzene združujú kolektívy. Musíme sa sústrediť na identifikáciu Zároveň treba občanov s pozitívnym výsledkom antigénového testu pretestovať PCR testom, aby sme sa vyhli falošnej pozitivite,“ zdôrazňuje tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková opatrenie, ktoré v minulosti nefungovalo. Štát musí sústrediť úsilie aj na rýchlu identifikáciu ohnísk, ktoré následne izoluje. V zahraničí už na to využívajú programy, ktoré nahrádzajú celoplošné testovanie.

Monika Kolejáková – členka Predsedníctva KDH

Dohľadávanie kontaktov na Slovensku zlyháva na nedostatočnom počte ľudí, ktorí by mali zabezpečovať túto dôležitú činnosť. ,,Preto navrhujeme, aby štát zamestnal ľudí na trasovanie, ktorí prišli počas pandémie o prácu. Štát by im tak pomohol zvládnuť zložité obdobie a zároveň sa lepšie pripravil na tretiu vlnu,“ dopĺňa členka Predsedníctva KDH.

Okrem týchto krokov upozorňuje KDH aj na potrebu dodržiavania jasného covidového semaforu s jednoznačnými pravidlami, ktoré reflektujú na aktuálne výsledky dát, masové očkovanie či dôraz na zodpovedné riadenie. „Dobrovoľné očkovanie nie je dokonalou, ale aktuálne najlepšou cestou z pandémie a treba pridať v informačnej kampani. Potrebný je zároveň zodpovedný manažment, keď pandemické opatrenia musia byť prijímané v komunikácii s odborníkmi a politika musí ísť pri nich bokom,“ dopĺňa Kolejáková s tým, že všetky kroky musia mať zodpovedného realizátora a za vážne rozhodnutia musia niesť kompetentní politici zodpovednosť.

,,Takto pred rokom sme na tom boli podobne ako dnes. Po ťažkej zime a jari prišlo uvoľnenie. Počas neho však vláda zaspala a na druhú vlnu sa nepripravila tak, ako mohla. Však sa nám to znovu nestane? Urobme už teraz všetko pre to, aby nás pandémia znova neprekvapila,“ uzatvára Kolejáková.

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*