Najlepšie paddleboardy: TOP 7 produktov podľa recenzií a testov

Najlepšie paddleboardy Leto, teplo, Liptovská Mara… Ležíte na deke a možno nechápavo pozorujete, ako sa po vodnej hladine premávajú ľudia na doskách pripomínajúcich surf s pádlom v ruke. Myslíte, že čakajú na nejakú vlnu? Vlny a surfovanie za tým tentokrát nehľadajte, to iba športoví nadšenci a priaznivci vodných aktivít aj na Slovensku objavili skvelú novinku pochádzajúcu až z ďalekých Havajských ostrovov – paddleboard (SUP). Aké prednosti majú najlepšie paddleboardy? Aby ste boli v obraze, nechajte sa previesť prehľadom o tzv. SUP (Stand Up Board) a inšpirujte sa napríklad aj naším rebríčkom.

Čo je paddleboard?

Paddleboard je plávajúca doska pevnej alebo odolnej nafukovacej konštrukcie, na ktorej stojíte a za pomoci pádla sa presúvate po hladine mora, rieky alebo jazera.

Poradíme vám, ako vybrať ten najlepší paddleboard a aké parametre a rozmery je dôležité sledovať. Zistíte, že paddleboard je skvelý na relaxáciu, tréning celého tela, spoznávanie skrytých zákutí vodnej nádrže či zátok v mori, a dokonca aj rybárčenie. Nájdete tu odpovede na dôležité otázky a už teraz je jasné, že s touto plávajúcou doskou môžete objaviť úplne iné rozmery trávenia voľného času.

Najlepšie paddleboardy podľa nášho výberu a recenzií

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1Aqua Marina Magma
Rozmery: 340 x 84 x 15 cm
Nosnosť: 150 kg
Váha: 9,5 kg
Typ: univerzálny allround
⭐ 100 %500 € Čítať recenzie
#2ITIWIT 11 stôp (Decathlon)
Rozmery: 335,5 cm x 86,5 cm x 15 cm
Nosnosť: 320 kg / 2 osoby
Váha: 10,5 kg
Typ: pre začínajúcich
⭐ 100 %300 € Čítať recenzie
#3ITIWIT X500 (Decatahlon)
Rozmery: 396 x 79 x 15 cm
Nosnosť: 320 kg / 2 osoby
Váha: 12 kg
Typ: rekreačný
⭐ 100 %450 € Čítať recenzie
#4Aqua Marina Fusion
Rozmery: 330 x 81 x 15 cm
Nosnosť: 150 kg
Váha: 8,6 kg
Typ: univerzálny
⭐ 98 %340 € Čítať recenzie
#5BESTWAY Hydro Force Oceana 10
Rozmery: 305 x 84 x 12 cm
Nosnosť: 120 kg
Váha: 14,7 kg
Typ: pre začínajúcich
⭐ 96 %280 € Čítať recenzie
#6Capital Sports Lanikai Cruiser 9.8
Rozmery: 305 × 77 × 10 cm
Nosnosť: 95 kg
Váha: 12,3 kg
Typ: pre začiatočníkov
aj pokročilých
⭐ 96 %500 € Čítať recenzie
TIPPaddleboard s motorom JOBE
Rozmery: 350 x 78,8 x 15 cm
Nosnosť: do 115 kg
Váha: 12,4 kg
Typ: s motorom
⭐ 100 %2500 € Čítať recenzie

TOP paddleboardy (SUP)

Vybrali sme niekoľko paddleboardov značky Aqua Marina. Táto značka je svetovým lídrom v oblasti nafukovacích paddleboardov, rozšírená už v takmer 70 krajinách sveta. Prečo si chcieť kúpiť paddleboard Aqua Marina?

Na výber máte rozmanité modely a prevedenia vo vysokej kvalite a pritom v dobrej cenovej dostupnosti. Paddleboardy sú ľahké, neuveriteľne skladné, a pritom v plnej paráde na vode maximálne stabilné a s dobrým sklzom. Dizajnovo sú dosky pútavé, moderné a hravé. V zhodnoteniach, testoch paddleboardov a odborných recenziách od profesionálov sa im dostáva veľa pozornosti a výborných hodnotení.

A navyše – na Slovensku sú udomácnené vo viacerých e-shopoch. Nie je teda žiadny problém pri reklamácii alebo poskytovaní servisu.

# Aqua Marina Magma (od 500 €)

Výborný pomer cena/prevedenie. Dobrá predajnosť


 Recenzia Aqua Marina Magma  Doska Magma nielen výborne vyzerá, ale aj veľa unesie a pádlovanie po vode je s ňou zábava. Má prijateľnú cenu, čo sa podpísalo aj na výbornej predajnosti. Je doskou vhodnou pre mierne pokročilých paddleboardistov, ale to neznamená, že vám neposkytne dobrú stabilitu aj pri začiatkoch.

Tento paddleboard je široký 84 cm a dlhý 340 cm. Pre výšku 15 cm si môže dovoliť „voziť“ aj ťažšieho majiteľa. Hoci uvádzaná nosnosť je až na hodnote 150 kg, ak s ňou chcete dosahovať vyššie rýchlosti, nemala by ste vážiť viac ako 100 kg.

Štandardne je pre dosiahnutie vyššej odolnosti a tuhosti vyrobená z dvojstenného PVC a vnútorné komory sú vystužené polyesterovými vláknami. Povrchová úprava je protišmyková, doplnená o špeciálnu protišmykovú zadnú podložku s hrúbkou 4 cm, do ktorej sa pri pádlovaní môžete zaprieť.

S doskou obdržíte aj pumpu, prenosný batoh a elastické lanko, ktoré prevediete úchytkami integrovanými v doske a upevníte tak svoje osobné veci.

Kľúčové technické parametre: Typ paddleboardu – allaround, nafukovací | Materiál – dvojvrstvové PVC | Rozmery – 340 x 84 x 15 cm | Hmotnosť – 9,5 kg | Objem – 330 l | Nosnosť – 150 kg | Výbava – taška, ručná nafukovacia pumpa, stredová plutva, elastické lanko na uchytenie osobných vecí

Čo sa nám páči

  • pomer cena/veľkosť
  • protišmyková podložka
  • dobrá nosnosť
  • pre stredne zdatných paddleboardistov
  • nízka hmotnosť

Čo sa nám nepáči

  • istiace lanko a pádlo je doplnkové príslušenstvo, kupujú sa zvlášť
NAŠE HODNOTENIE: [usr 5 size=18 text=“true“ tooltip=“true“]CENA: od 500 €
Prejsť do obchodu

# Aqua Marina Fusion (od 340 €)

Jeden z najlepších paddleboardov pre stredne pokročilých paddleboardistov


 Recenzia Aqua Marina Fusion  Paddleboard Fusion je vhodný pre stredne zdatných užívateľov, ktorí už bez problémov ovládajú dosku a dokážu udržať rovnováhu aj na užšej a dlhšej doske. Tento model má široké využitie – či už na pokojnú hladinu jazera, rieky a mora, alebo na dlhé pádlovanie do rôznych zákutí. S kvalitným pádlom naberiete slušnú rýchlosť (pádlo nie je vo výbave).

Doska je obľúbená hlavne u mužov. Má totiž nosnosť až 140 kg, pričom odporúčaná záťaž pre rýchly sklz je 95-100 kg. Pri dodržaní tohto váhového stropu sa na pomalú plavbu môže vybrať aj žena s jedným dieťaťom.

Štandard značky Aqua Marina je dodržaný – doska je vyrobená z kvalitného dvojstenného PVC materiálu a konštrukčne podporená výstužou Double Stitch. Okrem chýbajúceho pádla nájdete vo výbave všetko, čo k nafúknutiu, prenosu dosky a pohodlnému paddleboardingu potrebujete.

Kľúčové technické parametre: Typ paddleboardu – allaround, nafukovací| Materiál – dvojvrstvové PVC| Rozmery – 330 x 75 x 15 cm| Hmotnosť – 8,5 kg | Objem – 290 l | Nosnosť – 140 kg | Výbava – taška, ručná nafukovacia pumpa, stredová plutva, elastické lanko na uchytenie osobných vecí, hliníkové pádlo (u niektorých predajcov)

Čo sa nám páči

  • vysoká nosnosť a odolnosť
  • jednoduché nafúknutie, aj zbalenie do batoha
  • nízka hmotnosť = jednoduché prenášanie
  • výška 15 cm
  • stabilná konštrukcia – dvojstenné PVC

Čo sa nám nepáči

  • bez pádla a istiaceho lanka
NAŠE HODNOTENIE: [usr 4.9 size=18 text=“true“ tooltip=“true“]CENA: od 340 €
Prejsť do obchodu

Ako vybrať paddleboard

Ešte skôr, ako sa rozhodnete paddleboard kúpiť, položte si nasledujúce otázky:

1) Aké sú vaše skúsenosti s paddleboardingom?

Paddleboard ste zatiaľ iba videli na vodnej ploche a hľadáte nejaké informácie o tom, čo to je a ako funguje? Alebo ste už niekoľko desiatok kilometrov odpádlovali a potrebujete rýchlejšiu dosku, ktorá by vám umožnila zlepšiť sa? Nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo ostrieľaný paddleboardista – vždy sa nájde presne taká doska, akú potrebujete.

2) Kto bude paddleboard používať?

Pri výbere paddleboardu nie sú dôležité len parametre plávajúcej dosky, ale tiež aj tie vaše. Každý paddleboard má svoju nosnosť, dĺžku a šírku. Vyberajte preto paddleboard, ktorý vás nielen unesie ale umožní vám postaviť sa na ňom tak, aby ste mali dostatočnú stabilitu.

3) Je pre vás takáto športovo-oddychová aktivita vhodná?

Na paddleboardingu je príťažlivé najmä to, že nekladie žiadne obmedzenia na vek a fyzickú kondíciu (ak nerátame jedinú malú podmienku, že by ste mali vedieť plávať). Ak s takouto športovou aktivitou nemáte žiadne skúsenosti, spočiatku sa len naučíte udržať na ňom rovnováhu a presúvať sa na kratších „bezproblémových“ úsekoch. Už po takomto úvode budete mať lepšie držanie tela a po čase si trúfnete zdolávať aj väčšie výzvy.

4) Kde a na čo by ste chceli paddleboard používať?

Predtým ako sa rozhodnete paddleboard kúpiť, mali by ste zvážiť v akom vodnom prostredí sa bude najčastejšie používať. Iné podmienky sa kladú na paddleboardy používané v mori, iné na dosky plávajúce po pokojnej hladine a svoje špecifiká majú aj paddleboardy využívané v rieke (napríklad – pri takomto type je dôležité, aby sa spodná časť nezachytila o kamene alebo spadnuté stromy).

Paddleboardy majú niekoľko kategórií – líšia sa tvarom, rozmermi a vybavenosťou. Za pomoci pádla sa môžete pomaly presúvať po vodnej hladine, zasúťažiť si na rýchlostných pretekoch, zacvičiť jógu alebo aj chytať ryby.

5) Aké sú hlavné benefity paddleboardingu?

Kto si paddleboarding už obľúbil, pravdepodobne sa nevie dočkať sezóny, kedy znova chytí do ruky pádlo a naskočí na svoju dosku. Táto aktivita spája pobyt v prírode s relaxom a športom. To, ktoré z z toho preváži, je iba na vás.

Výhody paddleboardingu

Vďaka paddleboardingu:

  • aktívne využívate čas vo voľnej prírode a na čerstvom vzduchu
  • formujete svoju postavu, zlepšujete držanie tela a spaľujete veľa kalórií
  • zabudnete na stres a pracovnú vyťaženosť
  • zažijete zábavu a výborne zrelaxujete
  • dostanete sa na miesta, kam ste si pri plávaní netrúfli
  • spoznáte nový šport, na ktorý nepotrebujete žiadne kurzy a inštruktáže – všetko sa naučíte sami

Nosnosť, dĺžka a šírka paddleboardu

Hneď na začiatku sa zaujímajte o nosnosť paddleboardu. Ak totiž dosku príliš zaťažíte, ponorí sa do vody viac, ako je povolené a vy sa na nej nielenže nebudete môcť dobre hýbať, ale môže dôjsť aj k poškodeniu tvaru dosky.

O dĺžke paddleboardu rozhoduje najmä aktivita, ktorú chcete vo vode vykonávať:

  • Dlhé dosky (nad 380 cm) sa síce ťažšie rozhýbu, no dokážu dosiahnuť vysokú rýchlosť – sú určené na preteky a rýchle prekonávanie dlhších vzdialeností.
  • Stredne dlhé dosky (od 270 cm – 370 cm) patria k najobľúbenejším typom. Výborne sa na nich relaxuje, jednoducho sa ovládajú a dokážete ich „rozpádlovať“ na slušnú rýchlosť.
  • Krátke dosky (do 270 cm) sa svojimi rozmermi najviac približujú surfom. Dokážu ich ovládať aj úplní začiatočníci a deti.

Šírka paddleboardu predurčuje jeho rýchlosť po vodnej hladine a úroveň vašej stability. Platí, že čím je paddleboard užší (menej ako 76 cm), tým sa pohybuje rýchlejšie, ale vyžaduje skúsenosti a dobrú kondíciu paddleboardistu. Na doskách širších ako 76 cm udržia rovnováhu aj ľudia s nižšou fyzickou zdatnosťou. Sú pomalšie, no za to bezpečné a vhodné na pohodlné rekreačné využívanie.

Pevný alebo nafukovací paddleboard?

Vychádzajme z 3 hlavných predpokladov:

  1. V našej krajine nemáme more a podnebie, ktoré by prevažnú časť roka umožňovalo pobyt pri vodných hladinách.
  2. Prepraviť osobným autom viac ako trojmetrovú pevnú dosku môže byť nepraktické.
  3. Vziať so sebou do lietadla pevný paddleboard je takmer nemožné.

Výsledok je jasný – v našich podmienkach je ideálnou voľbou kvalitný nafukovací paddleboard, s veľmi dobrou skladnosťou, ktorého preprava vás nebude žiadnym spôsobom obmedzovať. Jednoducho sa nafúkne a vyfúkne pomocou pumpy, ktorá je súčasťou balenia a po zložení sa uskladní do kompaktného prenosného vaku.

Pri nafukovacích doskách máte na výber rôzne tvary a veľkostné prevedenia, sú cenovo dostupné a pritom vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré odolávajú nárazom i celodennému slnečnému žiareniu. Vyrobené sú buď z jednej vrstvy PVC (single layer, cenová kategória približne do 350 €) alebo z dvoch PVC vrstiev – s vysokou odolnosťou, nosnosťou aj lepším sklzom (double layer – cena od 350 € a viac).

Pevný paddleboard je najčastejšie vyrobený z penového EPS jadra, ktoré je potiahnuté sklolaminátom a epoxidom. Jeho konštrukcia je pevná, stabilná a pritom aj pomerne ľahká. Najkvalitnejšie pevné paddleboardy (určené pre náročných používateľov alebo profesionálov) v sebe ukrývajú uhlíkové vlákna a na vode – hlavne na mori – na nich dosiahnete výborný výkon. Ich cena však vysoko prevyšuje investíciu do hobby výbavy.

paddleboarding

Rozdelenie paddleboardov podľa tvaru

Vybrať paddleboard podľa parametrov je hračka, no keď príde na tvar dosky, to už chce viac premýšľania.

Allaround SUP

⏩ Najlepšie predávaný typ dosky pre všestranné použitie. Ideálny na dovolenkovanie, plávanie po pokojnej hladine jazier a riek. Svojou šírkou a dĺžkou ho možno zaradiť k strednej veľkostnej kategórii, na rodinné využitie ako stvorený.

Race SUP

⏩ Závodný „žralok“ medzi paddleboardami patrí predovšetkým do výbavy športovcov. So svojím dlhým a úzkym prevedením s ostrým predným profilom konkuruje karbónovým konštrukciám. Výborne naberá rýchlosť, no manévrovanie a ovládanie vyžaduje skúsenosti a dobrú fyzickú kondíciu.

Touring SUP

⏩ Kompromis medzi prvými dvomi typmi. Tieto dosky sú dlhšie a majú aj užšiu špičku ako allaroundy, no nedosahujú také profi prevedenie ako race boardy. Jednoducho sa ovládajú a tak sa s nimi môžete sa s nimi vybrať na dlhé „túry“ po vodnej ploche.

Wave SUP

⏩ Alebo aj Surf SUP – kratšie a širšie paddlebordy s tvarom prehnutého banána pri plavbe najviac kopírujú techniku surfovania. Po zvládnutí techniky jazdy si poradíte aj menšími morskými vlnami.

Yoga SUP

⏩ Najširší typ dosiek, ktorý zabezpečuje pri cvičení jógy vysokú stabilitu. Býva vybavený mäkčenou a extra protišmykovou povrchovou úpravou. Od ostatných boardov ho spoznáte na prvý pohľad – aby vám plochu na cvičenie nerušila výbava, nemá stredový prenosný úchyt a upevnenie pádla je na obvode dosky.

Fishing SUP

⏩ Milujete rybárčenie, ale vysedávať na brehu je občas nuda? Potom práve pre vás vymysleli paddleboard vybavený sedákom a úchytmi na rybárske prúty.

TIP redakcie – rybársky padleboard Aqua Marina Drift

Wind SUP

⏩ Doska typu 2v1, ktorú môžete pri bezvetrí využívať ako klasický paddleboard alebo jednoducho zapojiť sťažeň, napnúť plachtu a zmeniť board na windsurf. Takýto typ je vybavený dômyselnými držiakmi a úchytmi, aby ste mohli mať so sebou pádlo aj zloženú plachtu s upínacím zariadením a používať ich podľa potreby.

Výbava kvalitného paddleboardu

Pádlo

Bez dobrého pádla sa na paddleboarde nepohnete (opaľovať sa môžete, ale to, kde na doske skončíte, vás možno prekvapí). Pred kúpou pádla je dôležité poznať materiálové vlastnosti:

  • Hliníkové a plastové pádla sú najlacnejšie, trochu ťažšie, ale za to s dobrou skladnosťou
  • Sklolaminátové pádla sú strednej kvality – síce odolnejšie, no na váhe by sa stále dalo niečo ubrať.
  • Karbónové pádla patria k najkvalitnejším typom, s extra nízkou hmotnosťou a výbornou odolnosťou.

Pádla môžu byť pevné, alebo výškovo nastaviteľné. Je jasné, že pevné sú stabilnejšie a môžete sa do nich oprieť. Výškovo nastaviteľné sú zase veľmi dobre skladné.

Leash

Bezpečnostný remienok alebo poistné lanko je prichytené jednou stranou o dosku a druhou o váš členok. Ak z dosky spadnete, paddleboard vám neodpláva. Ak sa u vás vyskytnú zdravotné ťažkosti, slabosť, alebo sa zhoršia poveternostné podmienky, paddleboard vám môže zachrániť život.

Plutvy

Môžu byť postranné a stredové, režú vodnú hladinu, umožňujú nabrať vyššiu rýchlosť, udržujú smerovanie dosky a podporujú jej stabilitu. Ak sa vyberiete na jazerá a rieky s plytkou hladinou, dajte si záležať na tom, aby boli plutvy odnímateľné. Inak sa paddleboard môže zachytiť o pevné prekážky na dne.

Pumpa na nafúknutie (aj vyfúknutie)

Štandardne býva súčasťou balenia k nafukovacím paddleboardom. Dosiahnete s ňou správne natlakovanie dosky už za krátky čas.

Nepremokavý prenosný vak/taška

Vyfúknutý paddleboard stačí zrolovať do kompaktných rozmerov, vložiť do prenosnej tašky, hodiť na plece alebo do kufra auta a nemáte žiadne starosti s uskladnením a transportom.

Nepremokavé vrecká

Na paddleboardoch nájdete úchytky, ktorými sa vedie elastické lanko. To slúži na prichytenie vašich osobných vecí. Preto vám isto dobre poslúžia aj nepremokavé obaly alebo vrecká, do ktorých si telefón, peňaženku a doklady jednoducho zatvoríte.

S kvalitným paddleboardom zábava na vodnej hladine len tak ľahko nekončí. Užívať si takýto relax je pre akčné povahy lákavejšie ako ležať celé dni na brehu. Krásne prírodné prostredie a podmienky našich jazier priam lákajú naskočiť na dosku. Tak čo, trúfnete si? Našli ste si svojho favorita?

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1Aqua Marina Magma
Rozmery: 340 x 84 x 15 cm
Nosnosť: 150 kg
Váha: 9,5 kg
Typ: univerzálny allround
⭐ 100 %500 € Čítať recenzie
#2ITIWIT 11 stôp (Decathlon)
Rozmery: 335,5 cm x 86,5 cm x 15 cm
Nosnosť: 320 kg / 2 osoby
Váha: 10,5 kg
Typ: pre začínajúcich
⭐ 100 %300 € Čítať recenzie
#3ITIWIT X500 (Decatahlon)
Rozmery: 396 x 79 x 15 cm
Nosnosť: 320 kg / 2 osoby
Váha: 12 kg
Typ: rekreačný
⭐ 100 %450 € Čítať recenzie
#4Aqua Marina Fusion
Rozmery: 330 x 81 x 15 cm
Nosnosť: 150 kg
Váha: 8,6 kg
Typ: univerzálny
⭐ 98 %340 € Čítať recenzie
#5BESTWAY Hydro Force Oceana 10
Rozmery: 305 x 84 x 12 cm
Nosnosť: 120 kg
Váha: 14,7 kg
Typ: pre začínajúcich
⭐ 96 %280 € Čítať recenzie
#6Capital Sports Lanikai Cruiser 9.8
Rozmery: 305 × 77 × 10 cm
Nosnosť: 95 kg
Váha: 12,3 kg
Typ: pre začiatočníkov
aj pokročilých
⭐ 96 %500 € Čítať recenzie
TIPPaddleboard s motorom JOBE
Rozmery: 350 x 78,8 x 15 cm
Nosnosť: do 115 kg
Váha: 12,4 kg
Typ: s motorom
⭐ 100 %2500 € Čítať recenzie
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere nového paddleboardu. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným s výberom kvalitného paddleboardu k maximálnej spokojnosti.

Chcete tráviť čas aktívne? Potom nepremeškajte ani nasledujúcich sprievodcov:

5/5 - (4 votes)
0 Zdieľanie

Pridajte váš názor

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin