Dobré noviny
Poznáte príbeh vesmírneho programu Luna? Jedna sonda mala do vesmíru dokonca vyniesť jadrovú bombu
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Poznáte príbeh vesmírneho programu Luna? Jedna sonda mala do vesmíru dokonca vyniesť jadrovú bombu

Luna 22
Luna 22 — Foto: Instagra/wikipediaasianmonth, mar_c_c

Dnes má výročie sonda Luna 22, ktorá znamenala veľký úspech vo svete kozmonautiky. 

TORETAM 2. júna - Písal sa 2. jún 1974. Medziplanetárna sonda Luna 22 sa dostala na obežnú dráhu Mesiaca a stala sa jeho družicou. Išlo tak o ďalší úspech sovietskej kozmonautiky.

Vesmírny program Luna bol realizovaný Sovietskym zväzom v rokoch 1959 až 1976 a jeho cieľom bolo dosiahnutie a preskúmanie Mesiaca. Väčšinou sa uvádza, že celkom sa uskutočnilo 24 misií, z čoho 15 bolo úspešných. Z iných zdrojov vyplýva, že misií bolo viac, ale do vyššie spomínaného počtu boli započítané iba tie, ktoré dosiahli obežnú dráhu nášho satelitu.

Súťaž o národnú prestíž 

Ako uvádza portál zoommagazin.iprima.cz, preteky v dobývaní vesmíru boli pre ZSSR i USA otázkou národnej prestíže. Do roku 1958 sa zdalo, že Sovieti majú jasne navrch. Do kozmu boli vypustené celkom štyri stroje, pričom tri z nich boli sovietske.

Motivovaní ohromným úspechom, Sovieti sa rozhodli odštartovať program Luna. Od začiatku roka 1959 začali k Mesiacu vysielať sondy. Cieľom prvých misií bolo dosiahnuť orbity a potom nechať sondy dopadnúť na povrch Mesiaca. Všetko bolo prípravou na misiu Luna 16, vďaka ktorej boli na Zem dopravené prvé vzorky hornín, a Luna 17, ktorá na povrch Mesiaca dopravila mesačné vozidlo Lunochod.

Zaujímavosťou zostáva, že ZSSR aj USA vážne uvažovali o vynesení jadrovej bomby na obežnú dráhu Zeme a následnom zasiahnutí Mesiaca. Našťastie, obe mocnosti zhodnotili projekt ako príliš riskantný a upustili od jeho realizácie. Taktiež sa pretekali, kto bude na Mesiaci ako prvý.

Luna 22 - snímky, ktoré posunuli hranicu ľudského poznania

Sondy projektu Luna boli vyrábané v konštrukčnom stredisku OKB Lavočkin. Sonda pri štarte vážila 4000 kilogramov a svojou konštrukciou aj vedeckým vybavením bola podobná svojej predchodkyni s označením Luna 19. Namiesto klasickej fotografickej techniky však mala zabudovaný rádiový výškomer, detektor mikrometeoritov, gama spektrometer, magnetometer a spojovaciu aparatúru.

Nosná raketa Proton-K / D odštartovala z kozmodrómu Bajkonur 29. mája 1974. Raketa Proton sondu najprv vyniesla na obežnú dráhu Zeme, potom sa zapálili motory ďalšej nosnej rakety, ktorá ju dopravila až k Mesiacu. Na kruhovú obežnú dráhu mesiaca bola sonda navedená 2. júna 1974.

Pôvodný plán

Pôvodný plán letu sondy po kruhovej dráhe bol neskôr prehodnotený a sonda bola navedená na eliptickú dráhu, ktorá poskytovala lepšie podmienky na snímkovanie povrchu Mesiaca. Počas ročnej misie bolo na Zem odoslaných viac ako 1000 rádiových relácií so vzácnymi a unikátnymi informáciami. Sonde sa podarilo splniť všetky naplánované merania aj snímkovanie povrchu Mesiaca za necelý rok.

Aparatúra však mala dlhšiu životnosť, než sa pôvodne predpokladalo, a tak bolo rozhodnuté o navedení sondy na nižšiu obežnú dráhu. Vďaka tomuto manévru sme získali sadu detailných snímok povrchu Mesiaca. Prístroje sondy Luna 22 prestali fungovať 22. septembra 1975. Sondu už nebolo možné ovládať a misia bola ukončená.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Spaceflight News (@asteropspace)

Lunám možno nie je úplne odzvonené

Spoločnosť Roskosmos (Štátna korporácia pre kozmické aktivity) plánuje oživiť program Luna a vyslať k Mesiacu ďalšie nepilotované sondy. Uvažuje sa o niekoľkých prieskumných robotických misiách. Sovietsky program Luna bol ukončený v roku 1976, momentálne sa však rozbieha nový program, ktorého náklady sa odhadujú na 39 miliárd rubľov, čo je v prepočte 435 759 090 eur.

Ako prvá by sa k Mesiacu mala v októbri 2021 vypraviť sonda Luna 25. Jej úlohou bude vyskúšať technológiu pristátia na južnom póle Mesiaca a prieskum mesačného povrchu.

Už ste čítali?