Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa správne starať o uhorky?

reklama:
reklama:
Grow cucumbers.jpg.653x0_q80_crop smart.jpg
Foto: www.imgur.com

Uhorková sezóna je už v plnom prúde, ale niektorým záhradkárom sa pestovanie uhoriek nedarí.

Aké robia záhradkári chyby pri pestovaní?

Growing cucumbers.jpg

 

Uhorky okopávajte s citom

Čím sú rastlinky buriny menšie, tým ľahšie sa ničia. Aj keď je záhon na pohľad skoro čistý, stačí len trošku prehrabať povrch pôdy a klíčiaca burina nestačí ani vyrásť. Takže je oveľa výhodnejšie napríklad aj päťkrát „prebehnúť“ s motyčkou záhonmi, než sa „prehrabávať“ džungľou vysokej buriny..

Kyprá a čistá horná vrstva pôdy (2-5 cm) účinne bráni vyparovaniu vody zo spodných vrstiev, v ktorých sú umiestnené korene. Po čase sa pôda zase „zľahne“ – alebo zaprší, takže je vhodné ju znova skypriť, čím súčasne tiež ničíme burinu. Na suchých pieskoch to veľmi nepomôže, ale na väčšine pôd sa to veľmi dobre osvedčuje.  Rastliny uhoriek majú korene veľmi plytko, preto ak ich nepestujete na záhonoch, používajte namiesto motyčky radšej „trojzubec“. Tým sa naruší zľahnutá pôda rovnako dobre ako motykou a nepretrhnete ním korene uhoriek tesne pod povrchom pôdy.

Ako uhorky zalievať?

Možno sa niekomu bude otázka zdať zbytočná, ale u uhoriek platí zásada: zalievať menej často, ale zato dôkladne. Prečo voliť tento postup? Pri dostatku vlahy vytvárajú rastliny menej koreňov ako v situácii, keď skôr trochu trpia suchom. Keď potom v čase zberu potrebujú väčšie množstvo vody, ich slabší koreňový systém na to nestačí a bez dodatočnej zálievky sa rast obmedzí. Naopak rastliny, ktoré boli skôr v suchu a vytvorili mnoho koreňov, sa v období zberu ľahšie zaobídu bez závlahy – aj keď samozrejme aj im pomôže. Zálievka v čase zberu je teda dôležitejšia ako v období pred zberom. Časté kropenie len zmáča listy a umožňuje šírenie plesne, ale do pôdy, kde rastú korene, sa tak veľa vody nedostane. Poriadna zálievka, to znamená 2-3 kanvy na meter štvorcový (samozrejme na niekoľkokrát, aby sa voda stačila vsiaknuť do pôdy), zaistí dostatok vlahy na 1-2 týždne aj v najväčšom suchu. Iná vec sú okrasné rastliny, trávnik, alebo výsevy – tam je časté kropenie na mieste, ale u uhoriek naozaj skôr škodí. Podporuje pleseň, ale vlahu nedá.

Grow cucumbers.jpg.653x0_q80_crop smart.jpg
Foto: www.imgur.com

Na pleseň pomôže dusík

Prihnojenie dusíkom na začiatku kvitnutia uhoriek spolu so zálievkou výrazne podporí rast vňate a tvorbu listov. Rastlina tak môže rýchlo nahrádzať listy poškodené plesňou listami novými, čo výrazne znižuje škodlivý účinok plesne. Je to obzvlášť účinné pri nových odrôd odolnejších k plesni. K tomu však potrebujú práve dusík a dostatok vlahy. Ak nemajú vlahu a živiny, ich odolnosť sa prejaví menej výrazne.

Možno ochrániť uhorky pred škodcami metódou bio?

Dajú sa uhorky v skleníku alebo fóliovníku ochrániť pred molicou ( „biela mucha“) a voškami inak ako chemickým postrekom? V ochrane môžu pomôcť žlté lepové dosky. Čím ich rozvesíme viac, tým lepšie. Obmedzí sa tak nálet škodcov a oddiali sa obdobie, kedy skutočne škodia. Úplná ochrana to však nie je. Proti molici skleníkovej účinne pomáha biologický boj, pomocou predátora parazitickej osičky (Encarsia formosa), ktorá kladie vajíčka do lariev molice skleníkovej. Larvy od seba ľahko rozoznáte, molica sú biele a larvy parazita čierne.

Horúce suché slnečné dni sú ideálne na premnoženie roztočcov. V skleníku a vo fóliovníku dokážu uhorky zničiť veľmi rýchlo. Preto je nevyhnutné neustále sledovať porasty, aby sme škodcu včas spozorovali. Malé roztoče si nevšimnete, až kým nespôsobia nápadnejšie poškodenie rastlín. Najprv sú to malé žlté škvrny na listoch, neskoršie akoby hrubou múkou posypané listy, v kritickom štádiu sú už celé rastliny potiahnuté pavučinou a vidieť aj pohybujúce sa roztočce. Pri vysokých teplotách a nízkej vzdušnej vlhkosti sa za krátke obdobie explozívne namnožia a rozšíria sa do celého skleníka či fóliovníka..

Roztočce odhalíte na spodnej strane listu lupou, napadnutý list hneď odstráňte zo skleníka.Tak sa dá udržať porast dosť dlho zdravý, ale ak niektorého škodcu prehliadnemte, za pár dní sa nájde už celá rastlina so žltými listami a na manuálnu ochranu je už neskoro. Ale pri starostlivej prehliadke a cviku sa pri troche šťastia dá zaobísť bez chémie – a mať porast v poriadku.

Ako ich zbierať?

Pokiaľ chcete mať skutočne kvalitné (malé) uhorky na zaváranie, potom je nutné zberať najmenej každý druhý deň, najlepšie denne. Niektorí pestovatelia si nechávajú väčšie nakladačky na kvasenie a na šalát, ale znižujú tak výnos kvalitných plodov. Nejaká tá uhorka čo prerástla sa nájde takmer vždy, ale ak chcete ich viac, potom je dobre označiť si pár rastlín a zbierať iba z nich, ostatné žať čo najstarostlivejšie. Je dobré mať na pamäti, že každým prerasteným plodom prídeme o tri a ž päť uhoriek, ktoré rastlina už nenasadí.
Pri zbere sa snažte hýbať s rastlinou uhoriek čo najmenej! S vňaťou uhoriek sa nesmie hýbať, len rozhrnúť opatrne listy a zobrať plody. Uhorky sú totiž na pohyb pomerne citlivé, pretože strácajú veľa energie, aby zase dostali listy hornou stranou k slnku. Nešetrné zaobchádzanie ich oslabuje, mladé plody opadávajú. Ušetríte síce trochu práce, ale z veľkej časti strácate úrodu.

Horká chuť uhoriek sa stratí

Zavarili ste nakladačky do pohárov, a keď ste ich po vychladnutí ochutnali, boli horké? U sterilizovaných nakladačiek sa horká chuť po 2-3 týždňoch úplne stratí a nezostane po nej ani stopy.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.