Dobré noviny
Rybári žili v úplnej chudobe, až kým neobjavili veľrybie telo. V jeho vnútri naši hotový poklad
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Rybári žili v úplnej chudobe, až kým neobjavili veľrybie telo. V jeho vnútri naši hotový poklad

— Foto: Unsplash

Štastie sa dá nájsť aj na hladine mora. 

JEMEN 3. júna - Skupine tridsiatich piatich rybárov sa podarilo nájsť vzácny objav. V mori našli telo veľryby, rozhodli sa, že ju privezú na breh. Keď otvorili telo, zistili, že obsahuje vzácnu substanciu Ambru. Dnes sú z nich miliónari. Peniaze rozdelili medzi celú dedinu.

Partia rybárov v oblasti Adenského zálivu zvyčajne trie biedu. Tentokrát však našli na mori niečo naozaj špeciálne. Išlo o vorvaňa tuponosého, ktorého masívne telo sa v nehybne vznášalo na morskej hladine. Rybári do poslednej chvíle váhali, či im stojí za to, priviesť telo na breh. Ide predsa len o náročnú robotu. Nakoniec to však urobili. Vtedy ešte netušili, že v bruchu tejto veľryby sa nachádza vzácna Ambra, ktorá im priniesla zisk 1,5 milióna dolárov.

Čo to je Ambra ?

Ambra je vzácna látka, ktorá sa používa najmä v priemysle s parfúmami. "Ak nájdete veľrybu, ktorá obsahuje Ambru, našli ste vlastne poklad," hovorí pre BBC jeden z rybárov. V minulosti sa používala aj v medicíne, či ako afrodiziakum.

Ilustračné foto
Ilustračné foto Foto: Unsplash

Ide o lepkavú hmotu, ktoré veľryby produkujú v svojich črevách. Vďaka nim si dokážu voňavky udržať dlho svoju vôňu. Podľa expertov je tento druh vorvaňa jediný, ktorý niečo podobné produkuje. Napriek tomu má túto látku len jedno až päť percent z nich. Využívajú ju ako ochranu pred jedom z kalmárov, ktoré vorvaňe radi konzumujú.

"Je to skvelý pocit. Za také šťastie ďakujem najmä bohu. Ten pocit sa nedá ani opísať," také sú reakcie šťastných rybárov. Peniaze si spravodlivo rozdelili a podelili sa aj s celou dedinou.

Už ste čítali?