alchemilka zberJej názov sa spája so stredovekými alchymistami, ktorí jej silu dobre poznali. Alchemilka je dnes právom zaradená k liečivým rastlinkám.

Alchemilka v minulosti patrila k vzácnym bylinkám. Dnes ju môžeme nájsť v blízkosti potokov, na mokrých lúkach, ale aj v polotienistých miestach. Bylinka má žltozelené kvety, ktoré vytvárajú súkvetia na dlhších stonkách. Listy sú lievikovito vstavané a sú usporiadané pravidelne do kruhu až po 7 kúskov. Pripomínajú väčší štvorlístok alebo vejár.

Kvapôčky, ktoré sa objavujú v strede na jej listoch sú výsledkom toho, že počas noci rastlina vylučuje vodu listovými prieduchmi.


alchemilka zdravieÚčinné látky, ktoré alchemilka obsahuje

V bylinke sú obsiahnuté flavonoidy, silice, vitamín C, kyselina salicylová, triesloviny a horčiny. Vo veľkej miere sú v nej zastúpené fytohormóny.


Účinky alchemilky

O alchemilke sa hovorí ako o bylinke, ktorú by ženy mali poznať. Dôvodom je fakt, že sa skutočne využíva už dlhé obdobia liečbe ženských problémov. Vhodná je na prevenciu aj liečbu.

Alchemilka má vplyv na menštruáciu – môže pomôcť pri úprave cyklu, pri zmiernení kŕčov a silného krvácania. Navyše má priaznivé účinky pri liečbe zápalov pošvy, posilňuje maternicu a pomáha zmierňovať prejavy menopauzy.

Vhodná je aj pre tých, ktorí majú problémy s močovou sústavou – alchemilka má močopudné účinky a pomáha tak prečisťovať močové cesty a obličky. Pomôcť môže aj pri tráviacich ťažkostiach – podporuje trávenie, metabolizmus a pomáha pri zápche, plynatosti alebo hnačke.

Alchemilka má aj vonkajšie použitie – môže vám pomôcť pri hojení rán na pokožke, popálenín a kožných chorôb. Vzácne sú aj jej dezinfekčné účinky.

Odvar z alchemilky sa odporúča pri liečení rany, ktorá zostáva po vytrhnutí zubu. Navyše môže pomôcť upokojiť nervovú sústavu a pomôcť tak pri poruchách spánku.

pouzitie alchemilka

Zber a použitie

V období kvitnutia teda od mája do septembra sa zbiera vňať, no až po tom ako sa odparí rosa. Použiť sa môže čerstvá, ale aj sušená – sušenie by sa malo konať prirodzeným teplom na vzdušnom mieste. Najlepšie je po usušení ju skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

  • Alchemilkový čaj
    Na prípravu budete potrebovať jednu čajovú lyžicu, ktorú zalejete 400 ml horúcej vody a necháte lúhovať do 10 minút. Po vylúhovaní preceďte.
  • Liečivý obklad
    Čerstvú alchemilku môžete umyť a jemne popučiť kým nevznikne kašička. Tú môžete prikladať na kožu a nechať pôsobiť do 30 minút.
  • Kúpeľ na liečbu ženských problémov
    Môžete si vybrať či použijete sušenú alebo čerstvú alchemilku. Sušenú by ste mali mať v množstve 250 g, čerstvú v množstve 500 g. Vložte ju do hrnca a zalejte asi 5 litrami vody. Nechajte lúhovať aspoň na dobu 12 hodín. Zmes potom zohrejte na miernom plameni a sceďte. Následne ju pridajte do kúpeľa.

Alchemilka, všeliek nielen na ženské problémy - prečítajte si >>

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS